АДОЛФ ХИТЛЕР О СРПСКОЈ ВОЈСЦИ: Немачки војник је научио да поштује свог противника

22

Како је Хитлер током посете кнеза Павла 1939. године уверавао југословеснког регента у "најбоље намере" немачке нације

ДАНИМА у другој половини маја 1939. године немачка штампа је најављивала посету кнеза Павла. Описивана је Југославија у најлепшим бојама, представљана вољена краљевска породица. Хитлер је намеравао не само да импресионира кнеза, него и читаву Европу једним дотле невиђеним дочеком.

Осмодневни боравак ЊКВ у Немачкој био је до најмањих појединости испланиран.

1. Првог јуна дочек и банкет који је Хитлер приредио у Рајхсканцеларији;

2. Другог јуна војна парада (трајала је више од три часа), увече опера „Мајстори певачи“ са свечаним пријемом и вечером у паузи;

3. Трећег јуна одлазак у Потсдам на ручак који даје Рибентроп у Новој палати, затим чај са Гебелсом и вечера са Хитлером у Кајзерхофу;

4. Четвртог јуна шетња по Берлину и Герингов пријем у Шарлотенбургу: вечера са свећама, балетом на трави, ватрометом и спуштањем застава падобранима;

5. Петог јуна ручак утроје са Хитлером, а затим поподне састанак само између кнеза Павла и Хитлера у Дрездену;

После тога приватна посета Герингу на његовом пољском имању у Каринхолу.

ВОЈНА парада је била нарочито импресивна: бескрајни низ потпуно нових тенкова, оклопних кола и топова док изнад њих лете авиони у савршеним формацијама. Тридесет хиљада СА трупа је било мобилисано за службену безбедност и шпалир.

Хитлер, Геринг и Рибентроп су хтели да придобију кнеза за пакт пријатељства са Немачком, или, да им бар обећа да неће склапати са Енглеском никакав уговор о гарантијама.

У Архиви кнеза Павла налази се Хитлерова здравица.

„ВАШЕ Краљевско Височанство!

Велика ми је част и задовољство, што могу да пожелим добродошлицу Вашем Краљевском Височанству регенту Краљевине Југославије и Њеном Краљевском Височанству принцези Олги у главном граду Немачког Рајха.

Али ја Вас такође поздрављам и у име целог немачког народа, јер он је пун осећања срдачног пријатељства према Његовом Величанству Краљу Петру ИИ, према Вашој отаџбини и југословенском народу.

Немачко пријатељство према југословенском народу није само спонтано, већ је своју дубину и трајност стекло у трагичном метежу светског рата. Немачки војник тада је научио да цени и поштује свог изузетно храброг противника. Верујем да је то било обострано. Ово међусобно поштовање потврдиће се у заједничким политичким, културним и економским интересима.

Тако и у Вашој садашњој посети, Ваше Краљевско Височанство, видимо само живи доказ исправности овог нашег уверења и црпимо истовремено из ње наду да ће се немачко-југословенско пријатељство развијати и у будућности и попримати све блискије видове.

У ВАШЕМ присуству, Ваше Краљевско Височанство, видимо такође и одличну прилику за отворену и пријатељску размену мишљења, која – у то сам убеђен – по оба наша народа и државе, у овом смислу може вити само од користи. Верујем у то, тим више, како ће један чврсто утемељен и пун поверења однос Немачке према Југославији – пошто смо стицајем историјских догађаја постали суседи заувек утврђених заједничких граница – да осигура не само трајан мир између наша два народа и земље, него ће такође представљати умирење нашем раздраженом континенту. Овај, пак, мир, циљ је свих оних који су вољни за истински градитељски рад.

Допуштам себи наду, да ће Ваше Краљевско Височанство током Вашег кратког боравка у Немачкој стећи јасну слику о градитељству и вољи за рад и мир немачког народа, који нема други циљ, до очувања основа свог постојања и свог природног права да неисцрпним радом крене у сусрет сигурној будућности Европе у којој ће завладати мир.

Будите сигурни да Немачка и њена влада са искреним симпатијама прати пут успона, којим југословенски народ одан завету краља Александра на исти начин и тако успешно стреми. Овај Ваш рад достојан је најбољих жеља, мојих и немачког народа.

У том духу дижем моју чашу у здравље Његовог Величанства Краља Петра ИИ, у лично здравље Вашег Краљевског Височанства и Њеног Краљевског Височанства принцезе Олге, за добро Вашег високог регентства, и за напредак југословенског народа“, поручио је том приликом Хитлер.

