Прочитај ми чланак

У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ БИЛО БУРНО: Расправа о протестима и председничким изборима

0

Посланици Скупштине Србије данас су током расправе о више међународних споразума говорили и мимо дневног реда, најчешће о протестима и изборима за председника Србије, а председница парламента Маја Гојковић је у једном моменту да би се смирле страсти одредила паузу од пет минута.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић је, одговарајући на бројне критике посланика опозиције, рекао да им је за исход избора изгледа крив народ који је гласао тако да су опозициони председнички кандидати освојили од 1,12 одсто до 16 одсто, напоменувши да је највише рангирани Александар Вучић освојио чак 56 одсто.

– И када то погледате онда су ваљда криви избори или још боље крив је народ зато што је тако гласао – рекао је Стефановић.

Он је за протесте који се одржавају у неколико градова у Србији рекао, да то нису протести студената, већ да у њима учествују људи „поражених политичких странака, изборних штабова кандидата“.

Стефановић је поводом навода посланика Народног покрета Србије Александра Алексића да се не зна ко обрађује одређено земљише, због чега почну да круже и приче да земљиште можда обрађује брат премијера Андреј Вучић, рекао да брата премијера на жалост спомињу увек они који немају никакве агрументе за одређене тврдње.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић је поводом протеста и председничких избора рекао да подржава демонстрације чија је поента исказана транспарентом „Немој да ми лажеш бабу“.

– То је поента протеста које ми подржавамо, то су протести грађана којима је доста ваших лажи – рекао је Обрадовић.

Министар за рад Александар Вулин током седнице говорио је и о америчком амбасадору и парламентарним изборима, наводећи да су поједини посланици трчали код њега када је требало да их убаци у парламент.

Посланик Српске радикалне странке Војислав Шешељ рекао је да је СНС крива што је устукнула и што су сада „посланици (амбасадора САД Кајла) Скота у народној скупштини“.

Шефица посланичке групе „За Спас Србије-Нова Србија“ Санда Рашковић Ивић рекла је да су сви више уморни од приче како је неки посланички клуб убачен, јер му је то омогућио амерички амбасадор Кајл Скот и напоменула да су радикали током изборне ноћи после парламентарних избора саопштили да је листа „ДСС-Двери“ на којој је она била освојила осам одсто.

Санди Рашковић Ивић је потом председавајући искључио микрофон, јер не говори о дневном реду и наводећи да нема право на реплику јер је нико лично није споменуо.

Скупштина је данас током рада констатовала оставке посланика Демократске странке Бојана Пајтића, посланика СРС Марка Миленковића и Српске напредне странке Марка Благојевића.

На дневном реду седнице је осим међународних протокола о којима посланици расправљају још и Предлог одлуке о престанку функције заштитника грађана.