Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: Циљ им је ‘велика Албанија’, додали су Ниш, сутра ће…

0

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да ће ЕУ, САД и Велика Британија бити директно одговорни за последице уколико не реагују на изјаве албанских политичара.

Он је мислио на изјаве о уједињењу Албаније, Косова и три општине на југу Србије.

Реагујући на речи председника општине Бујановац Јонуза Муслијуа да је унија Албаније и Косова „бесмислена без Прешевске долине, без Медвеђе, Бујановца и Прешева“, Дачић је казао да албански политичари постају „главна претња миру и стабилности на Балкану и Европи“.

„Координиране изјаве ‎Раме, Тачија и Муслијуа показују да је Велика Албанија циљ свих Албанаца. Данас је Муслију томе придодао и Ниш, сутра ће и Скопље, Улцињ, Епир. Хоће ли ЕУ, САД, Велика Британија проговорити? Ако то не учине и овога пута, кад је велика Албанија стигла до Ниша, биће директно одговорни за последице“, казао је Дачић.

Он је рекао да би Албанци „требало да добро одмеравају своје речи, јер нема на међународној сцени више њихових заштитника који су бомбардовали Србију како би Косово отели Србији“.

„То се више никад неће поновити. Србија никог не провоцира, али се никога и не плаши. Срећом, све је ово само пусти сан. Али искуство нас учи колико је кратак пут од снова до кошмара“, навео је министар.

Албански премијер Еди Рама изјавио је раније да се не може искључити унија Албаније и Косова, ако не буде шансе за чланство земаља Западног Балкана у ЕУ.

Председник општине Бујановац Јонуз Муслију изјавио је данас да званична Тирана има пуну подршку за „уједињење Албаније и Косова“, ако изостане њихова европска перспектива, али не без Прешева.

Муслију је у изјави за агенцију Прешева Јон рекао да подржава раније изјаве албанског премијера Едија Раме и косовског председника Хашима Тачија о унији Албаније и Косова, али сматра да „без Ниша нема ‘Велике Албаније'“.

Тачи је јуче изјавио за Радио Слободна Европа да ће, уколико ЕУ затвори врата Косову, „сви Албанци региона живети у једној јединственој држави како би се наставило даље са интеграцијом у европску породицу“.