Прочитај ми чланак

AВИОНИ СЛЕТЕЛИ У БГ, стигла деца „заробљена“ на Кипру

0

Београд -- Оба авиона која су отишла на Кипар по тринаесторо деце из Србије која су од недеље увече била заробљена на аеродрому у Ларнаки слетела су у Београд.

Два авиона су слетела на аеродром „Никола Тесла“ око 2.50 после поноћи, потврђено је за Б92.нет са аеродрома.

Проблем је настао када деци из Културно-уметничког друштва“Извор“ цариници грчке националности нису дозволили да пређу у турски део острва.

„Деца је требало да гостују неком Културно-уметничком друштву на ‘окупираној’ страни Кипра. Не могу да говорим о детаљима, јер нисам упознат, али кипарске власти им нису дозволиле да пређу на тај део“, изјавио је раније Дејан Биволаревић из Амбасаде Србије.

Није познато ко је све био у авионима с обзиром на то да је вођа пута и директор КУД „Извор“ Дејан Тошић раније изјавио да у неће бити места за све.

„Треба да дођу два авиона по нас, с тим што не можемо сви да станемо у њих, па ће нас троје да остане и вратићемо се 19. априла“, рекао је Тошић.

Тошић наводи да је КУД „Извор“ требало да гостује на фестивалу фолклора у месту Гирне (на грчком Киренија).

„У Ларнаку смо кренули у недељу око поноћи и слетели смо око два сата по нашем времену. Предали смо пасоше и показали позивна писма и већи део групе је прошао без проблема. Међутим одједном је један цариник почео да прави проблем и сви смо враћени. Сметало му је то што идемо у турски део и што ћемо играти тамо у парламенту“, објаснио је Тошић.

У сарадњи са Министарством спољних послова по децу су отишла два авиона „Ер Пинка“.

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић позвао све који планирају слична гостовања у иностранству да о томе обавесте Министарство, јер би им, како је рекао, наша дипломатска мрежа сигурно на време указала на проблеме који могу да настану.

Он је прецизирао да се ради о делу територије Кипра који признаје једино Турска и нико више, тако да је и сама одлука кипарских власти нешто што је очекивано.

„Србија не може ни на који начин да стоји иза организације оваквих манифестација и посета и зато је добро да се у пуној координацији ове ствари договарају. Ми бисмо скренули пажњу да је то велики проблем, који је практично нерешив, тако се и показало, да се овим путем не може стићи на тај фестивал“, додао је Одаловић.