ПОГЛЕД ГОРЕ: Астероид величине планине пролази поред Земље

5

Велики астероид пролетеће поред Земље у среду, али не морате да правите залихе, јер ће проћи прилично далеко од орбите нашег Месеца.

Привлачног назива 2014-ЈО25 астероид ће проћи поред Земље на удобној удаљености од неких 1,77 милиона километара, што је око четири пута веће од удаљености између наше планете и Месеца.

© NASA. RT

Највећи свемирски камен који је прошао поред Земље од 2004. године је чудовиште широко око пет километара — Тутатис 4179, док ЈО25 има пречник од неких 600 метара и необично рефлектујућу површину, саопштила је НАСА.

„Иако не постоји могућност да се астероид судари са нашом планетом, ово ће бити веома близак прилазак за астероид ове величине“, јавила је Америчка свемирска агенција.

Астероид који се примиче Земљи неће бити видљив голим оком, али астрономи-аматери би могли да га виде уз помоћ телескопа или јаких двогледа.

НАСА, која је увек на опрезу за идентификацију потенцијалних претњи по Земљу од астероида који јој се приближавају, надгледаће прелет помоћу радарских телескопа у Калифорнији и Порторику и моћи ће да виде детаље небеског тела величине и до само неколико метара.

Свемирска агенција саопштила је да је предстојећи небески догађај „изванредна прилика да се овај астероид проучи“.

 • ЏЕРОНИМО

  То вам је исто као запаљена цигарета бачена ноћу кроз прозор аутомобила који је испред вас на аутопуту. Стим што се зове – цигарастероид.

 • Ранђија

  …“не морате да правите залихе“… „чудовиште“ је јако далеко … па како ћете онда постићи сврху вести и ширење панике?

 • VELIKI HRVOSER

  Уе ли? Ма хајде.

 • Marko

  I šta je rekla baba Vanga?

 • DIKI

  Hehehe, šteta za skloništa braće Amera, ukiselila su se i ovlažila od stajanja. Ali, ako izvučemo sedmicu na asteroidnom LOTO-u, leteće sa skloništem i nekoliko milijardi kubnih metara kamenja i zemlje pravo u vis. Na Zemlji imamo i fragmente sa Marsa kada je pogađan asteroidima. Znači, bez Trampove raketle pravo na Mars. Jah, kaj se tu more, pandrknuo Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braun, ni SS-ovci ne žive tisuću godina.
  Trampova raketla, YES, motori NO. Russian , oooo YES.