 • Aljeka

  Засенио сам и овог господина са брчићима

 • Сатрап

  Гледај, гледај лицемера…
  „да осигура не само трајан мир између наша два народа и земље, него ће такође представљати умирење нашем раздраженом континенту. Овај, пак, мир, циљ је свих оних који су вољни за истински градитељски рад.“
  „стећи јасну слику о градитељству и вољи за рад и мир немачког народа, који нема други циљ, до очувања основа свог постојања и свог природног права да неисцрпним радом крене у сусрет сигурној будућности Европе у којој ће завладати мир.“… неколико месеци касније, саботажном акцијом, напада Пољску и започиње шестогодишње страдање 60.000.000. људи…цццц….
  Ал’ ми је најзанимљивије од свега што он константно, као мантру, понавља флоскуле „градитељство“, „мир“, „будућност“, „сигурна будућност Европе“… Апсолутно исте, излизане флоскуле, које истом упорношћу понављају данашњи званичници ЕУ: „мир и стабилност“, „светла Европска будућност“, а ко зна шта све спремају…. Не лези враже, нису само то еквиваленти између некадашњих нациста и данашњих „Европејаца“… Сама ЕУ је, ако се не варам, пројекат неког од нацистичких министара у Хитлеровој влади (или можда првог западнонемачког канцелара Конрада Аденауера… исти к**** у суштини). На пропагандним плакатима у Недићевој Србији су нацоши „позивали“ Србе (такође пропагандним плакатима, по окупираним европским градовима, и остале мале и велике народе Европе) да се прикључе „Уједињеној Европи“… Исте су им глобалистичке тежње… Затим, међудржавне границе у Европи повлаче се готово идентично као границе за време Трећег Рајха!… Даље, од 20.04.1996. одржава се самит НАТО-Русија… и тако сваке године… 20ог априла… а двадесети април је… погађајте… Хитлеров рођендан!… Додуше, није се одржавао 3 године (од украјинске кризе 2014), али ове године се опет одржава… и Русија иде… 20ог априла…

  P.S. „Будите сигурни да Немачка и њена влада са искреним симпатијама прати пут успона, којим југословенски народ одан завету краља Александра на исти начин и тако успешно стреми.“… Док је Хића ово изговарао, да ли се, у тренутку, у глави присетио момента када је депешом, усмено или путем ађутанта аминовао усташама и ВМРО-у да убију тог истог краља Александра? Живо ме занима…

  • Zoran Lekic

   Да управо то канцелара Конрада Аденауера
   По завршетку рата Американци су преузели све те Немачке стручњаке. ЕУ план и замисао Адолфа Хитлера
   И упорни су и досадни, ево већ у 3 светска рата, а знамо да је то сваки пут пољубило зид као идеја.

  • Сатрап

   Да друже, кад помену Американце и њихов масовни увоз наци интелигенције по окончању Другог рата, сетих се још једне конекције између два зла. По завршетку рата је сијасет њих из врха наци плејаде емигрирао, под амином ЦИА-е, у САД. Епилог приче је да је наци врхушка преобукла рухо и постала НАТО врхушка! Рајнхард Гелен, Адолф Хојзингер, Ханс Шпајгел и остала компанија, уместо да пред Хашким судом (односно на Нирнбершком процесу) одговара за 6 метара дебео досије ратних злочина, геноцида и злочина против човечности, заправо, дијаметрално супротно свим моралним и људским начелима, градира у поглавнике и доглавнике архинепријатеља Варшавског пакта…
   Модерни Западни свет је једно велико ђубре, до крајњих граница контаминиран сијасетом ствари којих би се сваки рационалан, здраворазумски човек постидео…
   Лично бих волео да Мајка природа да постави ствари на своје место, па да таква идеја, и њој сличне, овога пута, не само пољубе зид, већ да се такав атак изврши на исте, да више никада у будућности не изроне ни у својству предмета расправе на школском часу неке основне школе на југу Мозамбика, а камоли као базе неког будућег светског поретка…

  • Zoran Lekic

   Свака част за овај текст, то је то, све концизно и тачно.

