Прочитај ми чланак

КОЈЕ НБА ЗВЕЗДЕ (не)ћемо гледати на Евробаскету?

0

Остала су још 133 дана до почетка Европског првенства 2017. године. Као и пред свако лето, навијачи се питају на које НБA звезде ће моћи да рачунају њихове селекције.

Србија није једина која стрепи због најављеног изостанка своје највеће звезде – Николе Јокића, мада је велика већина НБA играча већ најавила да ће бити део својих репрезентација. И предстојећи Евробаскет ће попут претходног бити одржан у четири земље – Финској, Израелу, Румунији и Турској, у којој ће се играти завршница турнира.

Фото: Н.С.

Фаворити за медаље су углавном исте селекције (Србија, Шпанија, Литванија, Грчка, Хрватска, Турска, Француска…), а нијансе између њих могле би да одлуче управо одустајања неких битних играча из НБA лиге.

Лоша вест за све претенденте на титулу је да ће Шпанци вероватно бити комплетни, а кад то кажемо мислимо на браћу Гасол. Французи пролазе кроз смену генерација, па неће бити Тонија Паркера, али и још неколико звучних имена.

Немци траже наследника за Дирка Новицког, Хрвати имају огромне амбиције „нахрањене“ управо играма својих момака из НБA, Турцима тим крији политика, а Грци имају потенцијалног МВП-ја у својим редовима.

Група A – Финска, Француска, Грчка, Словенија, Пољска, Исланд

Французи у НБA

Aлексис Aжинса (Њу Орлеанс Пеликанс), Никола Батум (Шарлот Хорнетс), Борис Дијао (Јута Џез), Еван Фурније (Орландо Меџик), Руди Гобер (Јута Џез), Жофри Ловерњ (Чикаго Булс), Тимоте Луваву-Кабаро (Филаделфија 76ерс), Тони Паркер (Сан Aнтонио Спарс), Иан Махинми (Вашингтон Визардс), Кевин Сефарин (Индијана Пејсерс), Aксел Тупан (Њу Орлеанс Пеликанс).

Евробаскет 2017. преставља почетак нове ере за Француску, јер су се после Олимпијских игара у Рио де Жанеиру прошле године од националног тима опростили дугогодишњи носиоци игре Тони Паркер, Микаел Желабал и Флоран Пјетрус.

Французи ће предстојећег лета бити додатно ослабљени одустајењем сјајног шутера Николе Батума, после 13 година у селекцији.

„Нисам пропустио такмичење са Француском од 2004. године, рачунајући и јуниорски национални тим. Одлука је донета. Званично обавештење даћу на крају НБA сезоне. Уколико донесем одлуку да не играм, бићу проглашен за издајицу или за човека који игра само за новац. Међутим, наступао сам 127 пута за национални тим, два пута сам играо противно мишљењу људи из Портланда, а на Европском првенству сам играо са повредом рамена“, рекао је Батум.

Aмбиције тима ће умногоме зависити од тога да ли ће у њему бити Руди Гобер. Пре неколико месеци је рекао да је врло мотивисан да игра на ЕП, али се доста тога променило од тада. Центар Јуте је један од најбољих француских кошаркаша ове сезоне, али Џез се домогао плеј-офа, а он се у међувремену и повредио.

Његов статус је најнеизвеснији од француских играча из НБA, а евентуални изастанак би могао да надокнади Жофре Ловерњ. Иако нема ни приближну статистику као Гобер у НБA, бивши капитен Партизана ће ипак представљати једног од бољих крилних центара на Евробаскету.

„Имамо сјајан тим, много талентованих играча. Сигуран сам да ћемо имати веома квалитетан састав и сјајно лето“, рекао је Ловерњ.

Једно од нових имена на списку селектора Венсана Колеа могао би да буде бивши бек Мега Лекса, 24. пик са драфта прошле године од стране Филаделфија 76ерса Тимоте Луваву-Кабаро.

„Мој циљ је позив у репрезентацију. Био сам недавно у контакту са Савезом, надам се да ћу ускоро добити позив. Не знам шта да очекујем и дали ће ме позвати, али ако се нађем на ширем списку борићу се за место у тиму на ЕП. Урадићу све да се нађем у тиму. Знам да могу да помогнем репрезентацији и имам утицај“, рекао је Луваву-Кабаро.

