ПРЕДСЕДНИК САНУ: Милошевићев одлазак није вратио младе, поново одлазе

20

Председник Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимир Костић рекао је да би волео да се у Србији појави генерација политичара која се неће плашити да ће изгубити изборе ако повећа део буџета за образовање и науку. Он је рекао да се веровало да ће се млади вратити у земљу одласком Слободана МИлошевића са власти, али да се то није десило.

„Још би било боље да постоји генерација која ће свесно повећати давања за науку и просвету са идејом да можда на следећим изборима неће добити, да ће добити Србија“, рекао је Костић за Радио-телевизију Србије.

Н1

Он је рекао да је одлазак младих из земље озбиљно демографско питање и додао да ако се у Србији успоставе вредности, успоставиће се и нормалан живот.

„Одлазили су јако дуго, можда се то сада повећава – деценију или две. Говорили смо када падне режим Слободана Милошевића сви ће се вратити – нису се вратили“, рекао је Костић.

На питање да ли у друштву постоји довољно развијена свест о важности улагања у културу, образовање и технолошки развој, Костић је казао да „теоријски јесмо свесни“, али да се мора рећи да „постоји историјска брзина“ која политичарима не даје шансу за промишљање.

„Ово је време у којем се мора реаговати нагло, брзо, акутно. Ви никако немате времена да се повучете у страну и позади одређеног тока, па да онда делујете. Мора се деловати одмах“, рекао је Костић.

Истакао је да држава није учинила много да објасни грађанима да у „овој и оваквој“ Србији постоје добре школе.

„Стално ме оптужују да ширим оптимизам. Ја сам био по свету, живео три године у Њујорку, био на великим универзитетима, морам да кажем да је Медицински факултет такав какав јесте, са свим аномалијама, још велики факултет“, рекао је Костић.

 • Сатрап

  Не знаш који је систем више терао младе… Дал’ Слобин, ил’ жути систем… Или пак овај Вучићев… А младе којима је циљ да се ишколују о трошку државе и одмах потом исту напусте бих обавезао да, када запале преко, врате новац држави која их је ишколовала, из разлога што нас школовање једног младог „школованог мигранта“ кошта, ни мање, ни више, 300.000. јевреја…

 • 50 pera

  Za ostvarivanje političkih ciljeva, u ovom slučaju uklanjanje Miloševića, korišćena su sva moguća sredstva,nametanje dezorijentacaje naoda,davanje podrške svkom protivniku Miloševića unutar Srpskog naroda a i spolja, sankcije, blokade kretanja, zavaravanje mladih da će poteći ,,đaba,, pare sa zapada samo da se On pomeri.Na kraju, kada nije od toga ništa uspelo zapad je krenuo u otvorenu oružanu agresiju i ubijanje naroda, bez presedana u evropskoj civilizaciji. I koji je cilj bio svega toga možemo da sa ove distance ocenjujemo a i oni koji su vodjeni kao mečke po ulicama.

 • E. Lirsch

  Jel SANU nije sramota da je ovaj smrad vucicev na celu takve ustanove.

  • Soko Sokolov

   САНУ би требало да буде срамота много чега! Као и да не постоје. Шта то урадише за државу? Ништа, само примају плате. Дозвољавају да нам странци пишу историју, сервирају садашњост и кроје будућност, као да ми немамо учених, умних и разумних људи. Понекад помислим, што више школе заврше, већи су издајници и полтрони.

 • pERA

  Госн преЦедниче, јел то неко умивање/прање?!

  • E. Lirsch

   Nije. Jede ‘ovna kao i uvek.

 • Nesa

  Uz svo uvazavanje predsednika SANU, ali vase pogresne predpostavke su dovodile do pogresnih zakljucaka i pravca delovanja. Nisu mladi odlazili zbog Milosevica. Da je razlog Milosevic, to su nas ubedjivali Djindjic i njegovi zapadni nalogodavci. Mladi su jednostavno isli za boljim zivotom, lagodnijim zivotom, ili prosto receno za parama. A kada ce se vratiti? Pa Presednice i to je prosto za odgovoriti. Kada ovdasnji mladi budu imali poslova da biraju, budu dovoljno placeni za rad, pa i vise nego li sto su placeni na zapadu, eto njih nazad.
  „Говорили смо када падне режим Слободана Милошевића сви ће се вратити – нису се вратили“
  Dakle dragu i postovani Predsednice, postavili ste pogresnu dijagnozu, naterali pacijenta na terapiju a stanje je gore nego sto je bilo. Gde i u kome je greska.

  Sam intervju je dosta iseckan tako da je tesko pratiti stavove ali neslaganja ima na put i nacin dostizanja standarda. I ja mislim da je ulaganje u nauku i obrazovanje malo. Ne radi se ovde o procentu vec o nominalnom iznosu. Ali prosto se pitam od koga uzeti da bi se vise dalo nauci. Pa, ja sam siguran da je prioritet za opstanak i naroda i drzave proizvodnja i plasman proizvedenog jer to dovodi do novca koji je moguce ulagati u bilo sta i naravno u nauku i obrazovanje. Cak i da smo svi akademici u Srbiji, neko bi morao da zaradjuje novac i na najprizemnijim poslovima. Sada kako stvari stoje, Srbija ne malo novca za njene uslove, ulaze u proizvodnju pameti koja malte ne u dan dobijanja sertifikata odlazi na zapad gde su vise placeni. A zasto su vise placeni? Pa zato sto ih prizvodnja pameti nije kostala apsolutno nista. Srbija seje zanje, a neoklonijalisti konzumiraju. Sve vecim ulaganjem, cemo sve vise proizvoditi one koji nam odlaze. Dragi i cenjeni Presednice a i ostali akademski gradjani. Trazite nacina koristeci pamet, veze u svetu, da privreda postane jaka, da dobro unovcimo ono sto proizvedemo, pa bice para i za nauku i obrazovanje i kulturu, za socijalu pa i za neradnike i politicare.

  • E. Lirsch

   Nema uvazavanja za ovu pogan smrdljivu. Gotovo.