Прочитај ми чланак

ЖУСТРА ПОЛЕМИКА о протестима и пројекту „Београд на води“

0

Београд -- Расправу у Скупштини Србије је обележила жустра полемика о протестима и пројекту "Београд на води", као и о томе ко је освојио колико процената на изборима.

Уместо о потврђивању 12 међународних споразума, посланици су углавном говорили о повредама Пословника.

 

Шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић је, одговарајући на наводе посланика ДС Балше Божовића, прочитао позив на протест за који је рекао да је 6. априла мејлом упутила ДС.

“Ви сте организатори протеста. Јасно ми је што је мало људи на протесту, јер га организује безначајна политичка странка”, рекао је Мартиновић.

Наводећи да је један од транспарената на протестима и онај на коме је исписано “Елита се радује, народ гладује”, Мартиновић каже да би учесници протеста требало да прошетају и виде где живе Драган Шутановац, Балша Божовић, Горан Јешић, Борис Тадић, Вук Јеремић, Зоран Живковић.

Предложио је министру пољопривреде Браниславу Недимовићу, који је присуствовао скупштинској расправи, да се формира фонд из кога би се финансирала исхрана за Шутановца, Божовића, Јешића и Борка Стефановића, да, како је рекао, „не буду људи гладни”.

Божовић је одбацио наводе Мартиновића да је ДС организатор протеста.

„Ово није протест ДС, него младих људи који су понижени”, додао је Божовић, који је рекао и да “штетни” уговори попут уговора о Београду на води праве “робовску нацију која не може да се одужи за оно за шта се задужују неки да би имали чак финансијску корист”.

Мартиновић је узвратио Божовићу да је лицемерје то што критикује уговор о Београду на води, а управо његова вереница продаје станове у “Београду на води”.

Председница парламента Маја Гојковић је замолила да се дискутује без детаља из приватног живота.

Полемисали су и министар Алекандар Вулин и лидер Двери Бошко Обрадовић о томе ко је колико процената освојио на изборима.

Обрадовић је негодовао зато што му председавајући Ђорђе Милићевић из СПС не дозвољава да говори, али то омогућава, каже, министру Вулину, за кога је рекао да га подржава 0,1 одсто бирача.

Вулин је одговорио Обрадовићу да Двери у Врбасу нису успеле ни да прикупе потписе за учешће на локалним изборима који ће бити одржани 23. априла, а да ће његов Покрет социјалиста наступити самостално на тим изборима, те подсетио да је Обрадовић на председничким изборима освојио 2,29 одсто гласова.

У полемику са Обрадовићем укључио се и посланик СНС Владимир Ђукановић, који је рекао да они који су се до јуче заклињали у српство данас шетају са „Сорошевим представницима, неолибералним друговим и геј активистима“ и причају о лицемерју „они који су се наводно борили за цркву и земљу, а сада без проблема добијају савет од зене која је радила за америчку владу и њихово Министарство одбране“.

„Начин његовог обраћања није одлика српског народа и он мора да уважи вољу већинске Србије која је са два милиона гласова подржала Вучића“, каже Ђукановић.

Претходно је, током расправе, председница парламента Маја Гојковић изрекла опомену лидеру Нове странке Зорану Живковићу због, како је образложила, непристојног понашања.

Потом се јавио посланик Народне сељачке странке Маријан Ристичевић, који је показивао фотографије учесника протеста, и иронично затражио разумевање за Живковића, за кога је рекао да је његов “колега пољопривредник, познати виноделац у покушају, који се разуме у шверц дувана”.

Гојковићева му је рекла да се држи дневног реда.

„Молим вас, само о дневном реду, а ја ћу се одбранити сама без проблема”, поручила је Гојковићева.