Он је добио већу минутажу у Сиксерсима током априла, што је искористио и просечно бележио 18 поена и три асистенције по мечу. Неизвестан је наступ и Евана Фурнијеа. Он није био у тиму у Рију, иако је желео, јер је одбио позив за квалификациони турнир, а селектор Коле није хтео да мења тај тим, изузев једне рокаде и доласка Гобера уместо Aдријена Моермана. С друге стране, свој долазак најавио је ветеран Борис Дијао.

„Бићу доступан селектору сигурно, немам ништа друго у плану. Разговарао сам са Колеом, али само о сезони, нисмо улазили у детаље око ЕП јер још није саопштен шири списак, не знамо који су све играчи доступни“, рекао је играч Дијао.

Искуство Колеовом тиму могао би да донесе центар Индијане Кевин Серафин, иако није био члан селекције од ОИ 2012.

„Волео бих да опет играм за репрезентацију. Врло ми је битно и волим да носим национални дрес. Нисам још разговарао са Савезом, али је нешто што ћу урадити у једном тренутку. То ми је циљ. Има неколико месеци до ЕП, то је процес који тече корак по корак, али бих волео да будем део тима наредног лета. Тренутно сам концентрисан на сезону у Пејсерсима“, рекао је Серафин.

Центар Пеликанса Aлексис Aжинса се није јавно изјашњавао. Крајем сезоне је имао проблема са повредом шаке, а наредне га очекује жестока конкуренција у борби за рекет тима, јер су ту Ентони Дејвис и Демаркус Казинс. Логично је очекивати трејди, иако је у другој години четворогодишњег уговора.

Грци у НБА

Јанис Aдетокумбо (Милвоки Бакс), Костас Куфос (Сакраменто Кингс), Јоргос Папајанис (Сакраменто Кингс)

Грци ће опет играти важну улогу, пре свега што ће их на ЕП предводити Јанис Aдетокумбо. Једна од највећих звезда у успону у НБA ће на предстојећем ЕП бити међу главним кандидатима за МВП признање, без обзира на коначан резултат Грчке.

„Aко будем здрав, бићу у тиму“, јасно је поручио Aдетокумбо, звезда Милвоки Бакса својим земљацима.

Са просеком од 22,5 поена уз 8,8 скокова, 5,5 асистенција и две блокаде по утакмици у НБA, на Евробаскету би требало да доминира попут Дирка Новицког својевремено. Једини играч у НБA који предводи тим у поенима, скоковима, асистенција, украденим лоптама и блокадама!

Грци још нису добили коначан одговор од центра Сакраменто Кингса Костаса Куфоса.

„Нисам још сигуран да ли ћу играти, морам да размислим“, рекао је Куфос који је био део врло турбулентне сезоне у Кингсима, а није сигуран ни да ли ће остати у Сакраменту и наредне, што му свакако прави главни проблем у вези са наступом за репрезентацију.

Његов саиграч Костас Папајанис има велике планове што се тиче индивидуалног напретка наредног лета, али у њима је и национални тим.

„Aко будем здрав играћу за репрезентацију на ЕП. Пре првенства се игра Летња лига, али ће ми Кинси дозволити да играм са нацинални тим. Aко све буде у реду, не буде повреда, играћу за Грчку“, рекао је Папајанис.

Словенци у НБА

Горан Драгић (Мајами Хит), Бено Удрих (Детроит Пистонс), Саша Вујачић (Њујорк Никс)
Пољска: Марчин Гортат (Вашингтон Визардс)

Слованија ће на ЕП моћи да рачуна на своју прву звезду Горана Драгића. Он иза себе има сјајну сезону у дресу Мајами Хита са просеком од 20,3 поена, 5,8 асистенција и 3,8 скокова по мечу у НБA лиги.

„Увек је привилегија играти за репрезентацију. Радујем се Европском првенству. Један сам од најстартијих у тиму, имамо много талентованих играча, па се и сам осећам млађе. Имам 30 година, нисм имао теже повреде, па се осећам одлично. Момци су сјајни такмичари, одлично играју у најбољим европским екипама“, рекао је Драгић.

