Тачи и Рама руше Балкан као домине

26

Евентуално уједињење Албаније и Косова део је контекста стварања етничких држава које би неминовно узроковале домино ефекат у региону. Албански фактор никада не игра сам, зато се чини да је ово игра која је усаглашена или са Бриселом или са Вашингтоном.

Телепатија није научно доказана, али постоји основана сумња да су албански премијер Еди Рама и председник такозване државе Косово Хашим Тачи очито искусили ову појаву, јер како другачије објаснити да су обојица у мање од 48 сати дошли на исту идеју — Косово и Албанија у једној држави ако ЕУ затвори врата Косову.

Ова прича испричана је хиљаду пута, а сто пута изречено — постаје истина. Могу ли се Албанија и Косово ујединити? Зашто Брисел ћути на ову тему и које би последице имао овакав потез?

Бехљуј Бећај, политиколог из Приштине, за Спутњик каже да је у политици све могуће. Питање опстанка и нестанка држава, додаје он, као и промене граница данас су постале историјско питање, па у контексту тога и ово о чему су Рама и Тачи говорили, може да се деси.

„Да ли је то добро и може ли се стварно десити, и колико су виновници ове идеје анализирали последице евентуалног спајања, сасвим је друго питање“, каже наш саговорник.

Оно на шта Бећај упозорава јесте могућност да се овакав синдром прошири и на остатак региона.

„Мени је велики проблем како да стратешки и политички схватимо то евентуално уједињење. У контексту стварања етничких држава, мислим да ће то узроковати домино ефекат у региону. Уколико је моја прогноза тачна, ми нећемо имати само један проблем већ потенцијално и могућност стварања још неколико других. Исто питање можда сутра поставе и Република Српска, Бугарска, Македонија, Грчка и тако даље. Домино ефекат етничких држава, по мом суду, треба да се сагледа равно, и овакво тумачење није довољно анализирано. Ако се оваква интерпретација потенцијалног уједињења анализира како треба, са логичним последицама — онда ћемо имати другачију математику од оне коју су изнели Тачи и Рама“, наводи наш саговорник.

Он такође напомиње да иза свега може да стоји и предизборни процес који се води у Албанији код Раме, док је Тачија могуће да брине Специјални суд и подизање оптужница по извештају Дика Мартија у којем је Тачи означен као први осумњичени. У сваком случају, додаје Бећај, у питању је делом и додворавање народу због личне користи.

Зашто Брисел ћути, и како би Европа хипотетички третирала уједињење Косова и Албаније, наш саговорник објашњава на следећи начин:

„Ако би се тако нешто десило, ЕУ би реаговала декларативно, као што то ради годинама уназад. У ситуацији када је и сама у озбиљној кризи, не верујем да ће ЕУ учинити неке потезе да онемогући један такав процес. Она ће, дабоме, дати неке оцене како је јужни део Балкана део стратешког плана Уније о уједињењу, као и да ће се тиме убрзати процеси приступања, али пре свега мислим да неће имати смелости или храбрости да се оперативно делује у смислу спречавања оваквог процеса“.

Дејан Мировић, професор међународног права са Универзитета у Приштини, није далеко од мишљења да се овако нешто не би чуло да међународна заједница није дала „зелено светло“.

„Искуство је показало да албански фактор никада не игра сам. Зато ми се чини да је ово једна игра која је усаглашена или са Бриселом или са Вашингтоном. Косово није међународно признат субјекат. Односно, није члан УН“.

„Осим тога, и да се прекрши право и све сведе на политику и овако нешто се деси као нови преседан преседана, питање је шта би било са севером Косова, који није инкорпориран у косовски систем“, наводи наш саговорник уз образложење да би овакав след догађаја вратио Балкан у средњи век.

Он подсећа да је више пута међународна заједница прекршила успостављена правила, као што је оно из 1991. године, када су Републичке границе бивше СФРЈ признате Бадинтеровом комисијом, а касније је то правило прекршено. Опасност од домино ефекта, верује Мировић, постоји, али, како каже, има ту питања без одговора. У сваком случају, закључује он, не би било добро отварати Пандорину кутија.

 • Nesa

  „У сваком случају, закључује он, не би било добро отварати Пандорину кутија.“
  Ona je otvorena poodavno, ali su se zla pomalo umorila i prikrivaju se, dok odmaraju. Ili moze se drugacije reci da se pregrupisu da opet odare svom silom. Pa analizirajte ponaosob svaku nazovi drzavu u regionu, analizirajte aspiracije, analizirajte javno mnjenje i to sve stavite u kontekst jedne velike slike.
  Videcete da je zlo svugde oko nas samo vari dosadasnje zdranje i sprema se na novu gozbu.
  I ebiga jedino nasim pacifistima netreba vojska i naoruzanje.

