Прочитај ми чланак

РУМУНСКИ ТАЈКУН УХАПШЕН У СРБИЈИ: Информатичар у друштву државника и тајних служби

0

Тридесетосмогодишњак са надимком "копилул" (дете), у првим годинама постчаушескуовог румунског капитализма почео је да се бави информатиком, а његове компаније постале су главни снабдевачи софтвера за министарства војске, полиције, информација, а посебно Румунске обавештајне службе.

Најтраженији румунски бегунац, бизнисмен Себастијан Гица, који је ухапшен у Србији на Ускрс, једна је од најенигматичнијих и најконтроверзнијих личности нашег источног суседа. Његов развојни пу од доброг пријатеља румунских политичара, на челу са бившим премијером Виктором Понтом, до непријатеља број један испреплетан је причама на нивоу холивудских филмова.

Како је информатичар, за ког кажу да није случајно изабрао Србију као уточиште – за њу га везују многобројни послови и пријатељи – постао један од најбогатијих људи у Румунији уско повезан са безбедносним службама.

„Гица је у последњој деценији постао енигматични чувар важних политичких и безбедносних тајни од чијег изношења у јавности стрепе многе личности румунског естаблишмента“, пише Политика.

Према информацијама овог листа он је у Београду купио кућу, а његове фирме, наводно, су продале Србији информативни систем за контролу државних граница помоћу дронова.

Тридесетосмогодишњак са надимком „копилул“ (дете), у првим годинама постчаушескуовог румунског капитализма почео је да се бави информатиком, а његове компаније постале су главни снабдевачи софтвера за министарства војске, полиције, информација, а посебно Румунске обавештајне службе (СРИ), пише Политика. Гица је захваљујући победама на свим тендерима расписаним у овој области постао монополиста и до 2009. године његово богатство је достигло 100 милиона евра.

Поверљиви послови довели су га у друштво врха служби безбедности, одакле су му се отварала сва врата.

Оснивач је кошаркашког клуба „Асесофт“, државног првака, и постао је власник Романија ТВ.

Гица је близак бишем премијеру Виктору Понти, члан Социјалдемократске партије, посланик и члан парламентарног одбора за контролу рада обавешајне службе.

Након другог петогодишњег мандата председника Трајан Басескуа 2014. године дошло је до раскола у систему којем је годинама припадао Гица. С једне стране су се нашли браниоци система који је Басеску назвао „мафијашком државом“, са друге они који су покушали да га сруше. На ту другу страну прешао је и Гица и преко ноћи од најбољег пријатеља служби постао непријатељ и жртва прогона. На „копилиула“ се, пише Политика, обрушила главна песница „система“ – Националнауправа за борбу против корупције, која се у међвремену изродила у праву државну полицију (ДНА).

Шефица ДНА Кодруца Кевеши, раније веома блиска са Гицом, покренула је против њега пет кривичних поступака. Терете га за кривична дела уцене, давања мита, трговину утицајем, прање новца и издавање поверљивих информација.

Гица, суочен са хапшењем, 2016. године је нестао. Није било познато да ли је остао у земљи или је избегао у инострантво. Претопостављало се да га штити један део апарата државне безбедности.

Док је био у бекству, преко своје телевизије обратио се румунској јавности у седам видео-порука у којима је изнео низ компромитујућих података о незаконитим радњама шефова обавештајних служби и Управе за борбу против корупције. То је довело до отпуштања оперативног директора СРИ генерала Флоријана Колдеје. Њему је Гица плаћао скупоцена путовања на Сејшеле и друге локације.

Бизнисмен је изнео озбиљне оптужбе и на рачун шефице ДНА чију оставку тражи добар део румунске јавности.