  • Сатрап

   Хвала :)

  • grebak grebić

   Све ти је то тачно! На крају модерна и „пречишћена“ историографија је у том смеру. Нажалост, све то се мање више зна јер су протекле деценије и много шта се потпуно избистрило. Остаје питање: Шта ми имамо од свега тога? Да ли је било паметно поступити онако како је Павле предлагао или је боље што смо послушали комунисте да је боље ГРОБ него НЕУТРАЛНОСТ (према њима РОБ)? На ово питање нико није одговорио ЗРЕЛОМ анализом (што би било за НАУК поколењима) већ свак „трза“ на своју страну и према својој идеологији. Наша велика ТРАГЕДИЈА ИЗ РАТА
   КАО И ТРАГЕДИЈА ЊЕГОВИХ ПОСЛЕДИЦА ПО СРПСТВО заслужује енциклопедијско представљање, а никако политиканство и припадничко држање!!!!!

  • Aljeka

   Господине, већи сте драмосер од мене самог

 • djole
 • Дуња

  Дааа, 100 за 1 зар се то може…..

  • Jure Franko

   Дааа, 100(бошњака) за 1 зар се то може…..reче Александар Вучић

  • моћни Ђоле Јанговић

   Мислиш 100 балија усташо? Јеебо ти Хитлер матер… знам да ти је ово част, па реко да те почастим.. Ми Срби смо добри домаћини..:)))

  • Simerijanac

   Он је бејха турчин и пошто нема квачица на словима вјероватно ( што је у складу са исламом) паразитира на социјали неђе у Скандинавији, што је посљедица ћишћења смећа са српске земље а које смо вршили ’92- ’95.

   Мада си у праву за ово- усташо. Бејха турци су били најкрволочније усташе.

  • grebak grebić

   Па када имаш највише лајкова на овом приказу претпостављамо да је то за вулгарност па смо се и ми прикључили. Живео нам ти и вечито био на врху простаклука какав може имати само промашени Србин или задрти Србомрзац.

  • Sašo

   Di si ti Karađorđević? Žao ti balinka?

  • Бели Орао

   Јел ти га Бојан Крижај и даље трпа у булју?

  • grebak grebić

   Браво ВРАНО! Далеко си ти од орла!

  • Simerijanac

   Џемалудине, ВРС је прва повела борбу против исламске државе, а то полако цио свијет увиђа.

   Још нешто Џемалудине,… ако је крмету мјесто у Меки, муслиманима у Европи или саременим нацистима у Тел- Авиву и теби је мјесто на овом порталу.

   Размисли мало о томе…

  • Jure Franko

   Jedan prijatelj pravoslavac iz BIH,zivi u Holandiji od 94.god,izjasnjava se kao bosanac ortodoksne vjere,kaze mnogi izbjegli iz BIH u Holandiju,koji se prije izjasnjavali kao bosanski Srbi,sada se izjasnjavaju kao bosanci ortodoksne vjere.Razlog za to je kaze on,sto holandsko drustvo sa prezirom reaguje na sam spomen icega sto asocira na- srbe,srpsko srbijansko-…narocito poslije visestrukoga prikazivanja u udarnim terminima na holandskim javnim TV servisima,.. tajno snimljenog videa ,na kome se prikazuju srbijanski civili,zene,djeca,nekakva rulja poluljudi,sa gradj.kolicima,kariolama,raznim taljigama,kako kao lesinari razvlace sve sto god nadju u bosnjackim kucama u Srebrenici.Kaze kako se holandski komentator zgrazava i govori da ne moze da vjeruje,da postoji takva gamad,koja razvlaci,gelerima izbusene sporete,ostecenu stolariju,nosenu odjecu i obucu..fuj

  • Simerijanac

   Лажеш ко пас, односно још горе- лажеш ко турчин што у ствари и јеси. Ко жали за вама још, послије силних терористичких напада у Европи а од стране сљедбеника пустињског педдофила и козојеббца.

   Бојим се да ће ускоро, сви муслимани у Европи доживјети судбину Јевреја за вријеме Хитлера, а са њима и продукт турске окупације, реп заостао иза турака- овдје на Балкану, у пакету.

   Искрено, ја то не желим, паразитирајте на својих 18% азијатског дијела Федерације, али да сте страни елемент у срцу Европе- јесте богуми.

   А што се Сребренице, града у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ тиче,… изузетно је добро што једна ОШ у њој носи име : ПЕТАР ПЕТРОВИЋ ЊЕГОШ и што у њој дјеца проучавају његово велико дјело !

  • Sašo

   Jala,jala, morali smo i taj turski da učimo kad smo vas pakovali u kamione..Šta kažeš ti na to Afrika/Jure?

  • Uglješa

   Па немци су увек Србима желели све најбоље,наравно од најгорега.