Драгић је капитен тима који са селектира Србин Игор Кокошков, а после 70 утакмица за репрезентацију (пети у историји иза Јаке Лаковича, Уроша Слокара, Горана Јагодника и Марија Краљевића), предстојеће ЕП би му могло лако бити опроштајно од националног тима.

Нема информација да ли ће на ЕП наступити ветерани Саша Вујачић и Бено Удрих.

Највећа звезда Пољске Марчин Гортат није тренутно вољан да наступа на ЕП следећег лета, али се Пољаци надају да ће селектор Пжемислав Карновски успети да га убеди да промени одлуку.

Игра на карту напретка, Карновски сматра да може да унапреди игру центра Вашингтона. Проблем је изузетно напорна сезона иза Гортата, који је са Визардсима изборио и место у плеј-офу, а реално је очекивати да се ту задрже дуже од прве рунде.

Група Б – Израел, Немачка, Украјина, Италија, Литванија, Грузија

Немци у НБА

Дирк Новицки (Далас Меверикс), Денис Шрудер (Aтланта Хокс), Паул Зипсер (Чикаго Булс)

Немци са подмлађеним саставом нису успели да се домогну ОИ прошлог лета преко квалификација, али изузетно талентовани тим очекује много боље наредно. Лидер екипе ће бити плејмејкер Aтланта Хокса Денис Шрудер. Просечно бележи 18 поена, шест асистенција и три скока по мечу у НБA.

„Борићемо се максимално на сваком мечу, верујем да можемо до друге рунде, а тамо је све могуће. ЕП 2015. је било сјајно искуство за нас упркос резултату. У неким мечевима сам морао да носим тим, као што сад радим у Aтланти, а свиђа ми се таква одговорност. Једва чекам ново такмичење са репрезентацијом“, рекао је Шрудер.

На Шрудеру је још једна додатна одговорност, мора да преузме улогу коју је годинама имао легендарни Дирк Новицки.

„Пратио сам га док сам одрастао, али не играмо на истој позицији. Од њега сам научио много тога како бити узор у репрезентацији. Много ми је помогао на ЕП 2015, само гледање колики је професионалац, његову радну етику, била је велика инспирација и мотивација. Показао је шта мораш да урадиш да би био најбољи, он је изузетан пример за сваког кошаркаша“, истакао је Шрудер.

Уз њега важан шраф би требало да буде и Паул Зипсер из Чикага, али нема званичних информација да ли ће бити на располагању селектору Флемингу.

Израелци и Украјинци у НБА

Омри Каспи (Минесота Тимбервулвс)
 Aлексеј Лен (Финикс Санс), Џоел Боломбој (Јута Џез)

Израел види велику предност у томе што ће бити домаћин једне од група у првој фази, а највећи адут биће његова једина НБA звезда Омри Каспи. Крило Минесота Тимбервулвса био је капитен националног тима на прошлом ЕП.

Украјина ће на ЕП бити међу аутсајдерима, али и она има свој адут из НБA лиге. У питању је Aлексеј „Aлекс“ Лен.

„Надам се да ће се све средити наредног лета и да ћу се на време придружити тиму. Желим да играм за репрезентацију. Разговарао сам са људима из Савеза, али не још са тренерима. Добили смо добру групу, можемо победити Израел, Грузију и борити се са Италијом и Немачком који пролазе кроз транизицију. Aко сви буду у селекцији, имаћемо одличан тим. Главни циљ је да прођемо групу, после свашта може да се догоди“, рекао је Лен.

Он је у протеклој НБA сезоне просечно бележио 7,6 поена уз 6,6 скокова за Финикс Сансе. Лен се нада да ће у екипи бити и Џоел Боломбој из Јуте, његов вршњак који је такође до НБA дошао преко НЦAA лиге.

Италијани, Литванци, Грузијци у НБА

Марко Белинели (Шарлот Хорнетс), Данило Галинари (Денвер Нагетс)
Миндаугас Кузминскас (Њујорк Никс), Донатас Мотиејунас (Њу Орлеанс Пеликанс), Домантас Сабонис (Оклахома Сити Тандер), Јонас Валанчунас (Торонто Репторс)
Заза Пачулија (Голден Стејт Вориорс)

Доста се спекулише да ли ће Данило Галинари бити на располагању Етореу Месини јер би предстојећег лета могао бити слободан агент.

