СНЕГ И У ГРAДОВИМA Стиже захлађење – катастрофа за воћарство

8

У Србији ће данас бити облачно и хладније, местимично са кишом, на југу и са локалним пљусковима и грмљавином, а на високим планинама и са снегом.

После подне у северним, увече и током ноћи и у централним крајевима очекује се престанак падавина и делимично разведравање.

Ветар ће бити умерен, повремено и јак, северозападни, јутарња температура од 7 до 11, највиша дневна од 14 до 20 степени.

Упозорење РХМЗ

У Србији се од уторка, 18. априла до петка 21. априла очекују локално обилне падавине, нарочито у среду када ће у западним, централним и источним крајевима земље пасти између 20 и 40 милиметара кише за 24 сата, упозорио је Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ).

ВОЋЕ

Овакво нагло захлађење је катастрофа за воћарство, (пластеници неће претрпети штету) али може да страда воће, посебно кајсија и малина. Задимљавање може да помогне, уколико дуго не потраје мраз.

У уторак ујутру у централним и јужним крајевима очекује се местимично слаб мраз и температура од минус два до нуле.Од уторка у брдско-планинским пределима снег, на висинама изнад 800 метара стварање снежног покривача висине од 10 до 30 центиметара, наводи РХМЗ. У Србији ће у понедељак, 17. априла бити претежно облачно и свеже, на северу углавном суво, у осталим крајевима понегде слаба киша, на планинама слаб снег.

У Београду ће бити облачно са кишом и хладније. Касније после подне престанак падавина, а увече и делимично разведравање. Ветар умерен, средином дана повремено јак, северозападни. Јутарња температура око 10, највиша дневна око 15 степени.

Тодоровић: Снег у среду и у нижим пределима

Метеоролог Недељко Тодоровић рекао је да стиже значајно захлађење од уторка.

„У среду, четвртак и петак ће бити најхладнији дани, када ће температура бити свега неколико степени изнад нуле. Снег ће падати и у нижим пределима, а до стварање снежног покривача ће доћи и у брдско-планинским деловима“, рекао је Тодоровић.

Да се зима, коју смо већ испратили, не шали и планира повратак у великом стилу, говори и податак да се на планинама очекује чак између 20 и 30 центиметара снега.

„Престанак и слабљење падавина можемо да очекујемо око 22. априла, када ће температуре почети да расту. Ипак, у суботу у недељу ујутру нас чека јутарњи мраз. Пролећне температуре од 24. априла, када ће бити изнад 20 степени“, најављује познати српски метеоролог.

ПРАТИТЕ СРБИН.ИНФО И НА ВАЈБЕРУ!
КЛИКНИ ОВДЕ!

Ипак, он је додао да ће променљиво време се задржати све до маја, када ће повремено бити краткотрајних киша и мањих захлађења.

 • Бели Орао
 • Аца Тодоровић

  Прва опмена из „Небеске литургије“:
  Заблисташе муње и громови,
  Надуше се гарави облаци,
  Лед се просу о Петрову дану,
  Сва побјеле земља Србинова,
  Ка од губе губава грешница.
  Закукаше Срби у невољи,
  Ал се живог Бога не сјетише,
  Нити Бога нити својих гријеха.

 • Аца Тодоровић

  Већ друга година заредом понавља се иста ситуација. Касни мраз и снег униште воће и поврће.
  На жалост народ неће да схвати, да нам потопљени манастир и црква светог Архангела не могу донети добро.
  Језеро Ровни које је површине 104км2 на висини од 375 надморске висине и утиче на промену климе у Западној а и целој Србији. Прошле године у Западној Србији, такође, снег и мраз је преполовио род вођа и малине. Великом броју сељака у Западној Србији, малина је била извор највећег доходка, а прошле године малине није било ни за прву и другу класу.
  На жалост уместо да народ устане и да брани своје светиње и своју земљу и да се бори против оних који им уништавају светиње, народ још и подржава своје злотворе, верује им кад кажу да су манастир и црква потопљени за њихово добро.
  Никада горег издајника од Вучића, Србија није имала а он лако и убедљиво победи на изборима.
  Народ који гласа своје злочинце, није жртва већ саучесник.
  Решење је да се народ врати вери и Богу, да престане да верује политичарима и да устане да бранио своје светиње и своју земљу, па ће се и Бог смиловати и послати боље време, у противном чека нас још горе и црње време.

  • XIII

   E nemoj molim te…………ja niti cu da branim tu svetinju,niti sam imao problema sa malinom,ajde,smanji dozivljaj malo

  • Аца Тодоровић

   Ако немаш малину, сигурни је да нећеш имати проблема са њом.
   И ја сам из пореклом из овог дела Србије и добро ми је познато колико је поплава било прошле године у Ваљеву, Косјерићу, Пожеги и Чачку.
   Није било само поплава, већ је било и касног мраза који је смањио род малине, олујног ветра и града.
   Неколико текстова можеш наћи на интернету где је прошлогодишња малина, тако „добро“ родила да је нема ни за прву ни за другу класу, већ само за прављење сока, због чега су хладњаче још увек пуне.

   Треба да знаш да су православне светиње зидане на већ постојећим светињама, које датирају од пре хришћанства, што је разлог више, да СВИ бранимо наше светиње.
   Ваљевску Грачаницу, Немањићи су само обновили. Она је много старија од Немањића.
   Ваљевска Грачаница је свето место свих Срба и док се она не ослободи, дешаваће нам се онако како је записано у Небеској Литургији.

  • XIII

   Код мене ти је била следећа ситуација.Око куће је град убио све…..јабуку,крушку,орах..
   Док доле где ми је малина,неких километар,није пала ни капљица кише,а ни грашка града.По твом размишљању,Бог је то селективно одрадио…..
   Драго ми је да си ти рекао да су светиње зидане на темељима старих храмова,али Немањици нису ништа обновили,него саградили потпуно нове храмове.Основна поента је не мешај одбарну храма,са временским непогодама.Ако баш желиш,без обзира што сматрам,да хришћанство директно подрива староверје,нисам за рушење било ког верског објекта………..а ни потапање

  • Аца Тодоровић

   Да ли су обновили или саградили нове, мање је битно, али је важно да су их подигли на већ постојећим светим местима.
   На планинском венцу Сувобор-Маљен-Повлен и до сада су били велике непогоде, јер се ту сукобљавају две климе, топла ваздушна са југа и и хладна са севера, а због испарења са језера, које се налази на 370 м надморске висине и површине 104 км2, ствара се још већи ваздушни притисак који појачава ваздушне струје које се већ сукобљавају. Тако да је природа одрадила своје и без Божије помоћи.
   Вода из језера Ровни је већ загадила изворске воде у Ваљеву. Народ ће се полако разболевати и умирати. Са друге стране, они који су до сада имали воћњаке, мало ће од њих имати користи, све док је манастир под водом.
   Не треба нас Бог да казни ни селективно ни равномерно, довољно је што народ сам себе кажњава, верујући издајницима на власти који кажу да се светиња потапа у корист народа.

  • XIII

   E, ту си у праву…због народа………уобичајена флоскула код наших политичара.