Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ: Омладина споља, а ми изнутра – и власт пада!

0

Народни посланици Српског покрета Двери вратиће се од сутра у скупштинске клупе и наставити тамо где су стали пре укидања рада Народне скупштине од стране Маје Гојковић Прелетачевић.

Било би лицемерно да се сада повучемо из скупштинског рада, а толико смо критиковали власт због прекида рада редовног пролећног скупштинског заседања и тражили наставак седнице.


Лично сматрам да се напуштањем парламента од стране опозиције ништа не добија и да би се владајући режим радовао томе. Докле год имамо могућност да говоримо и опозиционо наступамо за скупштинском говорницом – то не смемо да пропуштамо. Рад Народне скупштине је и прекинут зато што се власт плашила наших наступа за време председничких избора. Народни посланици Двери, као права опозиција, у више наврата побеђивали су представнике власти у директним скупштинским дуелима и то је оно што би власт највише волела да укине, као и директне преносе скупштинских заседања уопште.

Дневни ред за сутрашњу седницу још увек није утврђен. На дневном реду наредне седнице би се морао наћи и захтев народних посланика опозиције за смену председника Народне скупштине Маје Гојковић Прелетачевић. У супротном, то би био још један доказ диктатуре Александра Вучића и кршења Пословника о раду Народне скупштине. Она која је укинула редовно пролећно заседање Народне скупштине, која иде на поклоњење председнику Владе и месецима избегава да закаже скупштинске седнице које тражи опозиција – мора за то и да одговара.

Народна скупштина није слуга извршне власти већ господар. Народна скупштина је изабрала Владу, а не Влада Скупштину, и министри – по Пословнику о раду Народне скупштине – морају да подносе извештаје о своме раду Народној скупштини на свака три месеца и да за свој рад одговарају пред надлежним скупштинским одборима. А они то не чине, као што Влада не долази у Народну скупштину сваког последњег четвртка у месецу да одговара на питања народних посланика. Сада су скупштинска заседања намерно заказана за среду и петак, како би власт избегла заседања уторком и четвртком када народни посланици имају право да на почетку скупштинског рада поставе посланичка питања.

Има још једна важна ствар: студенти, омладина и грађанство протестују испред Скупштине, а ми протестујемо у Скупштини. Тако ће власт имати притисак и споља и изнутра, и то неће моћи да издржи.

Владајући режим је покрао изборе и нема одступања од борбе за фер и поштене изборне услове. Двери месецима и годинама уназад траже оно што су сада постали и захтеви студентских протеста: оставке одговорних у РИК-у, РЕМ-у, РТС-у и РТВ-у, као и сређивање неажурираног бирачког списка. Наша обавеза је да наставимо да заступамо ту политику у Народној скупштини све до испуњења студентских и наших захтева. Да се чује глас опозиције у најважнијој државној институцији. Ако режим буде покушао да спречи и укине тај глас – онда нам остаје само улица.