Прочитај ми чланак

СЛОВЕНСКО БРАТСТВО Српски војници са руским специјалцима који су заузели Крим

0

Припадници Војске Србије отпутоваће 5. јуна у Белорусију, на заједничку вежбу наше, војске домаћина и војске Русије „Словенско братство 2017“.

Вежба специјалних јединица три војске, међу којима је најпознатија руска, која је предводила интервенцију на Криму, биће одржана на једном од највећих полигона белоруске војске – „Брестскиј“, у близини града Бреста, као и на једном делу реке Мухавец.

Како је навело руско министарство одбране, три стране су се сагласиле око теме и циљева вежбе „Словенско братство 2017“, после више састанака војних експерата.

– Главни циљ заједничке вежбе оружаних снага три земље биће спровођење специјалних операција у борби против тероризма. Такве вежбе омогућавају да се разради систем заједничке команде и да се представници три војске међусобно упознају са методологијом обуке у специјалним јединицама три земље – изјавио је генерал-мајор Вадим Денисенко, командант јединица специјалних операција белоруске војске.

Поред припадника Специјалне бригаде Војске Србије, на вежби ће учествовати и 38. Гардијска ваздушно десантна бригада белоруске војске, стационирана у Бресту, и 76. Гардијска ваздушно-десантна бригаде руске војске, стационирана у Пскову. Та јединица предводила је руску интервенцију на Криму. За „успешно извршавање војне операције“ и „храброст и хероизам“ током те мисије, председник Русије Владимир Путин одликовао их је указом број 571 од 18. августа 2014. орденом Суворова, једним од највиших војних одликовања. Поред тога, ова руска јединица има богато борбено искуство, пошто је после распада Совјетског Савеза учествовала и у борбама у Придњестровљу, Чеченији и Јужној Осетији.

Мултинационална војна вежба „Словенско братство 2016“ одржана је прошле године у Србији и на њој је учествовало 212 припадника војске Русије, 56 војника Белорусије и 450 припадника Војске Србије. Одржана је на полигонима Војске Србије Орешац и Пасуљанске ливаде и на аеродромима Ковин и Батајница. Војници су вежбали специјални и хеликоптерски десант, извиђање и уништавање терористичких положаја, артиљеријску припрему и ваздухопловну подршку нападу, спречавање бекства терориста… На тој вежби коришћено је више летелица, међу којима су биле и беспилотне, а падобранци су искакали и из оклопна возила,

Прва вежба три војске под овим називом одржана је 2015. у околини Краснодара.

Град од историјског значаја

Током једног од припремних сусрета у Белорусији, генерал-мајор Вадим Денисенко казао је да му је драго што ће се вежба одржати баш у близини Бреста, због историјског значаја тог града. У том граду у марту 1918. потписан је Брест-литовски мир којим је, после Октобарске револуције, окончан сукоб совјетске Русије и централних сила. Тај град је током Другог светског рата био један од првих које је напала Немачка.