Прочитај ми чланак

КЕЉМЕНДИ КОНТРОЛИШЕ ПУТ ДРОГЕ – вођа највеће албанске мафијашке групе на Космету

0

Насер Кељменди (60), још један је од Пећанаца који су у врху албанских криминалних организација на Косову. Међу главним је нарко-шефовима из овог дела света, а контролише и кријумчарски канал преко Новог Пазара.

Америчка ДЕА сврстала је Кељмендија међу главне регионалне нарко-шефове, због чега је на њиховој црној листи заузимао прво место међу особама из Европе опасним по безбедност САД.

ХАПШЕЊЕ У ПРИШТИНИ

Овај држављанин Србије и БиХ био је ухапшен маја 2013. у Приштини по Интерполовој потерници, коју је за њим расписала БиХ због организованог криминала. Притвор му је 28. фебруара 2017. замењен кућним, а 17. марта му је потпуно укинут. Међутим, данас му је одређен притвор од два месеца. Албанске власти су одбиле да га изруче БиХ позивајући се на закон којим је забрањено изручивање грађана државама које нису признале независност Косова. Поступак против Кељмендија је преузео Еулекс и суђење му је почело 16. јануара 2015. Из Сарајева је 2012, непосредно уочи полицијске акције “Лутка”, пребегао у Црну Гору, где је, иначе, често боравио, а потом и на Косово, одакле му се губио сваки траг до хапшења.

ОПТУЖНИЦА ЕУЛЕКСА

Оптужница коју заступа специјални тужилац Еулекса Ендрју Хјуз терети Кељмендија као вођу организоване криминалне групе за убиство Рамиза Делалића Ћеле у Сарајеву 2007, који је био означен као вођа подземља у главном граду БиХ. Кељменди је оптужен и да је руководио организованом криминалном групом која је производила, допремала и растурала дрогу из Турске по европским државама. Оптужница га терети за поседовање 100 килограма хероина, 150 таблета за израду синтетичких дрога и око 2,5 тона пречишћене сирћетне киселине намењене за производњу наркотика.

Пре хапшења, против Кељмендија су у више држава од краја деведесетих година вођене истраге због организованог криминала. Он је један од вођа косовске мафије који је класичан криминални досије имао још у младости. Као деветнаестогодишњак, 1976. је у родној Пећи осуђен на годину и шест месеци строгог затвора због покушаја убиства. Према подацима босанске безбедносне агенције СИПА, Кељменди се до осамдесетих година на Косову бавио шверцом текстила и злата из Турске, а током санкција кријумчарио је нафту, цигарете и наркотике, да би се почетком сукоба посветио кријумчарењу оружја.

СУКОБ СА ЛУКОМ

Према подацима Интерпола, Кељменди је дошао у сукоб са својим дугогодишњим сарадником Екремом Луком. У првој половини 2001, Унмик полиција је Кељмендију и Луки запленила већу количину цигарета код Пећи и чак су њих двојица били кратко притворени. Крајем 2001. Кељменди је, према подацима неколико служби, организовао оружани напад на канцеларију Унмика у Дому културе у Пећи, у намери да уништи доказни материјал о својој криминалној делатности. Од 2003. је под истрагом Интерпола и због бомбашког напада, као и препродаје девиза, шверца цигарета и недозвољене трговине. Почетком 2002. бежи у Сарајево склањајући се од Луке.

Кељменди је, према оперативним подацима БИА, пре тога радио за Метохијски клан који је предводио Рамуш Харадинај. Био је током деведесетих један од главних финансијера ОВК. Са овом групом држао је монопол над прометом дроге, оружја, белог робља и дувана на територији Пећи.

– Кељменди је главни финансијер и организатор промета опијата, нарочито кокаина и хероина, који у Пећ стижу аутобусима из Истанбула и, нешто мање, из Албаније, а затим се преко Пећи и Рожаја допремају у Нови Пазар па одатле у земље западне Европе – пише у извештају БИА.

САРАДЊА СА ОРИЋЕМ

У извештајима немачког БНД наводи се да је Харадинај прву поратну годину провео организујући локалну мрежу криминалаца те учврстио везе са локалним контроверзним бизнисменима, “попут краља шверцованих цигарета Насера Кељмендија и Екрема Луке”.

Кељменди и у БиХ прави криминалну мрежу, а један од блиских сарадника му је Насер Орић који се 2008. преселио у Срајево. Према подацима СИПА, Кељмендијева организација протеже се и на Црну Гору, Косово, Македонију, Хрватску, Србију, Немачку и САД.

СИНОВИ КРИМИНАЛЦИ

– Кељменди је на челу једне од најорганизованијих злочиначких организација у БиХ и региону, која је умешана у кријумчарење дроге и цигарета, трговину људима, прање новца и зеленашење – стоји у том извештају.

У Сарајевском кантону против Кељмендија и његових синова Елвиса, Лиридона и Бесника поднето је више од десет кривичних пријава, укључујући и оне за убиство, покушај убиства и насилничко понашање – наводи се у документу СИПА који је представљен Интерполу и додаје да су Кељменди и Орић убиством Рамиза Делалића Ћеле 2007. преузели вођство у подземљу БиХ.

Полицијска мисија ЕУ обавестила је тузланску полицију да се Кељменди доводи у везу са организовањем транспорта 10 килограма хероина који је у фебруару 2004. из Сребреника преко Љубљане прокријумчарен у Немачку. Полиција Словеније имала је податак да је Кељменди у то време био у Љубљани са Јасмином Бабић (38), дугогодишњом партнерком, која је из Лознице, а живела је у Бару.

Кељмендијева позната имовина

КОСОВО: Више бутика, кућа, две бензинске пумпе

БиХ: У Сарајеву три куће, два стана и хотел “Каза гранде”

ЦРНА ГОРА: Стан у Подгорици, стан у Улцињу, 11 стамбених просторија, укупне површине 377 метара квадратних, кућа, стамбена зграду од 1.600 метара квадратних, хотел на Великој плажи у Улцињу, који се зове исто као онај на Илиџи – “Каза гранде”.

ДУБАИ: трговачка фирма у слободној зони

Није могао да се сети свих аутомобила

Насер Кељменди пред срајевским тужиоцима 2007. није могао да се сети свих аутомобила које поседује у БиХ: казао је да их има седам или осам, а са сигурношћу се сетио само “хамера”, “аудија 8” и BМW X5.