Прочитај ми чланак

ЗАВРШЕН ПРОТЕСТ У БЕОГРАДУ: Најављено ново окупљање…

0

Учесници 16. по реду протеста "Против диктатуре" у Београду након "паузе" за празнике завршили су протестну шетњу око 21 х испред Дома Народне скупштине.

Они су најавили да ће се у среду поново окупити на истом месту.

„Доле диктатура“, „Сутра опет у 18 сати“, скандирали су окупљени испред Дома народне скуштине после чега су почели полако да се разилазе.

Колона је током шетње са Трга Николе Пашића прошла Булеваром краља Александра, Београдском улицом, Тргом Славија, Улицом Краља Милана, Теразијама, Кнез Михаиловом улицом, Париском, Узун Мирковом, Студентским и Тргом Републике, Дечанском, и поново стигла на место одакле је и кренула.

Учесници су целом трасом дували у пиштаљке и скандирали „Лопове, лопове“, „Доле диктатура“, „Оставке, оставке“, „Врати баби пензију“, „Готово је“ а узвикивали су и „Изађите напоље“

На челу колоне, коју су предводили добошари, били су истакнути транспартенти „Фер и слободни избори, слобода медија, департизација, децентрализцаија, заштита и побољшање радних права“, ;“Свирај крај. Културом против диктатуре“, као и „Против власти“.

Учесници протеста су носили и транспаренте „Падни ми на груди Небојша“, „Против терора власти“, „Цар је го“.

Протест је почео окупљањем код Дома Народне скупштине нешто после 18 сати, а током шетње саобраћај у централним београдским улицама био је обустављен.

Скуп је обезбеђивао мањи број саобраћајних полицајаца, приметни су били и полицајци у цивилу а није било инцидената.

Број окупљених је по незваничним поилцијских проценама варирао од неколико стотина на почетку и завршетку протеста до између две и по и три хиљаде у делу шетње од Булевара краља Александра до Трга Славија.

Протести у Београду и другим градовима Србије почели су 3. априла, дан после председничких избора.

Окупљени траже смењивање „политичке елите“ на челу с премијером и победником избора Александром Вучићем, фер и слободне изборе, смењивање чланова Републичке изборне комисије и Регулаторног тела за електронске медије, слободу медија и разрешење „свих корумпираних функционера“.

На Фејсбук страници „Против диктатуре“, студентни траже и промену приоритета економске и социјалне политике, побољшање права радника, заштиту животног стандарда становништва и у потпуности јавно финансирано и свима доступно образовање и здравство.

Око хиљаду људиучествовало је у Новом Саду у 12. протестној шетни „Против диктатуре“, а учесници су најавили да ће у среду протест бити одржан у подне, када ће се прикључити радницима Поште у штрајку.Михајло Николић из Студентског покрета Нови Сад казао је да је „протесте окупила солидарност“ и позвао све да сутра у подне подрже и раднике Поште.

„Након више од две недеље протеста, знам да не желим да живим у друштву које је створило (премијера Александра) Вучића и систем који пљачка народ. Не желим да живим у друштву где се болесна деца лече СМС-ом, радницима и пензионерима отимају поштено зарађене плате и пензије, и где се не поштује туђи рад“, рекао је Николић и додао да демонстранти неће одустати од својих захтева.

На протестима су дељене и налепнице на којима пише „Информер лаже“ и „Пинк лаже“, на којима се налазе фотографије уредника тих медија, Драгана Ј. Вучићевића и Жељка Митровића.

Учесници протеста пролазе централним градским улицама и уз звуке пиштаљки и добоша узвикују „Пуко си“ и „Вучићу, лопове“.

На челу колоне је камион са разгласом и музиком, као и транспаренти „Против система“ и „Стоп Вучићу“.

Они носе транспаренте „Доћи ће већ једном и тај 6. октобар“, „Пензионерка која не гледа РТС“, „Ја сам организатор“.

Уочи шетње, „на челу“ демонстраната је транспарент „Против система“, а затим и транспаренти са паролама „Не желим да желим да одем“, „Падни ми на груди Небојша“, „Еутаназија брже јаче боље“…, а ту су и пиштаљке, трубе, беџеви и заставе Србије..и њихови продавци.

Поново је ту и возило са озвучењем, којег није било претходних неколико дана, а са којег се пушта музика, махом из филма Црни бомбардер, као и добошари.

Једина новост је унапред најављена рута – Скупштина – Правни факултет – Београдска – Славија – Теразије – Кнез Михаилова – Париска – Студентски трг – Трг Републике – Скупштина.

Поједини учесници су новинарима рекли да за сутра, када се наставља седница Скупштине Србије, где се они окупљају, немају ништа планирано, мада не искључују могућност да „на неки начин“ искажу своје неслагање са начином рада парламента.

Наводе да се по том питању ништа још не зна, јер, понављају, „нема вође протеста“, па остаје да се види да ли ће се нешто договорити.

Неки од старијих суграђана упозоравају демонстранте да је данас дерби и да буду пажљиви и обазриви због „хулигана“.

Још једни протести „Против диктатуре“, одзив грађана слабији

Протести “Против диктатуре” се 16. пут заредом одржавају у више градова Србије. Упркос најави организатора да би вечерашњи протести требало да буду масовнији, на улицама Београда, Ниша и Новог Сада се ни вечерас није окупио велики број људи. Како јављају репортери Н1, на протестима је више људи него за викенд, али мање него пре Ускрса.

Грађани су се и вечерас окупили на Тргу Николе Пашића у Београду, одакле су кренули у протестну шетњу централним градским улицама.

Окупљени носе транспаренте, медју којима су „Против система“, као и „Фер и слободни избори, слобода медија, департизација, децентрализцаија, заштита и побољшање радничких права“, а пушта се рок и поп музика са импровизованог разгласа.

Саобраћајна полиција регулише саобраћај, а приметно је присуство полицајаца у цивилу.

За разлику од претходних дана, организатори протеста су се данас огласили мејлом у којем су најавили трасу протестне шетње. Од Трга Николе Пашића Булеваром краља Александра кренули су до Правног факултета одакле су се Београдском улицом спустили до Трга Славија. Одатле ће Улицом краља Милана ићи до Теразија, па Кнез Михаиловом до Париске улице, одакле ће Узун Мирковом ићи до Студентског трга, па назад до Дома Народне скупштине где ће се протест завршити.

Организатори протеста замолили су грађане за разумевање и солидарност. Организатори протеста поручују и да не желе ништа за себе, да су против лидера и да не верују политичарима који су већ 30 година нна власти.

Наводе и да су рођени и живе у друштеној кризи и да ће, ако се ништа не промени, тако наставити да живе и генерације после њих.

Грађани су се окупили и у центру Новог Сада. Организатори протеста у том граду кажу да им бројност ништа не значи. Најавили су и да ће сутрашњи протест у Новом Саду уместо у 18 часова, бити одржан у подне испред Поште како би се солидарисали са радницима тог предузећа који су најавили протест.

Протест се одржава и у центру Ниша где је најављен нови перформанс – свечана додела докторских диплома заинтересованим грађанима.