Прочитај ми чланак

СПРЕМА СЕ ЗА СЕЛИДБУ Тома тражи Титов кабинет!

0

Одлазећи председник Србије Томислав Николић би наредних пет година као своју канцеларију могао да користи чувени кабинет Јосипа Броза Тита, који се налази у Палати „Србија“, јер је то његова велика жеља, чак и лични захтев.

Према сазнањима, Томислав Николић је одлучио да након одласка са функције председника Србије искористи поједине привилегије које му по закону и припадају. Он је, наиме, тражио да му се обезбеди канцеларија у Палати „Србија“, и то ни мање, ни више него Титов кабинет, који је он и до сада повремено користио.

Томислав Николић (Фото: Синхуа)

– Николић жели да се канцеларија некадашњег доживотног председника СФРЈ преуреди у његов кабинет, у којем би он радио наредних 5 година. Николић ће тако бити и „комшија” новоизабраном председнику Србије Александру Вучићу, чији би радни простор требао да буде смештен у истом делу здања некадашње Палате „Федерација“. Одлазећи председник ће највероватније остварити право и на коришћење службеног аутомобила – каже наш извор из Председништва.

Бивши се одрекли привилегија

Бивши председник Србије Милан Милутиновић прихватио је бенефиције које му омогућава закон и њему је, поред плате, била додељена канцеларија у новобеоградској Палати „Србија“, али је није ни користио јер није у њој имао запослених. Од канцеларије у Палати „Србија“ одустао је и Зоран Лилић, док је Војислав Коштуница, Добрица Ћосић и Светозар Маровић нису ни тражили. Борис Тадић се такође одрекао свих привилегија.

Колико ова канцеларија, која се налази у централном делу великог здања у Новом Београду, значи Николићу, најбоље говори и чињеница да није дозволио да се користи приликом одржавања Самита у Београду и доласка кинеског премијера Ли Кећијанга, уз изговор да „председник Николић не жели да дели ни са ким”.

Ипак, волео је Николић и да се шепури туђим перјем, па је својевремено, приликом посете Владимира Путина Србији, у том салону пио кафу са руским председником из шољица које су припадале Јосипу Брозу.

Занимљиво је и то да је председник Николић, одушевљен стварима које је користио Броз, успео да сачува овај кабинет у оригиналном издању, па он у потпуности изгледа као у доба маршала. Треба истаћи и чињеницу да је тај кабинет управо Јосип Броз Тито најмање користио од свих.

Томи и плата 100.000 динара

Поред привилегија које одлазећи председник планира да користи, а оне су канцеларија, саветник, секретар и службени аутомобил, Николић ће наредних пет година примати плату од 100.000 динара, што је 80 одсто од његових садашњих примања. Сви трошкови канцеларије и запослених у њој падају на терет буџета, финансирање је у надлежности генералног секретара председника Србије, а просторије и аутомобил обезбеђује Влада Србије.

Закон прописује да бивши председник, осим на накнаду од 80 одсто плате актуелног шефа државе, има право и на канцеларију, саветника, секретара и службени аутомобил. Те повластице може да користи онолико колико му је трајао мандат. Уколико се процени да му је угрожена безбедност, има право и на обезбеђење.

Политички аналитичар Бранко Радун каже за „Ало!” да Томислав Николић има право на канцеларију, али не и на бахатост.

– Он има право на канцеларију, возача, плату, али његов захтев за одређени кабинет, па још онај Брозов, стварно је облик бахатости. То је недопустиво – сматра Радун.

Из кабинета Томислава Николића јуче није било могуће добити коментар и одговор на питање да ли се председник сели у Титов кабинет, јер нико није одговарао на позиве нашег листа.

Служио војницима „томовачу“

Председник Србије Томислав Николић је на пријему који је организовао за припаднике Министарства одбране и Војске Србије своје госте почастио својом ракијом „томовачом”, а министар одбране Зоран Ђорђевић је на пријему председнику уручио официрску сабљу, док је начелник Генералштаба Љубиша Диковић уручио председнику комплет монографију Војске Србије. Николић је прокоментарисао да је сабљу требало да му уруче на почетку председничког мандата.

„Требало је сабљу да ми дате на почетку мандата, сад је лако“, рекао је Николић.