Прочитај ми чланак

НА ПРОТЕСТУ ПРОТИВ ДИКТАТУРЕ МИНУТ ЋУТАЊА ЗА МЕДИЈЕ, чарке међу демонстрантима

0

Протест "Против диктатуре" почео је окупљањем грађана на степеништу Дома Народне скупштине одакле су кренули у протестну шетњу централним градским улицама. Неколико десетина протестаната у Нишу, протестовало се и у Суботици.

Девентаести дан протеста почео је на степеништу Дома Народне скупштине. Одатле су демонстранти узвикивали посланицима да су лопови, али су и замолили народног посланика Зорана Живковића да их опет позове у Скупштину. Кажу да ће се одазвати јер мисле да ће се њихов глас боље чути у медијима уколико су у парламенту.

И у петак се око 300-400 демонстраната прошетало улицама главног града. Осим код Скупштине, протестовали су испред редакције Информера, зграде Радио телевизије Србије и зграде Владе. Испред седишта дневног листа Информер на Теразијама учесници су одржали минут ћутања за слободу медија.

Питање које се већ 19 дана протеста најчешће поставља јесте ко је организатор. Београдска група демонстраната је на Фејсбуку у петак саопштила да су они само Група студената, пензионера и грађана незадовољних ситуацијом у држави, а да ће сви заинтересовани моћи да упознауу оне који су били задужени за логистику и организацију и то у суботу после протеста.

На скупу су транспаренти „Вучић диктатор, Вулин његов Гебелс“, „Против терора власти“. Неки од учесника носе и маске покрета „Aнонимус“.

Дошао је и Џо Багериста, један од главних актера протеста 5. октобра 2000. године.

Београдски део покрета “Против диктатуре” раније у петак је издао саопштење у којем наводи да нису ни Јанковићеви, ни Јеремићеви, ни Сорошеви, ни НAТО плаћеници, већ група грађана, студената и пензионера који су незадовољни стањем у земљи.

Они су поручили и да не желе медијски да се експонирају, да немају вође, и да се по томе разликују од осталих.

Протест је завршен око 20.45. Један од учесника скупа преко мегафона је позвао учеснике протеста да у недељу подрже најављени штрајк просветних радмика, а у уторак 25. априла, да се окупе у Херцеговачкој улици како би обележили годишњицу рушења објеката у том делу Београда.

Шетња је протекла без инцидената, а саобраћај у централним градским улицама био је блокиран док је пролазила поворка демонстраната.

Ниш очекује подрчку синдикат

„Протест против диктатуре“ одржан је 16. пут у Нишу, али уз чешће свега неколико десетина грађана.

Они су рекли да би број демонстрираната могао идуће недеље да порасте јер преговарају са појединим синдикатима и очекују њихову подршку. „Преговори су у току и резултат ћемо саопштити у понедељак. Сматрамо да базу грађанског друштва можемо да изградимо само тако што ћемо направити чвршћу комуникацију са тим организацијама“, истакла је једна од учесница протеста.

Учесници протеста су с Трга краља Милана у поворци прошли главним нишким улицама, до Градске куће.

За суботу у 18 часова најављен је нови протест..

Суботица: Ћутање те неће заштитит

Група младих окупила се 17. пут на протесту „Против диктатуре“ у центру Суботице. Уз музику су дували у пиштаљке и најавили шетњу до насеља Радијалац.

Демонстранти су носили транспаренте на којима је била нацртана овца и на којима је писало „Ово је Пера. Пера не сме да изрази своје мишљење. Не буди као Пера! Ћутање те неће заштитити“, „ДAНAС је сутра“, „Не иде нам се одавде“.

За сутра је најављено ново окупљање испред зграде Народног позоришта у 19 часова.

Опет чарке међу демонстрантима у Београду

Нови инциденти током протестне шетње у Београду. Овога пута без физичког обрачуна.

На почетку новог окупљања демонстраната у Београду, под паролом „Против диктатуре“, дошло је до чарки између учесника, али није било физичког обрачуна као у четвртак током шетње.

Како сазнају „Новости“, група грађана се на степеништу Народне скупштине, међусобно се сукобила око тога на који начин ће убудуће демонстрирати против владе.

Како јављају наши репортери, приметно је да је број демонстраната много мањи него претходних дана.

Демонстранти су се окупили на степеницама Скупштине Србије и најавили да ће у наредним данима позвати опозиционе политичаре да их „уведу“ на седницу парламента.

Томе је претходила краћа „размена мишљења“, пошто је један од учесника запитао окупљене да ли су сагласни са идејом да „обезбеде“ позив „било којег“ од опозиционих политичара да са скупштинског балкона прате заседање.

Чуло се и „нећемо“ и „хоћемо“, да би решили да хоће, а у скупштину би, како су рекли, ишли по двоје, троје.

Није им, кажу, идеја да праве нереде током заседања, већ да са балкона када говоре опозициони посланици скандирају, како би их „народ видео на телевизији“ и да негодују када се обраћа неко од представника власти.

ПРАТИТЕ СРБИН.ИНФО И НА ВАЈБЕРУ!
КЛИКНИ ОВДЕ!

Кренули су у шетњу кренули кроз Теразије, затим су ишли Коларчевом, Македонском, Светогорском, Таковском, Кнеза Милоша, а онда Ресавском до Скупштине.