Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Да сам ја рекао нешто о уједињењу Срба у региону, „висио“ бих у Бриселу…

0

Премијер и изабрани председник Александар Вучић рекао је данас да изјаве везане за уједињење Албаније и Косова остају само у домену жеља, али је замолио њихове протагонисте да не излазе у јавност са тако нечим, јер то не доприноси добрим односима у региону.

– Ми их молимо, понављам, молимо да са таквим изјавама, ма шта мислили, не излазе у јавност јер то не доприноси добрим односима у региону нити стварању атмосфере сарадње и заједничког рада на важним пројектима – рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије, након састанка са представницима фабрика одбрамбене индустрије.

Премијер Србије је позвао представнике Европске уније да реагују на те изјаве и оценио да би, када би он изјавио да сви Срби треба да живе у истој држави, вероватно био окачен у Бриселу на јарбол, уместо неке од застава које тамо стоје.

Он је истакао да је свима јасно да се то неће догодити без обзира на нечије жеље.

Како је казао, Србија неће никога да вређа нити да прети било каквим изјавама.

Вучић је рекао да Влада Србије не жели никога да вређа и не изјављује ништа слично, јер размишља искључиво о доброј и успешној економији и бољем животном стандарду грађана.

– Управо је тема раста нашег бруто-друштвеног производа била доминантна на седници Владе, којој су присуствовали представници Светске банке. Како да се привредни раст увећа и једна од ствари, од мера којом нисмо били задовољни, су наша капитална улагања. Не услови које обезбеђујемо, јер је то сада много боље него пре, већ трошење новца да буде веће од стране државе. И да буде паметније потрошено на такав начин да се врати кроз већа примања радника и веће профите фабрика – рекао је Вучић.

Премијер је, одговарајуићи на питања, рекао да Србија не размишља о прекиду дијалог у Бриселу упркос оваквим претњама, јер је дијалог у Бриселу важан и увек мора да се разговара.

Србија је увек спремна за наставак разговора, прецизирао је, и поновио да понекад не разуме људе из региона како се изјашњавају по одређеним питањима.

Председник Косова Хашим Тачи и премијер Албаније Еди Рама најавили су претходних дана да би било добро да дође до уједињена Косова и Албаније, односно да сви Албанци региона живе у једној држави, ако избледи европска перспектива Западног Балкана.