Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК САНУ: Милошевићев одлазак није вратио младе, поново одлазе

0

Председник Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимир Костић рекао је да би волео да се у Србији појави генерација политичара која се неће плашити да ће изгубити изборе ако повећа део буџета за образовање и науку. Он је рекао да се веровало да ће се млади вратити у земљу одласком Слободана МИлошевића са власти, али да се то није десило.

„Још би било боље да постоји генерација која ће свесно повећати давања за науку и просвету са идејом да можда на следећим изборима неће добити, да ће добити Србија“, рекао је Костић за Радио-телевизију Србије.

Н1

Он је рекао да је одлазак младих из земље озбиљно демографско питање и додао да ако се у Србији успоставе вредности, успоставиће се и нормалан живот.

„Одлазили су јако дуго, можда се то сада повећава – деценију или две. Говорили смо када падне режим Слободана Милошевића сви ће се вратити – нису се вратили“, рекао је Костић.

На питање да ли у друштву постоји довољно развијена свест о важности улагања у културу, образовање и технолошки развој, Костић је казао да „теоријски јесмо свесни“, али да се мора рећи да „постоји историјска брзина“ која политичарима не даје шансу за промишљање.

„Ово је време у којем се мора реаговати нагло, брзо, акутно. Ви никако немате времена да се повучете у страну и позади одређеног тока, па да онда делујете. Мора се деловати одмах“, рекао је Костић.

Истакао је да држава није учинила много да објасни грађанима да у „овој и оваквој“ Србији постоје добре школе.

„Стално ме оптужују да ширим оптимизам. Ја сам био по свету, живео три године у Њујорку, био на великим универзитетима, морам да кажем да је Медицински факултет такав какав јесте, са свим аномалијама, још велики факултет“, рекао је Костић.