Прочитај ми чланак

СНЕГ И У ГРAДОВИМA Стиже захлађење – катастрофа за воћарство

0

У Србији ће данас бити облачно и хладније, местимично са кишом, на југу и са локалним пљусковима и грмљавином, а на високим планинама и са снегом.

После подне у северним, увече и током ноћи и у централним крајевима очекује се престанак падавина и делимично разведравање.

Ветар ће бити умерен, повремено и јак, северозападни, јутарња температура од 7 до 11, највиша дневна од 14 до 20 степени.

Упозорење РХМЗ

У Србији се од уторка, 18. априла до петка 21. априла очекују локално обилне падавине, нарочито у среду када ће у западним, централним и источним крајевима земље пасти између 20 и 40 милиметара кише за 24 сата, упозорио је Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ).

ВОЋЕ

Овакво нагло захлађење је катастрофа за воћарство, (пластеници неће претрпети штету) али може да страда воће, посебно кајсија и малина. Задимљавање може да помогне, уколико дуго не потраје мраз.

У уторак ујутру у централним и јужним крајевима очекује се местимично слаб мраз и температура од минус два до нуле.Од уторка у брдско-планинским пределима снег, на висинама изнад 800 метара стварање снежног покривача висине од 10 до 30 центиметара, наводи РХМЗ. У Србији ће у понедељак, 17. априла бити претежно облачно и свеже, на северу углавном суво, у осталим крајевима понегде слаба киша, на планинама слаб снег.

У Београду ће бити облачно са кишом и хладније. Касније после подне престанак падавина, а увече и делимично разведравање. Ветар умерен, средином дана повремено јак, северозападни. Јутарња температура око 10, највиша дневна око 15 степени.

Тодоровић: Снег у среду и у нижим пределима

Метеоролог Недељко Тодоровић рекао је да стиже значајно захлађење од уторка.

„У среду, четвртак и петак ће бити најхладнији дани, када ће температура бити свега неколико степени изнад нуле. Снег ће падати и у нижим пределима, а до стварање снежног покривача ће доћи и у брдско-планинским деловима“, рекао је Тодоровић.

Да се зима, коју смо већ испратили, не шали и планира повратак у великом стилу, говори и податак да се на планинама очекује чак између 20 и 30 центиметара снега.

„Престанак и слабљење падавина можемо да очекујемо око 22. априла, када ће температуре почети да расту. Ипак, у суботу у недељу ујутру нас чека јутарњи мраз. Пролећне температуре од 24. априла, када ће бити изнад 20 степени“, најављује познати српски метеоролог.

ПРАТИТЕ СРБИН.ИНФО И НА ВАЈБЕРУ!
КЛИКНИ ОВДЕ!

Ипак, он је додао да ће променљиво време се задржати све до маја, када ће повремено бити краткотрајних киша и мањих захлађења.