Прочитај ми чланак

ТAЈНA БОМБAРДОВAЊA СЛОБИНЕ РЕЗИДЕНЦИЈЕ 1999: Холанђани је чували због једне слике

0

Током НAТО бомбардовања, гађање резиденције тадашњег председника СР Југославије Слободана Милошевића у Ужићкој 15 на Дедињу одгађано је због крајње бизарног разлога.

Вето на бомбардовање велелепне виле стављала је Холандија, и то зато јер су имали и информације да се у објакту налази Рембрантова слика. Рембрант је холандски сликар, који је живео у 17. веку, а многа  његова дела су данас практично непроцењиве вредности због свог значаја.

Како тврди некадашњи високи функционер Јула Зоран Чичак, Холандија је вето држала држала до све до 21. априла 1999. Холанђани су своје војне савезнике уверавали да су у кући налази Рембантово да се тамо налази једно Рембрантово платно.

„Ради се о платну које је Aнте Топић Мимара донео из Немачке после 1945. у реституцији уметничких дела и дао Титу. Aли, радило се о копији. Мислили да је реч о оригиналном Рембранту. Касније им је немачки генерал Клаус Науман објаснио да се ради о копији“, написао је Чичак на Твитеру.

Рембрант

Иначе, резиденција у Ужичкој 15 је део  комплекса Меморијалног центра„Јосип Броз Тито“ основаног 1982. године. Центар је обухватао објекте, предмете и архивску грађу у кругу Ужичке улице, укључујући и порушуну резиденцију (порушену током бомбардовања 1999.) с билијарницом, ловачку кућу, Стари музеј, Музеј „25. мај“ и Музеј „4. јули“.

Комплекс је био опремљен намештајем историјске вредности, столицама чији су наслони били пресвучени шпанским гобленима, док су на зидовима била платна  Саве Шумановића, Ђуре Јакшића и осталих сликара.

Уметничку колекцију употпуњавали су бројни предмети од слоноваче, репрезентативни примерци кљова, сребрни есцајг, кристалне чаше и старо оружје. Браве на вратима биле су позлаћене и прилагођене анатомском облику Титове шаке.

ПРАТИТЕ СРБИН.ИНФО И НА ВАЈБЕРУ!
КЛИКНИ ОВДЕ!

Сви предмети затечени у њој постали су 1996. власништво Музеја историје Југославије. Како својевремено писало Време, ту је била смештена колекција предмета примењене уметности од злата, сребра, драгог камења, око 4.000 предмета од слоноваче, археолошка збирка с примерцима из највећих светских култура.