Прочитај ми чланак

ТРАМП ИМА ЗАХТЕВ ЗА КРАЉИЦУ ЕЛИЗАБЕТу: Ево шта јој је тражио да му учини

0

Амерички председник Доналд Трамп жели да се током посете Лондону провоза златном кочијом краљице Елизабете, што је захтев који безбедносне службе ставља пред изузетно тешку операцију.

Бела кућа је наводно јасно ставила до знања да председник САД очекује традиционалну британску добродошлицу – а то значи поворка и златна кочија којом ће се возити са краљицом од Трафалгар сквера до Бакингемске палате.

Да Трамп воли златну боју широј јавности је постало познато када је по уласку у Белу кућу свој кабинет уредио у златним тоновима.

Међутим, безбедносни званичници у Лондону упозоравају да ће обезбеђивање те зоне бити тешко и захтевати далеко већу операцију него током посете било којег другог државника.

Према писању „Тајмса“ које преносе британски медији, Трамп инсистира на златној кочији, упркос томе што је његов претходник изабрао мање традиционално возило.

Наиме, током посете Лондону 2011. бивши председник САД Барак Обама на састанак са краљицом дошао је блиндираним возилом.

Стручњаци кажу да то возило омогућује изузетну заштиту и велику брзину кретања шефу Беле куће, а да златна кочија коју вуку коњи значи драматично повећан фактор ризика, чак и уз непробојно стакло.
И без захтева за златном кочијом, лондонска полиција већ се нашла пред изазовом да осигура Трампову безбедност уз истовремено одржавање протеста против њега.