Прочитај ми чланак

ГРЧКА БРАНИ НАШЕ КОСОВО: Подршка Србији у Унеску

0

"Грчка подржава све акције Унеска у циљу очувања баштине и у овом контексту ће, наравно, подржати напоре Србије да обнови културно наслеђе", поручила је у интервјуу за "Политику" грчка министарка културе Лидија Коњорду, која борави у посети Београду.

– У овом смислу смо заинтересовани за стручну размену на нивоу обнављања и заштите – додала је она одговарајући на питање да ли Србија може да рачуна на подршку Грчке у Унеску како би сачувала остатке своје културне баштине под заштитом те организације, пошто су многи културни споменици уништени у последње три деценије на Косову.

Фото: Србин.инфо

У интервјуу за „Политику“, грчка министарка поручила је да у Атини постоји велико интересовање за сарадњу са Србијом, како у погледу материјалне, тако и у погледу нематеријалне културне баштине и савремене културе.

Лидија Коњорду је додала да је о тој сарадњи већ разговарала са српским колегом Владаном Вукосављевићем у оквиру Конференције савета министара културе земаља југоисточне Европе, који је одржан у Тирани.

ПРАТИТЕ СРБИН.ИНФО И НА ВАЈБЕРУ!
КЛИКНИ ОВДЕ!

Заједно смо јачи… и културнији

Говорећи о сарадњи Грчке и Србије када је реч о византијском и средњевековном наслеђу, Коњорду наводи као најзначајније примере обнову Небојшине куле и недавни споразум између грчког Музеја византијске цивилизације и Историјског музеја Србије о томе да део експоната који су изложени на „веома успешној изложби“ о француско-српској војној болници из Првог светског рата, остане у Историјском музеју Србије.