Прочитај ми чланак

ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ – велико чистилиште српске опозиције

0

Да ли је недавни исход гласања за шефа државе увод у рашчишћавање домаће политичке сцене. Двери: Најјача смо опозиција власти.ДЈБ: Ово је маратон, а не спринт.

Већ следећи парламентарни избори могли би да буду лабудова песма за чак десетак странака које су резултати на управо одржаном гласању за председника државе буквално нокаутирали.

Aналитичари процењују да би таква судбина могла да задеси странке које су имале свог председничког кандидата, „Доста је било“, ЛСВ, ДСС, Двери и радикале. Aли, и мање партије које се већ дуже батргају на ивици изборног цензуса, а и сада су подржале неког од изборних тркача који су неславно прошли на биралиштима – СДС, Нову Србију, Заједно за Шумадију, Заједно за Србију, ЛДП…

Из ових партија, међутим, узвраћају да председнички избори нису одсвирали гонг за почетак њиховог краја и да настављају са политичком борбом. Већина ће у наредном периоду анализирати изборне скорове и донети одлуке о даљим корацима.

 

БЕЛИ КAО МЕРA

ЗA Дејана Вука Станковића из „Фактора плус“, све странке које су имале свог или подржале неког од кандидата који је освојио мање од Луке Максимовића Белог озбиљно су уздрмане и крајње је упитна њихова политичка будућност:
– Следећи парламентарни избори биће њихово коначно чистилиште – сматра Станковић.

 

Тако лидер Двери поручује за „Новости“ да се „одређени центри моћи у у Србији и ван ње надају нестајању овог покрета, али да им се то неће остварити“:

– Враћамо се опозиционом раду у парламенту где смо се показали као најјача опозиција овој власти. Већ крећемо у припреме за београдске изборе и врло вероватне ванредне парламентарне у истом термину, и то ће бити права провера наше политичке снаге. Наше време тек долази.

Лидер ДЈБ Саша Радуловић каже за „Новости“ да остварени разултат од 1,41 одсто не одражава подршку покрету, „иако се сви наши политички противници упињу да то тако прикажу“:
– Покрет наставља своју политику, не одустајемо. Ми смо једина политичка опција која се бори за демонтажу овог накарадног, паразитског система. Ово је маратон, а не спринт и наши бирачи то много боље разумеју од „аналитичара“.

Функционер ЛСВ Бојан Костреш признаје да резултат њиховог кандидата Ненада Чанка није био онакав какав су очекивали, али да су оптимисти да ће грађани у будућности дати подршку њиховој политици.

Учинак свог кандидата за председника са тек један одсто гласова, у ДСС не тумаче као дебакл. Лидер ове странке Милош Јовановић каже да су избори „пали“ у најгорем могућем моменту за партију чије је руководство у в. д. стању и да су на њих изашли „на коленима“:

– Aли, показали смо жилавост. ДСС не напушта темељне принципе, али ћемо другачије артикулисати политику, јер на првом месту држава треба да се уреди.

И лидер НС Велимир Илић каже да је његова странка задржала своје бираче:

ПРАТИТЕ СРБИН.ИНФО И НА ВАЈБЕРУ!
КЛИКНИ ОВДЕ!

– Пре бих рекао да се не зна се шта је Вучићев резултат, јер је он наступио испред политичког бућкуриша од петнаестак странака, а ова наша прича са Јеремићем је одлична политичка основа за даље.

Портпарол СДС Константин Самофалов, чија је странка такође била уз Јеремића, каже да лош изборни резултат оба нестраначка кандидата не би требало да се одрази на партије које су их подржале.