Прочитај ми чланак

ПИНОКИО ОПЕТ СЛАГАО: Вучић – Немачка није бомбардовала Србију 1999.

0

„То ми причају они који оће да кажу да је (Шредер) учествао у бомбардовању, иако нису тада они (Немачка) учествовали, али су подржали.“

„То ми причају они који оће да кажу да је (Шредер) учествао у бомбардовању, иако нису тада они (Немачка) учествовали, али су подржали.“
TV Happy, Ћирилица, 10. 4. 2017. године

Тим Истиномера
17 Апр, 2017
Истинитост Александар Вучић

КОМЕНТАР ИСТИНОМЕРА

Новоизабрани председник и премијер Александар Вучић је гостујући на телевизији Хаппy у емисији „Ћилирица“ између осталог одговарао и на транспаренте и пароле који се ових дана виде и чују на „протестима против диктатуре“ који се одигравају на улицама више градове у Србији. Као једну од најчешћих парола, Вучић је издвојио ону – „Вучићу Шредеру“.

Како каже, био би одушевљен када би га неко упоредио са Шредером у вези са екомским реформама. Међутим, демонстранти, додаје Вучић, циљају на то да ће за њега ово бити увреда јер они мисле да је Шредер учествовао у бомбардовању Србије 1999. године. Ипак, премијер тврди да Немачка, чији је Шредер тада био канцелар, није активно учествовала у бомбардовању већ је “само подржала”.

Читава прича око поређења још увек актуленог српског премијера и Герхарда Шредера почела је баш на дан сећања на жртве НАТО бомбардовања 24. марта када је Александар Вучић на свој највећи предизборној скуп у Београду довео Герхарда Шредера као једног од говорника.

Иако премијер Александар Вучић тврди да немачки пилоти и авиони нису активно учествовали у НАТО бомбардовању Србије, демантује га сам Шредер и то исповестима у својим мемоарима. О томе је 2006. писао и немачки Шпигл.

www.spiegel.de, 25. 10. 2006. године

„’Било ми је потпуно јасно’ пише Шредер у својим новим мемоарима ’да је многима у (Социјалдемократској) партији – и друштву генерално – неподношљива идеја да немачки војници, у овом случају војни пилоти, још једанпут интервенишу у региону који је толико пропатио под немачком окупацијом за време Другог светског рата. И поред свега тога, Шредер пише, ’Био сам убеђен да је потребно да Немачка активно учествује'“, пише у тексту на сајту Шпигла.

У књизи „Агресија НАТО“ генерала Спасоја Смиљанића, који је за време бомбардовања обављао дужност команданта Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране, издатој 2009. године, у табели на 162. страни наводе се подаци о свим регистрованим налетима борбене авијације НАТО по земљама. У табели пише да су немачки авиони извршили укупно 320 борбених летова од чега 18 за извиђање објеката на земљи из ваздуха и 302 за неутралисање извора радарског зрачења – односно ракетно уништавање домаћих радара који су откривали непријатељске авионе.

На тај начин, немачки авиони су значајно допринели и активно учествовали у НАТО агресији у Србији.

Због тога, изјава премијера Александра Вучића добија оцену неистина.