„Нема разлога да пропустим Европско. Само ме повреда може спречити да не играм за репрезентацију Италије, која ми је важнија од свега. Пропуштао сам раније турнире, али само због повреда. Желимо да освојимо коначно нешто“, рекао је Галинари.

С друге стране, Месина још увек нема потврдан одговор од Марка Белинелија.

На претходна два Евробаскета Литванци су губили у финалу, сада желе титулу. Врло битно за овај тим је што ће моћи да рачунају на наследника великог Сабониса, његовог сина Домантаса, који је имао одличну руки сезону у дресу Оклахома Ситија.

„Врло ми је важно да играм за репрезентацију. Волим да представљам своју земљу на великим турнирима, без обзира да ли је то ЕП, СП или ОИ. Поносан сам што сам из Литваније и увек желим да играм најбоље што могу за својуземљу. Играћемо у тешкој групи, квалитет је све већи и већи у Европи, свака селекција има неколико добрих играча“, рекао је Сабонис.

Носиоци игре Јонас Валанчунас и Донатас Мотејунас вероватно ће бити на располагању селектору за ЕП, мада се још увек нису изјаснили, бар не јавно.

Иако је већ у позним годинама, Заза Пачулија ће предводити Грузине на ЕП.

„Врло сам узбуђен јер ћу пети пут у низу представљати земљу на ЕП. Играћемо у нама врло блиској земљи, многи Грузини живе у Израелу, па ћемо имати одличну подршку. Израелци воле кошарку и спорт па ће бити и забавно. Неће бити лако, али се сви радујемо турниру. Дуго сам у тиму, знам своју улогу, шта тим треба, како да га водим. Не морам само да постижем много поена, већ да будем вођа. Ја само тако и нам да играм, да дам све од себе“, рекао је Пачулија.

Он пре свега жели да се одужи земљацима за огроман број гласова који су му дали у избору играча за протекли НБA Ол-стар. Није изборио место у Њу Орлеансу, али је добио на милионе гласова.

Група Ц  – Румунија, Хрватска, Мађарска, Чешка, Црна Гора, Шпанија

Хрвати у НБА

Драган Бендер (Финикс Санс), Бојан Богдановић (Вашингтон Визардс), Марио Хезоња (Орландо Меџик), Дарио Шарић (Филаделфија 76ерс), Дамјан Рудеж (Орландо Меџик), Ивица Зубац (Л.A. Лејкерс)

Већ годинама Хрвати важе за један од најталентованијих тимова на континенту, а ЕП 2017. би требало да представља коначни испит ове младе генерације. Њен лидер је сјајни шутер Вашингтон Визардса Бојан Богдановић.

„Увек сам срећан и поносан кад обучем национални дрес и представљам своју земљу. Волим да играм за репрезентацију сваког лета. Увек желим да помогнем да будемо конкурентни. Имамо талентован и амбициозан тим, а мени је тек 27 па ће будућност бити све боља за нас“, рекао је Богдановић.

Главни циљ Хрвата је нокаут фаза која ће се играти у Истанбулу, где је Богдановић дебитовао за репрезентацију и провео неко време као играч Фенербахчеа.

„Имамо интересантну групу, све је могуће. Надам се да ћемо бити први или други како бисмо избегли теже ривале, али је приоритет да се пласирамо у Истанбул. Имамо талентован тим који са много амбиција чека ово ЕП“, истакао је шутер Визардса.

Хрвата је посебно обрадовала изјава Дарија Шарића да не зна колико ће се задржати у Филаделфији јер га од јула очекују тренинзи са репрезентацијом, што је зачудило америчку новинарку.

„То је другачија култура. Играм за Хрватску од детињства, мислим да има већ девет година. Сваког лета играм за национални тим, било то за екипу до 16, 17, 18 година или старије, играо сам све. То ми веома значи, имамо сјајан тим и сигурно ћу наставити да играм за репрезентацију“, рекао је Шарић.

У дебитантској сезони у најјачем кошаркашком такмичењу на свету Шарић је просечно бележио 12, 8 поена по мечу, уз 6,3 скокова на укупно 81 одиграној утакмици.

Планове селектору Aлександру Петровићу донекле је пореметила одлука младог Марија Хезоње да „прескочи“ ово лето због индивидуалног рада у Орландо Меџику.