  • Шта би они са „војском“?То ти је као да даш [email protected] компјутер.

 • VELIKI HRVOSER

  gle 2 cigoša propaliteta :-)))
  a poznato je da cigoši nemaju državu :-)))

 • Дуња

  Па нек почну и време је…. коначно да се заврши прича са малом и мање малом Албанијом…сад ко је сумњао у она предсказања о опустелом Косову…нек стрпљиво сачека….

  • Велика Mетла

   Започеће кад им ватикан и америкењци дају сигнал!Направили су им две државе,док ми једемо гооовна,како по порталу,тако и комплет цео народ!

  • VELIKI HRVOSER

   jeebote što su im državeee…obe na po 3 staklene noge, pitanje je samo kad će da prsnu

  • Велика Mетла

   Молим??Зезаш се,а?

  • VELIKI HRVOSER

   ne zezam se, ekonomski su baš jaki, mogu da ratuju 4 sata :-)

  • Велика Mетла

   Економски моменат за њих није уопште важан!Пример за то је настанак Албаније пре 100 и кусур година,када је Ватикан направио њихову државу с тиме што су само границу заокружили,а без иједног елемента државности те исте Албаније,а о економији те непостојеће државе да и не говорим!И сада су исто урадили,само уз помоћ другог узвођача радова,америкењаца!Нису шиптари никада били јаки економски,нити је требало,да буду,него им је мржња запада према Србији створила две државе!То је наша суморна стварност,било нам право или не било!

  • VELIKI HRVOSER

   Ma neću da se raspravljam sa malodušnima, više nije 99.,tu je Rusija, ako neko nema mozak da vidi u Siriji šta je tu pomoći nema :-(

  • Велика Mетла

   Није ово малодушност него истина!Е сад што нам истина не одговара то је друга ствар!

  • VELIKI HRVOSER

   Istina je da je SAD u Siriji i Ukrajini naletela na ruski zid. Putin je rekao da će ruski zid biti i na KiM. Ko neće da mu veruje ne mora.

  • Велика Mетла

   Ма слажем се ја,него само описујем ситуацију која сада влада!

  • Markos

   Vise im ne treba ni Amerika sad mogu i sami.

  • Велика Mетла

   Управо тако!Да неће Србија са по мање од једног детета по пару да ратује?

  • VELIKI HRVOSER

   Pusti se njihovih brojeva…Tirana 400.000, Priština 250.000 po zadnjem popisu, skupa nemaju ni pola Beograda. Toliko o njihovoj brojnosti. Ko se hvata na njihove brojeve i na bajke o deci, nek malo ode do doktora, možda ima neki lek .

  • Велика Mетла

   Ниси схватио мој писанлук!Нису они проблем,него они који стоје иза њих!

  • VELIKI HRVOSER

   Rusija je tu,nije 99.

  • Велика Mетла

   Ако то буде тако,неће бити никаквих проблема!Лако је за мене!

  • Markos

   Neka ima Pristina 250.000 i ostale ciganske mahale toliko opet je vise nego Vranje 50.000 i Kursumilja 15 a Beograd je tu da im napravi put kako kaze Vucic da se povezu bolje.

  • Markos

   Srbija je ratovala i kad je imala manji broj stanovnika al tad nije imala Vucica.

  • Markos

   Sto da ne pocinju? Sa Srbijom su zavrsili bez problema, Vucic predao i Severnu Mitrovicu, sad ostaje laksi deo posla Makedonija i Albanska gora.Posle lagano moze da se trazi i Bujanovac i Presevo, eno to juce otvoreno i kaze predsednik opstine Bujanovac i naravno u zemlji Srbiji ne moze mu niko nista.

  • Негрутин

   Нема шта да почне, завршено је.
   Само нас нису још обавестили.
   Хан је подбацио, никако да изда саопштење.

  • Дуња

   „Ми их молимо, понављам – молимо, да са таквим изјавама, ма шта мислили, не излазе у јавност јер то не доприноси добрим односима у региону нити стварању атмосфере сарадње и заједничког рада на важним пројектима“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије, након састанка са представницима фабрика одбрамбене индустрије.“ – наравно да их моли, он мислио да нам јави касније, а они њему у инат јављају пре почетка ….

  • Велика Mетла

   Ово је супер од њих што дају овакве изјаве,да би и последњи срБски хајвани схватили о чему се ради,и да ово није никаква „теорија завере“Србије,нити празна прича великосрба!

  • вучко признао да је све договорено,ето која нас издајничка [email protected] води.