Прочитај ми чланак

ЛАНЧАНА РЕАКЦИЈА АМБАСАДОРА САД после изјава Тачија, Раме и Муслијуа

0

Амбасадори САД у Београду, Приштини и Тирани упозорили су Хашима Тачија, Едија Раму и Јонуза Муслијуа да су њихове изјаве о могућем уједињењу Косова и Албаније "неопрезне", као и да "подривају стабилност региона".

У одвојеним изјавама, амерички амбасадори Кајл Скот, Грег Делави и Доналд Лу критиковали су изјаве Хашима Тачија, Едија Раме и Јонуза Муслијуа, који су навели да би застој у европским интеграцијама могао да доведе до уједињења Албаније и Косова.

Тачи и Рама (архивска фотографија)
„САД као проблем виде неке не до краја пажљиве изјаве дате протеклих дана о уједињењу и мењању граница на Западном Балкану“, рекао је агенцији Фонет амерички амбасадор у Србији Кајл Скот и нагласио да Америка подржава суверенитет свих држава Западног Балкана.

Ланчана реакција америчких дипломата уследила је после серије изјава албанског премијера Едија Раме, косовског председника Хашима Тачија, и председника Националног савета Албанаца на југу Србије Јонуза Муслијуа да би „Албанија и Косово могли да се уједине“ уколико њихов европски пут западне у ћорсокак.

Сличну изјаву дао је и његов колега у Приштини Крег Делави, наводећи да се Вашингтон „противи неопрезним изјавама о уједињењу, као и претераним реакцијама које подривају стабилност“ у региону.

И амерички амбасадор у Тирани Доналд Лу упозорио је да неопрезне изјаве „подривају евроинтеграције“.

„Ми смо против неопрезних изјава о уједињењу“, рекао је БИРН-у амерички амбасадор у Тирани.

Серију изјава покренуо је почетком седмице Еди Рама, који је европском Политику рекао да „не може да искључи уједињење Косова и Албаније“, уколико перспектива за чланство Западног Балкана у ЕУ настави да бледи.

„Уколико Европска унија затвори врата Косову, сви Албанци региона живеће у једној, јединственој држави како би се наставило са интеграцијом у европску породицу“, рекао је дан касније косовски председник Хашим Тачи.  

И на концу, уједињење Косова и Албаније подржао и један од политичких лидера Албанаца са југа Србије, Јонуз Муслију, додајући да би такав потез био „бесмислен без Бујановца, Прешева и Медвеђе“.

„Зато смо водили наш ослободилачки рат. Овај циљ постоји записан у срцима и духу албанског народа. То је потврђено 1. и 2. марта 1992. године и ми немамо право да одустанемо од нечег за шта су се жртвовали припадници ОВПБМ“, рекао је Муслију.

Амбасадор Скот је, истовремено, рекао и да Вашингтон веома цени реакцију премијера Србије Александра Вучића на такве изјаве.

Премијер је указао да изјаве у вези са уједињењем Косова и Албаније не доприносе стварању атмосфере сарадње и рада на заједничким пројектима и истакао да су мир и стабилност приоритет.

Вучић је додао и да је свима јасно да се то неће догодити, без обзира на нечије жеље.