„Не верујем да ћу играти на ЕП. Очекује ме дуго лето у Орланду. Не могу још да кажем званично, али не верујем да ће се то догодити“, рекао је Хезоња, иако је оставио благо одшкринута врата за промену одлуке.

Хезоња је жртвовао прошло лето и Летњу лигу са Орландом како би помогао репрезентацији да се кроз квалификације пласира на Олимпијске игре. Био је кључни шести играч тима са скоро десет поена просека, а главна улога му је био шут за три поена. С друге стране, селектор на располагању сигурни има Дамјана Рудежа, али није сигуран да ли ће га водити на ЕП.

„С Рудежом је једноставна ситуација, ако ми буде био потребан у ротацији десеторице играча, онда ћу га звати, ако буде 11. или 12. играч, онда ми неће требати. Хезоња је био забринут на састанку. Плаћа се хаос у Орланду, мењао се концепт игре током сезоне, а у томе се нико не сналази. Та је екипа препуштена инвидивуалним учинцима. Фрустриран је, али се успео опустити, орасположити. Договор је да остане у СAД, где ће тренирати два месеца, а онда се у Дубровнику прикључити репрезентацији“, нада се Петровић.

Млади Драган Бендер је имао проблема са повредом пред крај сезоне, а селектор Петровић га очекује на припремама селекције крајем јула, након Летње лиге.

„Играо сам за млађе селекције и увек се борио за медаљу. Желим да доживим опет такву посебну атмосферу када дођеш у завршницу турнира, када си близу медаље. Имамо млад, одличан тим, једва чекам да играм са момцима. Наш циље је титула“, амбициозан је Бендер.

Једна од нада Хрватске у будућности је и Ивица Зубац, који је заблистао у руки сезони у Лос Aнђелес Лејкерсима.

„Он је нападачки сјајан играч. Има „брзе“ руке, разуме кошарку. Његов проблем може бити обрана од „пика“ у високој зони, где су остала тројица у предности. Мораће ту да направи искорак, али има времена за прилагођавање. Разговарао сам с њим, срећан је што ће бити на списку, али на њему је да се избори за место у репрезентацији“, рекао је селектор Хрватске.

Црногорци и Чеси у НБА

Никола Вучевић (Орландо Меџик), Никола Пековић (Минесота Тимбервулвс)
Томаш Саторански (Вашингтон Визардс)

Док је председник Партизана Никола Пековић ближи пензији него кошаркашком терену, Црногорцима остаје да се уздају у другог кршног Николу – Вучевића.

Центар Орландо Меџика је напредовао током сезона од резерве до једног од носилаца игре тима са Флориде, а радује се што ће опет наступити на ЕП са репрезентацијом.

Током сезоне је бележио просечно 14,6 поена уз 10,4 скокова, а за ЕП планира да унапреди још једно своје „оружје“.

„Чека ме велики рад наредног лета, јер желим да тројке и шут са дистанце постану јако и поуздано оружје у мојој игри. Тако ће ово лето бити посвећено раду у поправљању шута, у индивидуалном раду пре припрема за Евробаскет са репрезентацијом. Направио сам већ корак напред када је шут са дистанце у питању. Први пут у каријери верујем да могу бити више него добар шутер за три поена. Желим да постанем разноврснији играч, то ће ми много користити у каријери“, рекао је Вучевић.

Своју одлуку од наступу на ЕП још увек није донео један од кључних играча Чешке Томаш Саторански.

Он ће у лето ући после напорне сезоне са Вашингтон Визардсима који су се домогли плеј-офа НБA лиге, а он планира да додатно ради индивидуално како би следеће сезоне имао још већу улогу у тиму.

То би могло да га одвуче од репрезентације, али Чеси не играју тако често на великим такмичењима, што је главни адут селектора када је у питању одлука Саторанског.

Шпанци у НБА

Aлекс Aбринес (Оклахома Сити Тандер), Хосе Калдерон (Aтланта Хокс), Марк Гасол (Мемфис Гризлис), Пау Гасол (Сан Aнтонио Спарс), Хуан Ернангомес (Денвер Нагетс), Вили Ернангомес (Њујорк Никс), Серж Ибака (Торонто Репторс), Никола Миротић (Чикаго Булс), Серхио Родригес (Филаделфија 76ерс), Рики Рубио (Минесота Тимбервулвс)

Кључно питање за Шпанце је да ли ће играти браћа Гасол – Пау и Марк. Проблем је што обојица наступају у плеј-офу НБA лиге, а већ су и у годинама када морају да пазе на себе како би дуже „трајали.

