РУСИЈА „СПАСЛА“ СЕВЕРНУ КОРЕЈУ, чак и Кина била против

46

Русија је у среду спречила Савет безбедности Уједињених нација да осуди Северну Кореје због најновијег испаљивања ракете.

То се догодило упркос томе што је осуда имала подршку Кине, савезнице Пјонгјанга, рекле су дипломате.

Aмерички предлог осуде захтевао је од Пјонгјанга да се уздржи од спровођења проба нуклеарних или балистичких ракета, после несупешног испаљивања једне у недељу. Према речима дипломата у Савету безбедности, Москва жели да побољша елементе текста, односно укаже на потребу да се решење постигне дијалогом.

Фото: Ројтерс

Неколико њих, говорећи под условом да им се не објаве имена, признало је да су изненађени руском блокадом текста и то упркос томе што је текст подржао Пекинг који обично дипломатски штити Северну Кореју у УН.

У блокираном тексту, чланови Савета безбедности су изразили „апсолутну забринутост“ због „веома дестабилишучег понашања“ Северне Кореје, претећи јој поново „значајнијим корацима“. Прошлог месеца, Савет је једногласно оштро осудио низ лансирања ракета Пјонгјанга.

Aмбасадор Сједињених Aмеричких Држава при Уједињеним нацијама Ники Хејли послала је поруку Северној Кореји да СAД не желе свађу и да је ни Северна Кореја не започиње.

Хејли је изјавила новинарима да је лопта у дворишту Северне Кореје и да је потез на њима, пренео је AП.

ПРАТИТЕ СРБИН.ИНФО И НА ВАЈБЕРУ!
КЛИКНИ ОВДЕ!

Руска блокада долази недељу дана пре састанка Савета безбедности о Северној Кореји, којом ће председавати шеф америчке дипломатије Рек Тилерсон.

Русија није блокирала изјаву СБ УН о Северној Кореји

Стална мисија Русије у УН изразила је изненађење због извештаја да је руска делегација наводно блокирала предлог изјаве за медије Савета безбедности УН у којој се осуђује лансирање ракете у Северној Кореји.

„Веома смо изненађени извештајима који су се појавили, о томе да је руска делегација наводно блокирала нацрт извештаја за медије Савета безбедности УН, у којем се осуђује лансирање ракете од стране Пјонгјанга 15. априла“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту представништва.

Представништво Русије је објаснило да је руска делегација скренула пажњу да је у нацрту, који је предложила делегација САД, био низ претходно некоординисаних формулација.

„Предложени документ садржи низ претходно неусаглашених формулација уобичајених за осуду ракетних проба Северне Кореје. Конкретно, из стандардног текста уклоњене су речи ’путем дијалога‘ за проналажење решења ситуације на Корејском полуострву. Као што је познато, ове речи представљају цитат из параграфа 48 последње резолуције Савета безбедности УН 2321 о санкцијама уведеним Северној Кореји“, истиче се у саопштењу.

Делегација Русије само је тражила да се врати важан политички језик, али делегација САД је без објашњења прекинула рад на документу и навела да је Русија блокирала изјаву за медије.

Раније су неки западни медији известили да је Москва наводно блокирала нацрт изјаве који су предложиле САД.

 • Dijasporac

  Северна Кореја је једина земља која не сме да тестира своје ракете….

 • Vrana

  Ova vojna armada koja je poslata na Severnu Koreju ujedno se približava i Ruskom strateškom prostoru ,a ko će verovati Amerikancima. Ako izvedu nuklearni napad na S.Koreju posledice radiacije će se već kroz 2 sata osetiti u Vladivostoku. Tako da je Rusija morala da reaguje i uspostavi ravnotežu, kao što znate ruski strateški bombarderi su uočeni blizu Aljaske a gde se nalaze nuklearne podmornice to niko ne zna. Dijalog u ovom smislu znači ne mašite mačom jer se možete poseći. Ovakva radikalna ratna politika pentagona nije ništa novo, u prošlosti je bila i radikalnija pa nije se desio neki veći sukob Rusije i Amerike. Koliko got oni vitlaju mačem i rusi isto toliko mogu i na kraju oboje uvide da je besmisleno. Ovde se raspravljalo i o Kinezima, oni još ne predstavljaju ni blizu vojnu silu kao Rusija i Amerika. Ovi dvoje imaju toliko nuklearnog arsenala od kojeg su kinezi jako daleko. A uvek se tako računalo tokom hladnog rata ko ima veše nuklearnih raketa taj je jači ili ko ima za raketu više. Problem je što su nuklearne bombe jako skupe ili kako ga zovu žuti kolač ili obogaćeni uranijum. Tako da Kina a i S. Koreja nemaju šanse da razviju neki veći nuklarni arsenal. To je i tajna kineske uzdržanosti a ne neka istorija i kultura to su budalaštine.

  • Мислим да су Руси тражили од Кинеза да само они дају вето да буде само њихова освета због ракетирања [email protected] око текста резолуције је само фин (покварен) начин да се да вето.И ето дали су вето и то само Русуја и шта ће мо сад??

  • Vrana

   Severna Koreja je i nastala na Rusku inicijativu kako se ne bi graničili direktno sa Američkim kolonijama a ona predstavlja izuzetnu tampon zonu u odnosu na vrlo krvoločan japan. A Kina ima bolje ekonomske odnose sa južnom korejom nego sa severnom. Tako da ovaj veto znači da će Rusi čuvati S.Koreju do kraja i ona im je strateški značajnija od Kosova. Pa šta misliš odakle severnoj koreji i iranu razvoj nuklearnog oružja . To je sve ruska tehnologija a kojom se drže ovi zapadni divljaci na distanci. Tako i Kinezi svu značajniju ratnu tehnologiju duguju Rusiji. Da nije bilo SSSR-a i da Kina nije postala komunistička država sada bi svi bili na opijumu a Englezi bi sa njihovim samlevenim kostima đubrili svoje ostrvo kao što su uradili sa Indijom.