Прочитај ми чланак

ШТА АКО РИК не прогласи резултате избора?

0

Протеклих дана у јавности се нагађало о томе да ли ће Републичка изборна комисија имати већину за усвајање резултата гласања на председничким изборима на којима је победио Александар Вучић освојивши око 1.938.845 гласова (55,02 одсто).

Расправу је међу првима покренуо шеф Посланичке групе Двери Бошко Обрадовић, када је изјавио да владајућа коалиција у РИК-у нема већину и да ће усвајање резултата гласања зависити од чланова комисије из СРС-а Војислава Шешеља и чланова РИК-а који представљају председничког кандидата Ненада Чанка.

Ипак, и даље нема јасног одговора шта би се догодило уколико РИК не потврди резултате гласања.

Према Закону о народним посланицима, Републичка изборна комисија утврђује и објављује резултате избора, па се тако изборни процес окончава када РИК Одлуком потврди коначне резултате гласања.

Бојан Клачар из Цесида за Инсајдер.нет наводи да у нашим законским решењима не постоји опција да РИК не прогласи резултате избора.

„Закон о народним посланицима дефинише рад Републичке изборне комисије, али у том закону не постоји ниједан члан који прописује шта се догађа уколико се не изгласају резултати избора. Можда је то дефинисано неким Упутством РИК-а, али чисто сумњам“, наводи Клачар.

Зоран Ивошевић, бивши судија Уставног суда, за Инсајдер.нет каже да се изборни процес завршава тек када РИК донесе одлуку о проглашењу избора.

Међутим, он сматра да ће резултати ових избора бити проглашени ако не на првој седници РИК-а, онда можда на другој или трећој.

„Знате како, у политици се, као и у најстаријем занату на свету, партнери мењају у складу с интересима. На основу изјава појединих чланова РИК-а претходних дана врло је вероватно да неће бити проблема да изгласају резултате ових избора, односно да ће имати већину“, додаје Ивошевић.

Ивошевић наглашава и да осим РИК-а постоји и надлежни Управни суд који, међутим, одлучује по жалбама.

Ко ће дати већину у РИК-у?

Републичка изборна комисија састављена је од 28 чланова, од којих је осам чланова СНС-а, два СПС-а и по један члан СРПД-а, СВМ-а и ПУПС-а.

СРС и представници кандидата Ненада Чанка имају по два члана, а представници кандидата Мирослава Паровића и Милана Стаматовића имају по једног. Остали чланови у РИК-у представници су кандидата Бошка Обрадовића, Саше Јанковића, Саше Радуловића и Вука Јеремића.

Саша Јанковић, бивши кандидат за председника који је освојио друго место на овим изборима с освојених 576.600 гласова (16,36 одсто), је на јучерашњој конференцији за медије навео да његови представници у РИК-у неће гласати за потврђивање резултата.
Ово су такође најавили и представници Доста је било, као и представник Вука Јеремића и Бошка Обрадовића.

У четвртак је такође Републичка изборна комисија именовала Борислава Митровића за члана те комисије испред Групе грађана „За здраву Србију – Милан Стаматовић“, уместо досадашњег члана Слободана Поповца, који ће убудуће бити заменик, на седници која је протекла у атмосфери бурне расправе и међусобних оптужби.