СКУПШТИНА СРБИЈА: Посланичка питања о изборима, Савамали, Саши Јанковићу…

0

Скупштина Србије наставила је седницу, а почетак рада посланици су искористили да поставе питања и траже обавештења од представника власти.

Посланица Демократске странке (ДС) Aлександра Јерков говорила је о председничким изборима, наводећи да је било изборних нерегуларности у виду притисака, узнемиравања, претњи, уцена и куповини гласова, а да је циљ премијера Aлександра Вучића био да не буде другог круга председничких избора.

Фото: Н.С.

Она је подсетила да је изборни штаб председничког кандидата Саше Јанковића, кога је ДС подржала, током увида у неколико врећа са изборним материјалом уочио неколико стотина гласова више у записницима него у врећама, те да је „очигледно Вучићу неко додао већи број гласова“.

„После два дана међутим Вучић је заказао пребројавање гласова из две вреће, када се видело да су украдена само четири гласа. Током бројања некако су се појавили несавијени листићи са заокруженим бројем 6, а вишак су била само четири листића. Питам премијера шта ћемо са тим што су ето по његовим тврдњама украдена само четири гласа. Да ли је то крадуцкање или се ради о победи чистој као суза“, питала је Aлександра Јерков.

Радуловић негодује што не добија одговоре

Шеф посланичке групе Доста је било Саша Радуловић негодовао је што та посланичка група не добија одговоре на питања која поставља и питао зашто се крши Пословник који предвиђа да у писаној фроми посланик мора добити одговор у року од 15 дана и од председнице парламента тражио да објасни зашто због тога не санкционише представнике Владе.

Радуловић је прецизирао да је са данашњим даном премијеру Aлександру Вучићу поставио 18 питања, а председници Скупштине Маји Гојковић 10, а да ниједном нису добили одговор.

Од Републичке изборне комисије тражио је одговор зашто још нису обајвљени резултати избора по бирачким местима и да ли ли то значи да се нешто крије од грађана и учесника у изборном процесу. РИК је питао и зашто није радио ништа по питању сазнања да је 20 особа у Сјеници и Новом Пазару уписано у бирачки списак као да је гласало, а да они на дан одржавања избора нису били у Србији.

Шешељ о „замајавању“ руских званичника

Лидер Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ питао је Владу Србије и премијера Aлександра Вучића зашто још није донет закон којим би се руско-српском хуманитарном центру у Нишу дале идентичне привилегије какве су добили припадници НAТО-а.

„Ви већ пет година руске званичнике замајавате и не одобравате тај статус. Овде је НAТО да врши субверзивне делатности, укључујући крајњу голу окупацију, а Руси су овде да помажу у невољи, код тешких страдања, климатских непогода. Је л’ то принципијелна политика“, упитао је Шешељ.

Посланик Српског народног покрета Мирослав Aлексић питао је о рушењу објеката у београдском насељу Савамала, указујући да је од тог догађаја прошло готово годину дана, а да починиоци још нису нађени.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић питао је министра просвете Младена Шарчевића ко је дозволио да се вртићима и школама без одобрења родитеља достави упутство о сексуалном насиљу, које према његој оцени „популаризује хомосексуализам“.

Он је питао и одакле идеја да се у Aлександровцу усвоји локални акциони пан за унапређење положаја миграната од 2017. до 2021. године.

Ристичевић о ширењу верске мржње на друштвеним мрежама

Посланик владајуће Народне сељачке странке Марјан Ристичевић питао је шта ће полиција учинити због ширења верске мржње на друштвеним мрежама и показао твит на Велики петак, два дана пред Ускрс: „Срећан велики патак свима који славе“, напомињући да је иста та група приказала Исуса Христа као геја.

Посланик СДС Санџак Енис Имамовић говорио је о атмосфери на улицама Новог Пазара током одржавања утакмица у том граду када због доласка навијача град буде пун полиције, а грађанима онемогућена слобода кретања.

Казао је да навијачи прете грађанима, а да им полиција омогућава да се несметано крећу и упитао шта је циљ присуства полиције – да спрече инциденте или омогуће их тиме што им је дозвољено да несметано малтертирају Бошњаке и грађане Санџака.

СНС тражи информације о самоубиству у стану Саше Јанковића

Посланик владајуће Српске напредне странке Марко Aтлагић тражио је информације о самоубиству у стану Саше Јанковића и упутио питање Министарству правде да ли је Јанковић држао пиштољ без дозволе и да ли је тим пиштољем почињено самоубиство и да ли је тачно да на рукама жртве није било барута, а јесте на рукама Јанковића.

ПРАТИТЕ СРБИН.ИНФО И НА ВАЈБЕРУ!
КЛИКНИ ОВДЕ!

Пословником о раду парламента посланицима је омогућено на почетку рада сваког уторка и четвртка да постављају посланичка питања премијеру и министрима у влади.

После тога требало би да буде настављена обједињена расправа о више међународних споразума и протокола.