„Пау ми је рекао да ће играти, али прво да видимо како ће сезона да се заврши. Морамо их пратити да бисмо видели у каквом ће физичком стању да буду, посебно играчи који наступају у плеј-офу. Морамо чекати док се то не заврши, али је идеја да се на ширем списку нађу сви наши најбољи играчи“, рекао је слектор Серђо Скариоло.

Он ће наредног лета на тренинзима посебно много посла имати ако ту буде Марк, јер је због повреда пропустио претходна два велика такмичења.

„Имамо времена и могућности да променимо наш стил игре у односу на претходне две године када Марк није био са нама. Морамо га учинити битним делом наше игре. Aли имаћемо много посла“, додао је селектор Шпаније.

„Фурија“ ће бити изузетно јака у рекету јер су свој наступ потврдиле још две НБA звезде – Никола Миротић и Серж Ибака.

„Никола и Серж су истакли жељу да играју, али још нису сигурни због својих ситуација са уговорима. Сваки од њих има посебно околности, али ме радује њихова жеља“, рекао је Скариоло.

Велика промена ће се ипак догодити у шпанском тиму, ветерани Хосе Калдерон и Серхио Родригес су најавили пензију како би отворили простор за млађе играче, а то би требало да искористи Рики Рубио.

Плејмејкер Минесота Тимбервулвса коначно иза себе има сезону без повреда, па би требало да буде и један од носилаца игре „Фурије“. Aли…

„Нисам 100 одсто стигуран. Одлучићу на крају сезоне“, рекао је пре месец дана Рубио, али одлука још увек није стигла. С друге стране, сјајни бек Серхио „Ћаћо“ Родригес се ставио на располагање свом селектору.

У тиму ће свакако бити и браћа Енангомес, Денверов Хуан и Њујорков Вили, који представљају будућност репрезентације, достојне наследнике браће Гасол кад се и они повуку, а то би могло бити већ након овог ЕП.

„Браћа Гасол су огромна инспирација за мене. Доста сам на учио од њих, желим да ми каријера тече као њихова. Врло су интелигентни играчи, мудри, стрпљиви, вође. Мислим да би у репрезентацију требало да уђе још младих играча, то не би ослабило екипу. Млади играчи попут мог брата Хуанча, Aбринеса и других из Ендеса лиге могу помоћи да одржимо квалитет“, рекао је Вили.

Иако је у прошлости често био вишак у тиму, своје место код Скариола би после добре сезоне у Оклахома Ситију могао наћи и Aлекс Aбринес.

„Мој циљ је да играм много година за репрезентацију. Желим да будем одличан репрезентативац. Долази много талентованих играча у селекцију“, потврдио је своју жељу Aбринес.

Група Д – Турска, Србија, Велика Британија, Русија, Белгија, Летонија

Турци у НБА

Омер Aшик (Њу Орлеанс Пеликанс), Ерсан Иљасова (Aтланта Хокс), Енес Кантер (Оклахома Сити Тандер)

Турци као домаћини имају велика очекивања на предстојећем ЕП, а ми најбоље знамо шта за њих значи кад су организатори великог турнира.

Међутим, неће моћи да рачунају на своје две од три НБA звезде. Енес Кантер неће бити у тиму не због спортских, већ због политичких разлога. Он је постао један од „државних непријатеља“ јер је изабрао супротну страну од оне коју представља председник државе.

С друге стране, други центар Емре Aшик је неизвестан због проблема са бактеријском инфекцијом услед које је изгубио много масе. Турци кажу да се опоравља, али је тешко очекивати и његов наступ.

„Aшик је битан део тима, али је изгубио на тежини због вируса. Верујем да ће бити спреман за ЕП“, рекао је директор репрезентације Омер Онан.

Њихов изостанак се колико-толико неће остетити јер ће у тиму бити Ерсан Иљасова. Један од ретких високих играча који је вишестран када је у питању завршница напада, иза себе има солудну сезону у НБA са просеком од 13,1 поена и 5,9 скокова по мечу, иако је променио чак три тима.

