Прочитај ми чланак

РУСИЈА „СПАСЛА“ СЕВЕРНУ КОРЕЈУ, чак и Кина била против

0

Русија је у среду спречила Савет безбедности Уједињених нација да осуди Северну Кореје због најновијег испаљивања ракете.

То се догодило упркос томе што је осуда имала подршку Кине, савезнице Пјонгјанга, рекле су дипломате.

Aмерички предлог осуде захтевао је од Пјонгјанга да се уздржи од спровођења проба нуклеарних или балистичких ракета, после несупешног испаљивања једне у недељу. Према речима дипломата у Савету безбедности, Москва жели да побољша елементе текста, односно укаже на потребу да се решење постигне дијалогом.

Фото: Ројтерс

Неколико њих, говорећи под условом да им се не објаве имена, признало је да су изненађени руском блокадом текста и то упркос томе што је текст подржао Пекинг који обично дипломатски штити Северну Кореју у УН.

У блокираном тексту, чланови Савета безбедности су изразили „апсолутну забринутост“ због „веома дестабилишучег понашања“ Северне Кореје, претећи јој поново „значајнијим корацима“. Прошлог месеца, Савет је једногласно оштро осудио низ лансирања ракета Пјонгјанга.

Aмбасадор Сједињених Aмеричких Држава при Уједињеним нацијама Ники Хејли послала је поруку Северној Кореји да СAД не желе свађу и да је ни Северна Кореја не започиње.

Хејли је изјавила новинарима да је лопта у дворишту Северне Кореје и да је потез на њима, пренео је AП.

ПРАТИТЕ СРБИН.ИНФО И НА ВАЈБЕРУ!
КЛИКНИ ОВДЕ!

Руска блокада долази недељу дана пре састанка Савета безбедности о Северној Кореји, којом ће председавати шеф америчке дипломатије Рек Тилерсон.

Русија није блокирала изјаву СБ УН о Северној Кореји

Стална мисија Русије у УН изразила је изненађење због извештаја да је руска делегација наводно блокирала предлог изјаве за медије Савета безбедности УН у којој се осуђује лансирање ракете у Северној Кореји.

„Веома смо изненађени извештајима који су се појавили, о томе да је руска делегација наводно блокирала нацрт извештаја за медије Савета безбедности УН, у којем се осуђује лансирање ракете од стране Пјонгјанга 15. априла“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту представништва.

Представништво Русије је објаснило да је руска делегација скренула пажњу да је у нацрту, који је предложила делегација САД, био низ претходно некоординисаних формулација.

„Предложени документ садржи низ претходно неусаглашених формулација уобичајених за осуду ракетних проба Северне Кореје. Конкретно, из стандардног текста уклоњене су речи ’путем дијалога‘ за проналажење решења ситуације на Корејском полуострву. Као што је познато, ове речи представљају цитат из параграфа 48 последње резолуције Савета безбедности УН 2321 о санкцијама уведеним Северној Кореји“, истиче се у саопштењу.

Делегација Русије само је тражила да се врати важан политички језик, али делегација САД је без објашњења прекинула рад на документу и навела да је Русија блокирала изјаву за медије.

Раније су неки западни медији известили да је Москва наводно блокирала нацрт изјаве који су предложиле САД.