Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ: Зашто Маја Гојковић мора бити смењена?

0

Маја Гојковић је један од симбола корумпиране, бахате, недемократске и прелетачке природе власти Александра Вучића и СНС. Постоји много разлога за њену хитну смену:

1.  Данас је тек први радни дан Народне скупштине Републике Србије у 2017. години, из разлога што је председник Народне скупштине, Маја Гојковић, прекинула редовно пролећно заседање које је требало да почне 1. марта.


2. Одлуку о укидању рада Народне скупштине Маја Гојковић је донела на наговор председника Владе, Александра Вучића, иако је Народна скупштина, као законодавна власт, изнад Владе као извршне власти.

3. Приликом утврђивања дневног реда, владајућа већина на челу са Мајом Гојковић, константно одбија да стави на дневни ред више од 50 законских предлога које су поднели опозициони народни посланици и посланичке групе. На овај начин председник Народне скупштине укида чак и могућност расправе о изузетно важним друштвеним темама.

4. Маја Гојковић намерно заказује седнице средом и петком, како би избегла уторак и четвртак, када на почетку скупштинског заседања народни посланици имају право да постављају посланичка питања.

5. Маја Гојковић систематски месецима уназад избегава заказивање скупштинског заседања последњег четвртка у месецу, како Влада Србије не би имала обавезу да дође у парламент и одговара на посланичка питања.

6. Маја Гојковић већ месецима не заказује нити једну од посебних седница на актуелне теме, које су захтеване од стране опозиционих посланичких група. До сада је опозиција тражила више од 10 посебних седница на актуелне теме. Према Пословнику о раду Народне скупштине, председник скупштине је обавезан да најмање једном месечно закаже посебну седницу на актуелну тему на захтев народних посланика.

7. Маја Гојковић крши и одредбе Пословника о раду Народне скупштине које обавезују све министре да на свака 3 месеца Народној скупштини подносе извештај о своме раду, као и да присуствују седницама надлежних скупштинских одбора на којима би на дневном реду били њихови извештаји о раду.

8. Маја Гојковић је променила више странака и коалиција него што их укупно има у актуелном сазиву Народне скупштине Републике Србије. Само на основу тога, Маја Гојковић нема ни најмање морално право и ауторитет да председава најважнијом државном институцијом.

9. У биографији Маје Гојковић остало је нерасветљено више крупних криминалних афера из времена када је била на челу града Новог Сада, што даје основану сумњу да Мају Гојковић власт има уцењену и да из тог разлога што се њени случајеви корупције и криминала држе у фиокама владајућег режима, она мора безгранично да му служи.

10. Маја Гојковић не мисли својом главом, већ главом Александра Вучића. Маја Гојковић на тај начин понижава Народну скупштину Републике Србије, укида парламентаризам у Србији и служи голим диктаторским интересима Александра Вучића.

ГОЈКОВИЋ: Посланици бирају и смењују председника парламента, али о томе НЕ МОЖЕ ДАНАС

Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је да су посланици ти који би­рају и сме­њу­ју пред­сед­ни­ка парламента, али је напоменула да ниједан од захтева за њену смену по пословнику не може бити уврштен у дневни ред започете седнице, која се наставља данас.


– Сви посланички предлози, укључујући и захтеве за моју смену, легални су и легитимни, али не одлучујем ја да ли ће и када нешто бити уврштено у дневни ред, за то постоји јасна процедура, коју сви морају да поштују – рекла је она за данашњу „Политику“.

Гојковић указује да су посланици гласали да она води парламент, па ће они одлучити и да ли ће она наставити то да ради.

– Ако одлуче да не желе, онда ће тако и бити, не видим ништа страшно у томе – истакла је.

Према њеним речима, један захтев за њену смену потписао је Саша Радуловић, а други – 32 посланика опозиције: ДС, СДС, ЛДП, ЛСВ и независни посланици.

– Ова група посланика тражила је хитан поступак, а у складу с процедуром, предлог да то буде уврштено у дневни ред може да буде истакнут у петак, кад почиње нова седница. Не може се предлагати за започету седницу – објашњава она.

Будући да је реч о хитном постпуку, о томе нема расправе, већ се само гласа да ли ће бити уврштено у дневни ред, наводи она, додајући да Радуловићев предлог нема ознаку хитности и он иде у редовну процедуру.

– Хоће ли се ове инцијативе наћи на дневном реду, зависи од снаге аргумената којима ће предлагачи покушати да убеде посланике да гласају за то – објашњава Гојковић.

Она каже и да је свесна тога да ће опозиционари искористи наставак седнице да причају о чему желе.

– Радим у складу са пословником и не размишљам о томе шта ће да се деси, да ли ће демонстранти да упадају у парламент, о томе треба да размишљају сви посланици, али и грађани Србије, јер онда нисам у питању ја, него демократија – истиче Гојковић.

Она понавља да није суспендовала скупштину, већ је радила оно што је предвиђено пословником, односно дала је паузу што је, каже, тражило десет шефова посланичких група.

– Мени то спо­чи­та­ва­ју они који су од 2000. до 2012. године пот­пу­но обе­сми­сли­ли рад парламента – истиче предшедница Скупштине.

Наводи да се с владом консултовала само у вези са питањем када да дођу министри који треба да бране предложене законе, као министар Бранислав Недимовић.

– То су консултације о којима сам говорила и то сви знају, али се праве да не знају о чему је реч – истиче Гојковић.

Осврнувиши се на захтеве за њену смену које постављају млади који протестују, она каже да се тога досетио Бојан Пајтић и да то нема везе с протестима.

– Пајтић је написао захтеве, објавио на друштвеним мрежама, а 30 минута касније волшебно су усвојени на протестима, који у том тренутку нису били ни почели, значи усвојени су на неком другом месту – каже Гојковић.

Према њеним речима, није суштина у захтевима, већ је овде реч о обесмишљавању демократаије и начина избора председника државе, парламента, других институција и уводи се принцип да „не важе два милиона гласова, него да улица одлучи ко ће бити председник Србије“.

– Нисмо на квизу, па да нагађамо да ли је председниок особа А, Б или Ц. То одлучују грађани на изборима – закључила је председница Скупштине.