Прочитај ми чланак

ПОГЛЕД ГОРЕ: Астероид величине планине пролази поред Земље

0

Велики астероид пролетеће поред Земље у среду, али не морате да правите залихе, јер ће проћи прилично далеко од орбите нашег Месеца.

Привлачног назива 2014-ЈО25 астероид ће проћи поред Земље на удобној удаљености од неких 1,77 милиона километара, што је око четири пута веће од удаљености између наше планете и Месеца.

© NASA. RT

Највећи свемирски камен који је прошао поред Земље од 2004. године је чудовиште широко око пет километара — Тутатис 4179, док ЈО25 има пречник од неких 600 метара и необично рефлектујућу површину, саопштила је НАСА.

„Иако не постоји могућност да се астероид судари са нашом планетом, ово ће бити веома близак прилазак за астероид ове величине“, јавила је Америчка свемирска агенција.

Астероид који се примиче Земљи неће бити видљив голим оком, али астрономи-аматери би могли да га виде уз помоћ телескопа или јаких двогледа.

НАСА, која је увек на опрезу за идентификацију потенцијалних претњи по Земљу од астероида који јој се приближавају, надгледаће прелет помоћу радарских телескопа у Калифорнији и Порторику и моћи ће да виде детаље небеског тела величине и до само неколико метара.

Свемирска агенција саопштила је да је предстојећи небески догађај „изванредна прилика да се овај астероид проучи“.