И ТАЧИ ПРЕТИ: Ако не уђемо у ЕУ, створићемо Велику Албанију

6

Уколико ЕУ затвори врата Косову – сви Албанци региона живеће у једној јединственој држави како би се наставило даље са интеграцијом у европску породицу.

То је рекао косовски председник Хашим Тачи. Ова изјава долази дан након што је премијер Албаније Еди Рама рекао да, уколико европска перспектива према Западном Балкану избледи, могуће је доћи до уједињења Косова и Албаније.

Хашим Тачи, не желећи да коментарише туђа мишљења, у изјави за Радио Слободна Европа је указао да Европска унија тренутно у односу са Косовом и Западним Балканом нема никакву визију нити управља интеграцијом или проширењем на земље Западног Балкана.

„Ово кашњење, овај застој и непостојање визије за Западни Балкан, нажалост, користе идеологије и неевропске земље и земље које нису у евроатлантском духу“, рекао је Тачи.

Према томе, додаје, „блокада Европске уније према Косову и према осталим земљама Западног Балкана подстиче на идеје, које су и у супротности са нашом актуелном посвећеношћу евроинтеграцијама“.

„Ако ЕУ настави са овим застојем и нејасним приступом онда ће, наравно, свака земља да донесе одлуку о својој будућности, о својој сигурној будућности која води и према националној перспективи, али ми желимо да градимо мултиетничке државе“, истакао је косовски председник.

Нагласио је да су „грађани Косова фрустрирани Европском унијом због блокаде, казне и неправде која се чини над њима у процесу либерализације виза“.

„Док је Косово испунило све потребне критеријуме, неправедно је постављен услов о ратификацији демаркације са Црном Гором“, навео је Тачи.

 

 • Комесар I Тимочког батаљона

  Ај да вас видимо!

 • Zoran Lekic

  Тачи, можеш да молиш врага свог да ти Чемериканци не западну у жешћу кризу, а то ће се десити када они буду закували са Кином и Русијом…Тада ћемо да те питамо да ли Косово или неки засеок на југу Албаније…овисно када се смилујемо…

  • djole

   Elbasan. Ovo treba gledati kao na priliku. DBovci se sve uplasili sta ce da bude sa Hrvatima, Albancima i ostalim NATOvcima. Probalo se sa pricom mnogo puta, nema vise smisla prica. Ili ce takticari da resavaju stvari na ruskom pravoslavnom Helmu, ili ce da zaboravimo Ruse i najvaznije SEBE.

  • Markos

   U kakvu god krizu da upadne Amerika ili Albanija to ne moze da bude gora kriza od one u koju ce da upadne Srbija sa jos 5 godina SNS tako da ko juznije od Jagodine zivi neka pocne da uci Turski i Albanski.

 • Гаудеамус Игитуровић

  Погубили се мало шиптари. Они навикли да им је дозвољено да разговарају језиком уцене са Србима седећи у крилу Запада, па су у својој менталној једноставности сада то проширили и на руку која их храни.
  Овај несрећни шиптар је само поновио оно што је рекао други несрећни шиптар, који се презива као онај холандско-британски маргарин.

  • Велика Mетла

   Уопште нисам склон да верујем да су се „погубили“!Пре би се за нас то могло рећи!Они су добили једну државу,а све у инат Србима,од запада,а сада другу и то је наша реалност!Можемо ми јести оно шта се не једе и ко зна шта све не и да,али је чињеница да они имају две државе!И у томе су им подебело управо Срби и помогли!