ДАЧИЋ: Циљ им је ‘велика Албанија’, додали су Ниш, сутра ће…

19

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да ће ЕУ, САД и Велика Британија бити директно одговорни за последице уколико не реагују на изјаве албанских политичара.

Он је мислио на изјаве о уједињењу Албаније, Косова и три општине на југу Србије.

Реагујући на речи председника општине Бујановац Јонуза Муслијуа да је унија Албаније и Косова „бесмислена без Прешевске долине, без Медвеђе, Бујановца и Прешева“, Дачић је казао да албански политичари постају „главна претња миру и стабилности на Балкану и Европи“.

„Координиране изјаве ‎Раме, Тачија и Муслијуа показују да је Велика Албанија циљ свих Албанаца. Данас је Муслију томе придодао и Ниш, сутра ће и Скопље, Улцињ, Епир. Хоће ли ЕУ, САД, Велика Британија проговорити? Ако то не учине и овога пута, кад је велика Албанија стигла до Ниша, биће директно одговорни за последице“, казао је Дачић.

Он је рекао да би Албанци „требало да добро одмеравају своје речи, јер нема на међународној сцени више њихових заштитника који су бомбардовали Србију како би Косово отели Србији“.

„То се више никад неће поновити. Србија никог не провоцира, али се никога и не плаши. Срећом, све је ово само пусти сан. Али искуство нас учи колико је кратак пут од снова до кошмара“, навео је министар.

Албански премијер Еди Рама изјавио је раније да се не може искључити унија Албаније и Косова, ако не буде шансе за чланство земаља Западног Балкана у ЕУ.

Председник општине Бујановац Јонуз Муслију изјавио је данас да званична Тирана има пуну подршку за „уједињење Албаније и Косова“, ако изостане њихова европска перспектива, али не без Прешева.

Муслију је у изјави за агенцију Прешева Јон рекао да подржава раније изјаве албанског премијера Едија Раме и косовског председника Хашима Тачија о унији Албаније и Косова, али сматра да „без Ниша нема ‘Велике Албаније'“.

Тачи је јуче изјавио за Радио Слободна Европа да ће, уколико ЕУ затвори врата Косову, „сви Албанци региона живети у једној јединственој држави како би се наставило даље са интеграцијом у европску породицу“.

 • E. Lirsch

  Sta covek da ovom svinjoglavom kaze a da ostane pristojan… Tornjaj se pogana njuko… Bandera je svetinja.

 • sSss

  To je jedna velika glupost na koju nasedaju kao sto smo mi 90′ o „velikoj srbiji“ :) Doduse realno na cemu oni rade jeste da se spoje sa makedonijom ( polovinom ) i kosovom i takvi da udju u evropsku uniju i to je onda cao-zdravo gotova prica…ne mozes im nista posle. :)

  • Велика Mетла

   Чекај,ако је то како кажеш „велика глупост на коју наседају“,како је онда „реалност да раде на томе“?Њима ће запад направити „велику“Албанију из два разлога!Први је,да би нанели штету Србији!Други је,да би имали још једну послушну творевину!

  • Бели Орао

   Сви смо ми за њих Индијанци. Шиптари су Вране, а Срби си Сијукси и Апачи, мада има и код нас доста Враних вепрова. Они гамад шиптарску увек могу да држе под контролом. Ми се увек бар мало противимо. Ова Вранина не би требала да се уопште јавља.

  • Мис’иш врана веприна??

  • Бели Орао

   Па да.

 • grebak grebić

  Што да не? Човек хоће велику Албанију! Па шта? Ко је теби (нама) крив што нећемо велику Србију (Скадар са језером), Јадран до Неретве, Херцеговину, Крајину.од Книна до Белок Манастира итд. То је све припадало Србим. Ви који сте идеолошки потомци Швабе Амброза, сте криви што је Србија мала, Албанија Велика, Црна Гора и Македонија лилипутанци……

 • maxi031

  Добро јутро колумбо.
  Пази много ће „уједињена“ краљевства, државе и уније да се потресу око Србије, неће моћи ноћима да спавају.

  Толико ће им бити жао да ће из сажаљења финансирати и медијски подржавати супротну страну све док Срби не изумру.

  • Велика Mетла

   Ови,које је напоменуо,ће бити одговорни исто колико и они који су створили Албанију пре 100 и кусур година,на срБској земљи!

 • pera

  ajde…sad si to shvatio…