ТИХИ ГЕНОЦИД: У Хрватској избрисано 67.000 Срба

2

Поражавајући подаци хрватског Министарства управе. Следи укидање "специјалних" права, а у многим срединама и нестанак

ПОДАЦИ хрватског министарства управе показују да је применом Закона о пребивалишту само у последње време са пописа бирача у Хрватској избрисано чак 67.496 хрватских грађана српске националности. Tо значи да ће на овогодишњим локалним изборима у Хрватској, веома важним и за Србе у Хрватској, управо толико грађана бити ускраћено за то да бира и да буде изабрано у локалну власт.

Све у свему, тако је смањен ионако мали број преосталих Срба у Хрватској, а ако се тај тренд настави, веома брзо Срба готово неће ни бити. Доведен је у питање и процес повратка, чак и у срединама где је до сада то ишло релативно добро, па је број избрисаних у Сиску и сисачкој жупанији чак 10.000.

Те невероватне бројке бележе се и у свим другим деловима Хрватске, па је у карловачкој жупанији избрисано 8.677 Срба, у шибенско-книнској 6.436, задарској 6.207, у пожешко-славонској 5.222, а у личко-сењској 5.099. Нема дела Хрватске где нису избрисани Срби, а број није мањи од становника мањих хрватских градова. Тако је у неким градовима, попут Книна, више Срба избрисано него што их је остало, а слично је и у Пакрацу, Липику, Грачацу, на Плитвичким језерима. У Воћину у Славонији је избрисан 1.161 грађанин српске националности, а остало их је свега 300.

Масовно брисање из пребивалишта било је и у местима где је број Срба који су остали нешто већи од оних који су избрисани, попут Војнића, Двора, Доњег Лапца. Брисани су и Срби у Глини где су некоћ били већински народ, као и у Петрињи, а у Вуковару је преостало 9.280 Срба, док их је избрисано 3.573.

Све указује на то да ће се битно изменити и положај Срба у Хрватској, јер им је уставни закон у срединама где су били већинско становништво омогућио коришћење права која немају у другим хрватским градовима. То се пре свега односи на загарантована места у институцијама, од жупанија до могућности запошљавања у државној управи. Како пада број повратника, а српско становништво које је остало у Хрватској све више стари, очито је да се положај Срба крајње компликује и да им прети нестанак из Хрватске. И сада се бележи тренд одласка, јер Срби више немају снаге да се боре са администрацијом и трпе све могуће притиске којима су подвргнути већ више од двадесет година. Српска заједница у Хрватској већ сада не може да оствари своја права према уставном закону у многим срединама, од Задра до Дарувара и Липика, а за коју годину ситуација ће бити готово трагична.

У Хрватској ће нови попис становника бити спроведен за четири године и ако се настави брисање и одлазак Срба, знатно ће се погоршати њихов положај у готово свим хрватским жупанијама. Изгубиће и минимална права која су једва успели да остваре применом уставног закона, а тешко да ће се закон мењати у корист српске заједнице. Када се спозна реалност, а она указује да многи Срби повратници и даље живе у изузетно тешким условима, у местима без воде и струје, стање постаје крајње алармантно. Места где су пре живели Срби остају празна, поља напуштена, куће урушене, а једино функционише стриктна контрола коју полиција проводи примењујући Закон о пребивалишту, што резултира драстичним смањењем броја Срба у Хрватској.

ДЕТАЉНО ПОЧИШЋЕНИ

СТАТИСТИКА показује да данас у Хрватској живи само 186.633 Срба, што је 67,91 одсто мање од 581.663 Срба, колико их је било 1991. године у Хрватској. Број хрватских грађана српске националности у Хрватској стално опада, па су већ сада нека места где су Срби живели пре деведесетих опустела, без иједног становника.

 • pet

  Pre drugog svetskog rata na teritoriji koja se danas zove Hrvatska je bio oko 30 posto Srba, danas je ostalo manje od 4 posto i proces se ne zaustavlja i u Srbiji nikoga nije ni briga. Kome da zahvalimo? 1.Karadjordjevicima koji su stvaranjem Jugoslavije umesto velike Srbije,na stetu sopstvenog naroda i iz vlastite pohlepe resili sva nacionalna pitanja na Balkanu osim Srpskog. 2.Srpske vodje i politicari koje su iz istih uskogrudnih razloga i zbog vlasti uvek saradjivali sa srpskim neprijateljima na stetu naseg naroda. Ocit primer je Adolf Vucic provodeci sve naloge Merkelove, Mekejna, kriminalca Blera itd. 3.Neverovatne osobine Srpskog naroda koji dozvoljava da bude podeljen jer uvek stavlja svoje pa cak i one najsitnije interese iznad interesa citavog naroda i buducnosti svoje decei i ne moze da se probudi iz te sebicnosti sve dok ne postane prekasno. 4.Srpska „braca“ Rusi koji su uvek surovali pa i dan danas suruju sa Hrvatima (koji ih inace organski mrze), kroz prodaju oruzja tokom i posle rata (ne samo S-300), ekonomsku saradnju i politicku podrsku, i nikada nisu osudili Ustaska divljanja i zlocine nad Srpskim naroda nego im se Ruski ambasador u Zagrebu stalno ulizuje. Danas se foliraju da su nam braca kada mi njima trebamo, ali nikada ni ne spominju istorijske teznje naseg naroda, da nedajboze ne bi morali da pomognu kada i to dodje na dnevni red.

 • jako777

  Тако то иде када су издајници председник и премијер на челу издајничких влада у Србији!

  Ако кривите усташе за њихову издају онад погледајте колико су усташе урадиле за своју јако малену хрватску мањину која има више права него Срби било где у Хрватској!!

  ЗАШТО се Хрватима даје сва права у Србији а
  Србима НИКАКВА у Хрватској МАЈКУ ли вам ЈЕЕБЕМ ИЗДАЈНИЧКУ !?!!
  А тако је и са Косметом!!!