Прочитај ми чланак

ДОШЛИ, ВИДЕЛИ, ИСКОПИРАЛИ: 5 америчких супероружја које је украла Кина

0

Кинеска војска морала је на неки начин да одржи корак са Западом током раног периода развоја, а метода копирања америчких супероружја била је једна од начина да се то постигне.

Војноиндустријски комплекс Кине последњих година тешко одржава корак с темпом раста њених оружаних снага. Након инцидента на тргу Тјенанмен 1989. године, Запад је овој источноазијској земљи увео санкције на увоз оружја и високих технологија наменске индустрије.

Кинеска војска се у међувремену довијала на разне начине, одржавајући технолошки развој уз помоћ штапа и канапа, а производи њене индустрије су пречесто личили на већ постојећа америчка решења.

ХОВЕРКРАФТ ТИП 762

Технологију пловила на ваздушном јастуку први пут је применила америчка морнарица на прототипу из 1987. године. Апарат с капацитетом транспорта од 400 тона могао је да се креће и по копненој и по воденој површини, значајно упрошћујући и олакшавајући морнаричку логистику.

Тип 726 „Јуи“, представља доследну кинеску копију америчког дизајна од ког се разликује једино по смањеним димензијама и капацитету од свега 60 тона. Толико је, ипак, довољно да се пренесе један тенк, попут кинеског Тип 99 апарата. „Јуи“ ће добро доћи Кини у оснаживању позиција на спорним острвима у Јужном кинеском мору.

CQ ПУШКА

Оригинал, лака пушка модела АР-15 коју је конструисао Јуџин Стонер користила се у америчкој војци, највише у оквиру експедиционих трупа. По њеном дизајну и за то време необично малом калибру од 5,56 мм, касније су развијена легендарна пешадијска оружја модела М16 и М4.

Међутим, САД нису остале једина држава у којој се производио АР-15. НОРИНЦО, Севернокинеска индустријска корпорација, деценијама је производила копију ове америчке пушке под ознаком ЦQ. Наравно, без дозволе. Данас кина користи модернизовану верзију тог оруђа за опремање специјалних јединица војске и полиције.

ДОНГФЕНГ EQ2050 МЕНГШИ „ХРАБРИ ВОЈНИК“

Амерички М998 Хамви, вишенаменско је транспортно возило с погоном на сва четири точка. Реч је о директном наследнику легендарног Вилисовог џипа из Другог светског рата. Ново везило је значајно веће и робусније од свог претходника и американци га редовно користе у свим копненим операцијама од 1984. године до данас.

Ам Џенерал је покушао да извезе Хамви у Кину крајем осамдесетих година прошлог века, али је посао пропао због тврдњи кинеске стране да је реч о исувише великом и незграпном возилу. Међутим, након Заливског рата, Кинези су се предомислили. Од једног Хамвија добијеног на поклон и још неколицине које су пазарили на слободном тржишту, кинески инжењери су направили копију која је касније у производњи понела назив ЕQ2050.

Ипак, кинези нису успели да копирају мотор Хамвија, нити су могли да га увезу услед ембарга на увоз војних технологија. Препрека је заобиђена тако што је америчка Куминс корпорација продала кинеској страни дизел моторе за употребу у цивилним возилима. На крају је произведен један једини кинески „цивилни“ Хамви, док су сви остали мотори искоришћени у војној варијанти возила.

З-20 ХЕЛИКОПТЕР СРЕДЊЕГ ДОМЕТА

Америчка војска је 1979. добила нови хеликоптер типа УХ-60 Блацк Хаwк (Црни Јастеб). Нова летелица била је добро оклопљена и значајно бржа од свог претходника, легендарног УХ-1 Хјуија из вијетнамског рата. У борби је употребљен први пут 1983. године при инвазији на Гренаду, а затим и у Панами 1989. У Заливском рату добио је широку примену, а током хуманитарне мисије у Сомалији 1994. године дошло је до легендарног обарања Црног Јастреба и окршаја по којем је касније снимљен познати холивудски филм.

И УХ-60 има кинеског брата близанца. Реч је о моделу З-20 Харбин, чији је дизајн настао на основу деконструкције 24 Црна Јастреба колико је Кина увезла пре увођења ембарга. Промене у односу на амерички оригинал укључују изнеме кокпита, репа, и додатни крак на главној елиси. Иако се у развоју налази већ годинама, З-20 још увек није добио широку примену у оквиру кинеских одбрамбених снага.

РАЗАРАЧ ТИП 052Д

Арлај Бурк, америчка класа разарача опремљених навођеним ракетама, прва је серија бродова произведена на основу борбене платформе Аегис. Велики СПЗ-1д радари, уграђени у командни мост брода, осмишљени су да одбију масовне ваздушне нападе.

Тако је Бурк класа, са своја 62 до сада изграђена брода, постала најуспешнија серија америчких разарача још од Другог светског рата. Производња унапређене верзије с новим радаром недавно је започета, чиме ће се живот ових бродова продужити за још најмање 50 година.

Кинески разарачи Тип 052Д очигледно су инспирисани својим америчким парњацима. И они имају специфичан дизајн радара уграђених у командни мост. Попут својих америчких рођака, и кинеска пловила окренута су пре свега противваздушној одбрани, у чему им помаже радар модела ХQ-9.

Поред тога, опремљени су и противбродским ракетама, али и крстарећим пројектилима за дејство по копненим метама. Ипак, за разлику од осталих апарата с ове листе, Тип 052Д не представља директну копију америчког пловила, већ је пре настао по узору на шири концепт који стоји иза савременог вишенаменског разарача задуженог за обезбеђивање флоте носача авиона.