Прочитај ми чланак

ПУТИН ЗА ОВО НИЈЕ ЖАЛИО ПАРА: Ево у шта је Русија уложила 400 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА!

0

Русија ц́е добити ловце пете генерације, нове интерконтиненталне балистичке ракете и, можда, прве хиперсоничне ракете на свету. Са друге стране, експерти сматрају да ц́е могуц́ности и планови Министарства одбране услед санкција бити знатно редуковани.

У Русији се 2020. године завршава програм модернизације армије вредан 22 билиона рубаља (392 милијарде долара). По његовом окончању армија ц́е поседовати око 70% модерног оружја.

Нови пројекат набавке ц́е бити усвојен у наредним месецима. Према извештају Центра за анализе стратегија и технологија, пажња ц́е посебно бити посвец́ена наруџбинама високопрецизног оружја и средстава за нуклеарно одврац́ање. За наредних седам година војном врху је потребно 30 билиона рубаља (536 милијарди долара). Експерти, међутим, сумњају да ц́е влада у кризном периоду моц́и да пронађе толику суму.

Шта добија авијација?

Један део наоружања ц́е бити пребачен из старог програма у нови, сматра Андреј Фролов, главни уредник часописа „Éкспорт вооружениј“. То се, пре свега, тиче ловаца пете генерације Т-50. То ц́е бити мала наруџбина, јер сада нема новца да се купи 50 летелица као што је било планирано пре кризе. Напоредо са Т-50 тактичка авијација ц́е добити Су-34 и Су-30СМ“.

Поред поменутих авиона на војним аеродромима ц́е се нац́и и нови стратешки бомбардери Ту-160М2 и 30 модернизованих стратешких бомбардера Ту-22М3, који ц́е носити ознаку Ту-22М3М.

„Армија ц́е, такође, финансирати и стварање стратешког бомбардера нове генерације ПАК ДА, али ц́е он у најбољем случају бити уведен у експлоатацију тек наредне деценије“.

Шта добијају тенкисти?

Копнене трупе ц́е углавном добити машине на универзалној платформи „Армата“, сматрају експерти. То је, пре свега, тенк нове генерације Т-14. Број тенкова још није одређен. Најављена цена тенка Т-14 је 250 милиона рубаља (4,5 милиона долара). Основна варијанта тенка Т-14 има топ калибра 125 мм. Међутим, произвођачи кажу да се ово борбено возило може модернизовати тако да се на њега монтира топ калибра 152 мм.

Тенк Т-14 испаљује 10 пројектила у минуту и има домет 7 км. Ради поређења, амерички „Абрамс“ испаљује само 3 пројектила у минуту и има домет 4.600 метара.

Шта добијају ракетне трупе?

Стратешке ракетне трупе добијају нове серијске интерконтиненталне балистичке ракете „Сармат“. По мишљењу Виктора Мураховског, главног уредника часописа „Арсенал Отечества“, прве ракете ц́е стиц́и у армију вец́ почетком наредне деценије. Предвиђено је да се набави најмање 46 таквих ракета.

Printscreen

Поред „Сармата“ до 2020. године ц́е бити окончано и стварање борбеног железничког ракетног комплекса „Баргузин“. Тај систем ц́е се кретати железничким пругама широм Русије и носиц́е 6 интерконтиненталних балистичких ракета „Јарс“.

Шта нец́е добити флота?

Криза ц́е се највише одразити на набавци нових бродова и подморница. По речима војног аналитичара листа „Известиâ“ Дмитрија Литовкина, данас се највец́а пажња мора посветити ономе што је најважније, тако да се у наредним годинама нец́е почињати са градњом нових бродова.

Printscreen

„Највероватније ц́емо морати да одустанемо од новог разарача пројекта 23560 ’Лидер’ и да одложимо за 2030-те године изградњу носача авиона ’Шторм’ који може да носи око 90 ловаца (међу њима ц́е бити морнаричка верзија авиона пете генерације)“, рекао је он.

Како је истакао Литовкин, Русија ц́е тада добити подморнице пројекта 955 „Бореј“ и бродове чија је изградња вец́ у току.

Хиперсонично оружје

Министарство одбране је посредно потврдило да се ради на стварању хиперсоничних ракета, као и постојање планова да се те ракете у наредним годинама уведу у експлоатацију.

Како се наводи на сајту Министарства одбране РФ, у оквиру програма модернизације за 2018-2025. предвиђа се „окончање израде и испорука у војне јединице принципијелно нових модела хиперсоничног оружја, софистицираних роботичких система и оружја које функционише на новим физичким принципима, као и читавог низа традиционалних модела наоружања наредне генерације“.

Вец́ је обављено тестирање најновије противбродске ракете „Циркон“ у коме је она развила брзину од 9.000 км/час, али ни агенција ТАСС, која је прва у Русији објавила информацију о „Циркону“, ни Министарство одбране не откривају детаље везане за нову руску ракету. Засада ниједан руски званичник није потврдио чак ни веродостојност саопштења које је подигло велику прашину у руском медијском простору.

По речима експерата, ако се информација потврди, то ц́е бити прва ракета која је достигла показатеље хиперсоничног оружја. Како је рекао Литовкин, хиперсоничне технологије су најважнија тачка незваничне трке у наоружању између Русије и САД.

„Онај ко први направи ракете чија ц́е брзина бити 8-10 пута вец́а од брзине звука, добиц́е оружје које савремени радари не могу да открију. Средства за пресретање таквих ракета не постоје, и чак се не предвиђа њихово стварање“, истакао је он.

Сила 8 Ту-160: За њега кажу да је руски „Бели лабуд“!