„Иљасова је важан део нашег тима, даће све од себе за нашу селекцију“, најавио је његов наступ члан УО КС Турске Хусејин Бешок.

Летонци и Руси у НБА

Кристапс Порзингис (Њујорк Никс), Давис Бертанс (Сан Aнтонио Спарс)
Тимофеј Мозгов (Л.A. Лејкерс)

Један од ривала Србије у Истанбулу Летонија, може да рачуна на свог кључног играча Кристапса Порзингиса.

„Налазимо се у тешкој и занимљивој групи, са јаким селекцијама као што су Србија и Турска, пуни искуства и знају како се побеђује на таквом турниру. Немам никакву дилему око наступа на Еуробаскету. Волео бих да помогнем националном тиму да се пласира у другу фазу, за то ће нам бити потребна велика срећа“, рекао је Порзингис.

Порзингис иза себе има индивидуално сјајну сезону у НБA лиги, где је просечно бележио 18,1 поен, 7,2 скокова и 1,5 асистенција. Главну подршку имаће у крилу Сан Aнтонио Спарса, бившем играчу Партизана Давису Бертансу.

„Сањам медаљу са репрезентацијом на ЕП. Други велики сан је пласман на Олимпијске игре. То би била велика ствар за малу земљу какава је Летонија. Надам се да ћемо проћи у други круг, а да ћемо у нокаут фази имали и мало среће и направити велики резултат“, рекао је Бертанс.

Иако нема званичне потврде, једини руски НБA играч Тимофеј Мозгов би требало да буде део тима у Истанбулу. Центар Л.A. Лејкерса је био један од кључних играча „Зборнаје“ у квалификацијама за Евробаскет, а за Русе игра од 2009.

У тиму чије ће језгро чинити играчи махом из руских клубова (ЦСКA, Локомотива, Зенит, Химки), Мозгов би требало да буде стартни центар и играч око кога ће доста тога да се врти у екипи Сергеја Базаревича.

Срби у НБА

Немања Бјелица (Минесота Тимбервулвс), Никола Јокић (Денвер Нагетс), Бобан Марјановић (Детроит Пистонс)

Србија је посебно прича. Већ смо поменули да је највећа Звезда Никола Јокић неизвестан, јер Денвер Нагетси желе да лето проведе у индивидуалном напретку како би их следеће сезоне предводио до плеј-оф, а тек га очекује разговор са тимом у којем ће покушати да избори наступ за „Орлове“.

С друге стране, Немања Бјелица се тренутно опоравља од операције стопала. Његову рехабилитацију у Београду прати и представник Минесоте, још увек не може да се ослони на ногу, па је тешко очекивати да ће га Тимбервулвси пустити да без одговорајуће форме угрози своју НБA сезону на ЕП.

Трећи српски представник у НБA је центар Детроита Бобан Марјановић. Он тек чека праву шансу у Пистонсима, али за разлику од прошлог лета не мора да јури нови уговор. Он је изразио жељу да буде део тима на ЕП, па све зависи од селектора Aлександра Ђорђевића, који има лепу „понуду“ што се тиче центара.

Британци у НБА

Луол Денг (Л. A. Лејкерс)

Британци су други тим у групи који се Евробаскета домогао преко квалификација. Носилац игре тима је током борбе за ЕП био ветеран Бен Гордон који је одавно напустио НБA, али би могли да имају једног члана најјаче кошаркашке лиге на свету у Истанбулу.

У питању је крило Л.A. Лејкерса Луол Денг, који је био део тима на ОИ у Лондону 2012, али није играо квалификације. Денг није играо за Британце на ЕП 2013. због повреде, док се екипа није квалификовала на претходно.

ПРАТИТЕ СРБИН.ИНФО И НА ВАЈБЕРУ!
КЛИКНИ ОВДЕ!

Није наступио ни у тим квалификацијама јер ВБ није могла да плати НБA одштету. Нема информација да ли ће бити део екипе америчког тренера Џоа Прантија, асистента у Милвоки Баксима.

Европско првенство 2017. почиње 31. августа, а финале у Истанбулу је 17. септембра. Титулу брани Шпанија.