Прочитај ми чланак

ПЕТРОВИЋ: Вођа протеста у Србији је Вучић

0

Фотографија главног уредника листа Данас Драгољуба Драже Петровића међу демонстрантима нашла се ових дана у многим таблоидима, на прес-конференцији министра полиције и у ТВ емисији на јавном сервису коју је напредњачки функционер Александар Мартиновић (шеф посланичке групе Српске напредне странке СНС Александра Вучића) показао као "крунски доказ" да је један од организатора вишедневних грађанских протеста у Београду и другим градовима у Србији.

Вучић „уређује“ Пинк и Информер

– Министар полиције на ТВ Пинк говори о протестима као светској завери, коју организују неке домаће и стране силе. Неки сматрају да је то позив на линч, маде се и може тако назвати, јер фактички неке људе означавају као државне непријатеље. Бојим се да то подржава и Вучић, јер све што изађе у Информеру и на Пинку је фактички уређивачка политика Вучића – каже Петровић за РСЕ.

Тањуг

Истовремено су се на Фејсбуку појавили позиви у помоћ независном листу Данас који је, наводно, пред гашењем.

– „Данас“ јесте у проблему. Последњих годину дана нам оглашивачи из државних установа, односно предузећа и општина, отказују огласе. Око нове године шест-седам јавних предузећа из Војводине са нама раскида уговоре о оглашавању. Неке општине, које су се оглашавале у „Данасу“ у свим режимима, одједанпут прекидају сарадњу – објашњава Петровић и додаје:

– Ти притисци су се интензивирали од када смо писали текстове о Андреју Вучићу (брату премијера Александра Вучића). Мени се чини да је то био преломни тренутак. Од тога тренутка иде кампања у Информеру и на Пинку против нас, пласирају се теорије да ми рушимо државу. Премијер Вучић у више наврата нас назива таблоидом.

Велика Вучићева похлепа за влашћу

– Искрено, мене су протести изненадили, јер то се све дешава 24 сата после затварања биралишта. То је био израз шока због огромног резултата Александра Вучића који јесте постигнут на изборима, али фактички, ти избори нису били фер и регуларни. На протестима сам видео једну импресивну масу клинаца, који су викали разне пароле против Вучића.

– Овде сте први пут приметили неку исконску енергију која подсећа на ону из 1996. и 1997. године. Та омладина и разни грађани, највише ти који су шетали и 1996. и 1997. године, у ствари показују да Вучић овде баш није омиљена особа, како он жели да прикаже.

Вучић је прво игнорисао протесте, а онда је, када је било поновљено гласање на осам бирачких места, пре неки дан, дошао и одржао конференцију за штампу, на којој је очински загрлио министра полиције и свог партијског саборца… Када имате толику похлепу за победама и моћи, онда држите конференцију за штампу због победе на осам бирачких места која имају 2.000 гласова. То људе још више иритира – закључује Петровић.