Прочитај ми чланак

НАТО О ИЗЈАВИ РАМЕ: Забринути смо, али је решење код вас

0

Дан после речи Едија Раме о могућој дестабилизацији прилика на Западном Балкану ако изостане перспектива ЕУ, у НАТО кажу да их забрињава погоршање ситуације.

Тањугу је речено да се апелује на дијалог.

„Охрабрујемо лидере на Западном Балкану да се држе својих обавеза и да наставе путем дијалога и помирења. НАТО и остатак међународне заједнице имају улогу да помогну, али се коначно решење за проблеме региона мора наћи у самом региону“, наводи се у одговору неименованованог званичника НАТО на питање да прокоментарише Рамину изјаву.

У НАТО наводе и да будућност Западног Балкана виде у оквирима евро-атлантске сарадње.

„НАТО будућност Западног Балкана види у оквирима евро-атлантске сарадње и интеграција, а лидере земаља региона позива да наставе путем дијалога и помирења“, наводи се у одговору.

На молбу да изнесу оцену о тренутној ситуацији у региону и ставу албанског премијера Едија Раме који не искључује и могућност уједињења Косова и Албаније, у седишту НАТО наглашавају своју забринутост због „погоршања ситуације у последње време“.

Из Алијансе поручују и да је Западни Балкан од стратешког интереса и за ЕУ и за НАТО.

Стабилност и безбедност овог региона доприноси стабилности и безбедности Европе. НАТО ће задржати своје присуство, пажњу и ангажман на Западном Балкану, укључујући и наставак мисије КФОР.

„КФОР ће наставити да има своју улогу у подршци свих грађана на Косову, у складу са мандатом УН“, речено је Тањугу у седишту НАТО у Бриселу.

Високи званичник НАТО у одговору Тањугу наглашава да Северноатлантска алијанса подржава евроатлантске аспрације земаља региона и понавља да су „демократија, владавина права, унутрашње реформе и добросуседски односи неопходни за сарадњу и стабилност региона“.

„Ми будућност региона видимо у оквирима евро-атлантске сарадње и интеграција за оне земље које то желе. То ће бити од користи за грађане, за те земље као и за целу евро-атлантску породицу. Одлучни смо у намери да помогнемо земљама у региону да спроведу реформе у циљу бољег живота својих грађана, без обзира да ли оне желе да се прикључе НАТО или не. Ми поштујемо њихов избор, шта год он био“, поручио је тај званичник.