ЛАНЧАНА РЕАКЦИЈА АМБАСАДОРА САД после изјава Тачија, Раме и Муслијуа

6

Амбасадори САД у Београду, Приштини и Тирани упозорили су Хашима Тачија, Едија Раму и Јонуза Муслијуа да су њихове изјаве о могућем уједињењу Косова и Албаније "неопрезне", као и да "подривају стабилност региона".

У одвојеним изјавама, амерички амбасадори Кајл Скот, Грег Делави и Доналд Лу критиковали су изјаве Хашима Тачија, Едија Раме и Јонуза Муслијуа, који су навели да би застој у европским интеграцијама могао да доведе до уједињења Албаније и Косова.

Тачи и Рама (архивска фотографија)
„САД као проблем виде неке не до краја пажљиве изјаве дате протеклих дана о уједињењу и мењању граница на Западном Балкану“, рекао је агенцији Фонет амерички амбасадор у Србији Кајл Скот и нагласио да Америка подржава суверенитет свих држава Западног Балкана.

Ланчана реакција америчких дипломата уследила је после серије изјава албанског премијера Едија Раме, косовског председника Хашима Тачија, и председника Националног савета Албанаца на југу Србије Јонуза Муслијуа да би „Албанија и Косово могли да се уједине“ уколико њихов европски пут западне у ћорсокак.

Сличну изјаву дао је и његов колега у Приштини Крег Делави, наводећи да се Вашингтон „противи неопрезним изјавама о уједињењу, као и претераним реакцијама које подривају стабилност“ у региону.

И амерички амбасадор у Тирани Доналд Лу упозорио је да неопрезне изјаве „подривају евроинтеграције“.

„Ми смо против неопрезних изјава о уједињењу“, рекао је БИРН-у амерички амбасадор у Тирани.

Серију изјава покренуо је почетком седмице Еди Рама, који је европском Политику рекао да „не може да искључи уједињење Косова и Албаније“, уколико перспектива за чланство Западног Балкана у ЕУ настави да бледи.

„Уколико Европска унија затвори врата Косову, сви Албанци региона живеће у једној, јединственој држави како би се наставило са интеграцијом у европску породицу“, рекао је дан касније косовски председник Хашим Тачи.  

И на концу, уједињење Косова и Албаније подржао и један од политичких лидера Албанаца са југа Србије, Јонуз Муслију, додајући да би такав потез био „бесмислен без Бујановца, Прешева и Медвеђе“.

„Зато смо водили наш ослободилачки рат. Овај циљ постоји записан у срцима и духу албанског народа. То је потврђено 1. и 2. марта 1992. године и ми немамо право да одустанемо од нечег за шта су се жртвовали припадници ОВПБМ“, рекао је Муслију.

Амбасадор Скот је, истовремено, рекао и да Вашингтон веома цени реакцију премијера Србије Александра Вучића на такве изјаве.

Премијер је указао да изјаве у вези са уједињењем Косова и Албаније не доприносе стварању атмосфере сарадње и рада на заједничким пројектима и истакао да су мир и стабилност приоритет.

Вучић је додао и да је свима јасно да се то неће догодити, без обзира на нечије жеље.

 • Mirko Petrovic

  рекао је дан касније косовски председник Хашим Тачи. —-није предсједник Косова него тзв.предсједник тзв. Косова

 • Лав Јеленовић – БИП

  „Неопрезне изјаве“. Овим су десперадоси из САД рекли да немају ништа против таквих намера терориста из Албаније, али да те намере треба опрезно да крију, до момента када им буде терористичко легло змија и бубашваба Вашигтон, послао знак за акцију.

  • Marko

   Upravo tako,znači da rade na tome samo opreznije!!Povratiću od tih gadova!
   bože samo da mi je doćekati da Yeloustoun-Supervulkan eksplodira!!!!

 • perungromovnik

  ајде ми да дајемо изјаве да су Скадар, Драч, Валона и Тирана СРБСКИ ГРАДОВИ, као што су Србски градови и Солун и Скопље и Сарајево и Задар и Загреб и Сежана!
  ДО ВИДОВДАНА У СВИМ ОВИМ ГРАДОВИМА! АМИН!

 • Александар Цвијетиновић

  А Срби као не знају да су ове изјаве пробни балон, да се измјере реакције?

  То колико су Американци посвећени очувању граница и територајлног интергритета видјели смо 90-тих година прошлог вијека. Иста правила важе за све – осим за Србе.

  • Мила

   Све ми,наравно знамо…као и то ко овима сугерише шта да изјављују.