Прочитај ми чланак

САОПШТЕЊЕ ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ СРБИЈЕ: Одговор покрету Двери

0

Без жеље да нарушавамо односе које су ДСС и Двери имале до сада, и у потпуности свесни трагикомичне ситуације у којој јавну расправу воде странке чији председнички кандидати заједно нису освојили више од три и по одсто гласова, оглашавамо се последњи пут о беспредметној теми коју је протеклих дана у јавности отворио Бошко Обрадовић.

Кажемо беспредметној зато што ће резултати председничких избора бити утврђени независно од гласања у Републичкој изборној комисији јер закон тако налаже. Да ли су они били „фер” и „поштени”? Наравно да нису. Да ли је о томе требало размишљати раније? Наравно да јесте. Да ли се сада нешто може променити у вези са њима? Наравно да не може. Тврдити супротно је не само нетачно већ је, за наше поимање политике, и неодговорно.

У крајњем случају, ако с једне стране заиста стоји цео народ а са друге стране диктатор Александар Вучић као што наводи покрет Двери, онда питање гласања у РИК-у није само беспредметно, већ постаје и смешно јер се диктатори никада у историји и нигде у свету нису рушили у изборним комисијама нити на управним судовима, већ на улици, каткад и уз употребу силе. Утолико би заиста било поштено и доследно да покрет Двери, не признајући будућу одлуку РИК-а или Управног суда, позове на свеопшти отпор јер је природно право сваког народа, добро знано у политичкој филозофији и између осталог садржано у Америчкој декларацији о независности из 1776. године и у Немачком уставу из 1949. године, да се деспотизму и тиранији одупре свим средствима.

ДСС ће са своје стране наставити борбу за промену власти и промену политике кроз нуђење конкретног програма и остаће отворен за сарадњу са свим опозиционим странкама како би се коначно обезбедили фер и поштени изборни услови.