Прочитај ми чланак

ТУРСКА: Ердоган прогласио победу, протести у Цариграду – одзвањају шерпе и лонци!

0

Турска изборна комисија потврдила је да су на референдуму грађани гласали за уставне промене које дају шира овлашћења председнику Реџепу Тајипу Ердогану.

Шеф изборне комисије Сади Гувен потврдио је да је на референдуму победила опција за уставне промене, док је Ердоган мало раније прогласио победу.

Према његовим речима, кампања „за“ промене освојила је 1,25 милиона гласова више од кампање „против“, а пошто је остало само 600.000 гласова који још нису пребројани, то значи да су промене прихваћене.

КУРЦ

Министар иностраних послова Aустрије и председавајући ОЕБС-у Себастијан Курц оценио је да исход референдума у Турској показује подељеност турског друштва.
„Независно од тога како ће бити коначан исход референдума, он показује колико је земља подељена“, написао је Курц на твитеру.
Сарадња Турске са Европском унијом, уверен је он, биће још комплекснија. Иначе, турска дијаспора у Aустрији гласала је великом већином за промену Устава у Турској. Тако је у Бечу „за“ гласало 71,3 одсто Турака, у Салцбургу 71,2 и Брегенцу 65 одсто, показују прелиминарни резултати објављени на сајту изборне комисије.

Он је додао да је изборна комисија, после великог броја притужби, одлучила да размотри признавање гласачких лиситића без печата, осим ако се не докаже да су лажни.

Гувен је на конференцији за новинаре у Aнкари прецизирао да је једна од тих притужби стигла из владајуће Странке правде и развоја која тврди да њени функционери нису успели да ставе печат на поједине листиће.

Након што су противници уставних реформи рекли да та одлука, донета у последњем тренутку, отвара питање валидности гласања, Гувен је рекао да је она донета пре него што су резултати почели да стижу у комисију.

Он је нагласио да су припадници владајуће Странке правде и развоја и највећих опозиционих партија били присутни на скоро свим бирачким местима и потписали извештаје, пренео је Ројтерс.

Гувен је најавио да се званични резултати референдума очекују за 11 до 12 дана.

Лидер највеће опозционе странке, Републиканске народне партије (ЦХП) Кемал Киличдароглу изјавио је да су резултати доведени у питање после одлуке Врховног изборног одбора да призна као важеће гласачке листиће које немају службени печат бирачког места.

На основу 98,95 одсто пребројаних гласова, 51,34 одсто грађана Турске гласало је за уставне промене, односно увођење председничког система, док је 48,66 одсто Турака гласало против. Гласови „против“ преовлађују у три највећа града, Цариграду (Истанбулу), Aнкари и Измиру, као и на југоистоку, где већину становништва чине Курди, преноси Ројтерс.

Више од 55 милиона становника Турске имало је прилику да гласа на референдуму приређеном девет месеци после покушаја војног удара, те многи резултат сања сматрају испитом популарности председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Заговорници уставних промена сматрају да ће реформа створити јаку и стабилну Турску, али противници оцењују да референдум даје Ердогану ауторитарну моћ, оптужујући га да тиме жели да угуши сваки критички глас.

Председник Ердоган је изјавио после гласања да је данашњи референдум о изменама Устава „избор за промену и трансформацију“, изражавајући уверење да ће народ Турске „донети очекивану одлуку“.

Ударају у шерпе и лонце у знак протеста

Грађани неколико делова Цариграда, највећег града у Турској, ударали су шерпама и лонцима са прозора својих домова, док је председник Реџеп Тајип Ердоган проглашавао победу на данашњем референдуму уставних реформи. Ово је, како је навео Ројтерс, традиционална форма протеста.

Незадовољство су изразили становници најмање четири насеља Цариграда, јавила је британска агенција, позивајући се на очевице. На друштвеним мрежама објављене су фотографије и видео-снимци на којима се види како су се у појединим деловима града окупиле и мање групе демонстраната.

Цариград чини готово петину читавог гласачког тела Турске.

Лидер опозиције Кемал Киличдароглу који се залаже за одбацивање уставних промена на референдуму, изјавио је пошто је гласао да народ данас гласа за судбину Турске и да се „нада да ће резултат бити добар и да ћемо заједно имати могућност да разговарамо о суштинским проблемима Турске“.

Киличдароглу, вођа Републиканске народне партије (ЦХП), рекао је пре референдума да ће шира овлашћења председника довести до „владавине једног човека“ у Турској.

Aко уставне промене буду одобрене на референдуму, место премијера биће укинуто у корист председника државе, који би имао шира овлашћења.

Предложене измене Устава предвиђају извршна овлашћења председника, али и да шефу државе буде дозвољено да задржи везе с политичком партијом, пише агенција Aнадолија.

Изменом Устава председник Турске би имао овлашћења да смењује министре, да прогласи ванредно стање, издаје уредбе, именује људе на кључне позиције, уз неограничен број потпредседника.

Председник може бити изабран за два узастопна петогодишња мандата, међутим поједини аналитичати наводе да би превремени избори одржани током другог мандата „ресетовали мерење времена“ и омогућили председнику да се кандидује на још један мандат, што би значило да би Ердоган могао да влада све до 2029, пише агенција AП.

Реформа такође предвиђа да број посланика буде повећан са 550 на 600, да минимална старост посланика буде смањена на са 25 на 18 година, и да се посланички и председнички избори одржавају истовремено, сваких пет година, па би наредни избори били новембра 2019.

Гласање је данас у 32 источне покрајине трајало од 7.00 до 16.00 сати по локалном времену, а у осталим деловима Турске од 8.00 до 17.00.

Турски парламент је јануара одобрио уставну реформу са 339 гласова за, док су 142 посланика била против. Реформа је прошла с девет гласова више него што је било неопходно да би могла на референдум.

Око три милиона турских исељеника гласало је од од 27. марта до 9. априла у 57 земаља света.

Гласачки листић је једноставно подељен на делове за „да“ и „не“, без написаног референдумског питања јер се верује да људи знају о чему одлучују, навео је AП.

Турска нема званичне излазне анкете и медијима је забрањено да објављују резултате док ту забрану не укине Високи изборни одбор.

Ердоган и премијер Турске Бинали Јилдирим предводили су кампању за уставне промене која је доминирала Турском, док су се представници опозиционе кампање против реформе суочили с претњама, насиљем, притварањем, недостатком медијског простора и занемаривањем у провладиним медијима, пише агенција AП.

Турска се од 2015. године суочила с таласом терористичких напада екстремистичких група међу којима је Исламска држава, и с јачањем сукоба с курдским побуњеницима на југоистоку земље.

Више од 250.000 полицајаца и скоро 130.000 припадника паравојних формација је данас на дужности, а 6.000 војника у приправности, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Ипак, две особе су данас погинуле у тучи испред бирачког места у провинцији Дијарбакир, на југоистоку Турске, насељеној махом Курдима, пренели су турски медији.

До сукоба две породице је дошло у дворишту сеоске школе где се гласао на данашњем референдуму, јавила је агенција Aнадолија.

ПРАТИТЕ СРБИН.ИНФО И НА ВАЈБЕРУ!
КЛИКНИ ОВДЕ!

Aгенција Доган наводи да је узрок туче било „неслагање у политичким ставовима“.

Једна особа је одведена у болницу, а две су приведене после тог инцидента.