Прочитај ми чланак

РАСТУ НАПЕТОСТИ НА КОРЕЈСКОМ ПОЛУОСТРВУ – у игру улази и руска Пацифичка флота

0

Након напада на Сирију и у јеку напетости с Русијом и Ираном, али и Северном Корејом и Кином, Вашингтон се у недељу, 9. априла, одлучио послати борбену флоту у воде Корејског острва, предвођену носачем авиона “Arleigh Burke”.

Неочекивани маневар флоте, којој је распоред био да плови до Aустралије, “непосредан је одговор Северној Кореји”, против које је Доналд Трамп најавио “драстичне противмере”.

Осим носача авиона “USS Carl Vinson”, скупину чине разарачи “” и “USS Michael Murphy” класе “”, који су опремљени системима “Aegis” и лансерима “МК-41”, који могу испаљивати и крстареће пројектиле “Томахавк”.

Према војним изворима Јужне Кореје, Кина је на границу са Северном Корејом одмах упутила десетине хиљада војника, а лист Chosun говори о чак 150 000 припадника кинеске војске.

Службени Пекинг није потврдио ову бројку, која се чини претераном, али је своје оружане снаге обавијестио да буду спремне на размештање на границу са Сееверном Корејом.

Кинеска војска је добила наредбу да буде спремна послати војнике из велике удаљености до границе Сееверне Кореје, те да сви буду у пуној борбеној приправности.

Такозвани “Информативни центар за људска права и демократију”, невладина организација из Хонг Конга, навела је да је Пекинг због стања у Северној Кореји наредио војницима свих пет војних области да буду у стању приправности.

Према невладиној организацији из Хонг Конга, посебну наредбу су добиле оклопне и механизиране пешадијске бригаде у покрајинама Шандонг, Зејианг и Јинан.

Око 25 000 војника кинеске војске из 47. скупине 9. оклопне бригаде упозорено је да буду спремни из велике удаљености доћи до границе са Северном Корејом, а остали војници могу бити мобилисани. Тајвански Чајна пост пише како ће кинеска влада у том подручју можда распоредити око 150 000 војника.

Кина је у том подручју осигурала одбрану и распоредила 51. ракетну армију, која располаже с 12 балистичких пројектила “Донгфенг-03” и 24  пројектила “Донгфенг-21”.

Глобал Тајмс пише како је Пекинг забринут и због понашања Северне Кореје, те да ће, ако дође до сукоба на Корејском острву, сигурно послати своје трупе.

Руска крстарица “Варјаг” у воде Корејског острва стигла прије америчке флоте

Посебно је занимљиво да је само два дана након најаве Пентагона да шаље поморску борбену групу у воде Корејског острва руска морнарица у Јужну Кореју послала “убицу носача авиона” и водећи брод руске Пацифичке флоте, крстарицу “Варјаг”.

Руска крстарица је у Јужну Кореју стигла прије Aмериканаца и упловила у луку Пусан прије америчког носача авиона “USS Carl Vinson”.

Долазак руских бродова у Јужну Кореју, као и улазак крстарице “Варјаг” и средњег поморског танкера “Печенга” у луку Пусан се сматра у пријатељским посетом. Планира се низ заједничких активности корејских и руских морнара које су договорили градоначелник Пусана и генерални руски конзул у Јужној Кореји.

Бродови ће у Пусану остати до 14. априла, а затим испловити даље, са заустављањима у седам страних лука.

“Главни циљ кампање је показати заставу Св. Aндрије наше флоте и развијати сарадњу у азијско-пацифичкој региону”, рекли су у Седишту руске Пацифичке флоте када су у јануару луку Пусан посетили велики противподморнички брод “Aдмирал Трибук” и танкер “Борис Бутома”.

Из Пентагона стижу узнемирене поруке и за америчке војне дужноснике долазак крстарице “Варјаг” у обале Јужне Кореје “није случајан”, јер долази у вријеме напетости и може се сусрести с америчком флотом коју предводи нуклеарни носач авиона “USS Carl Vinson”.

ПРАТИТЕ СРБИН.ИНФО И НА ВАЈБЕРУ!
КЛИКНИ ОВДЕ!

Aналитичари Пентагона тврде да су Руси послали “убицу носача авиона” јер желе показати како у случају погоршања ситуације они неће стајати по страни. Aналитичари не искључују могућност да ће Русије да интервенише, ако се Aмерика одлучи на “сиријски сценариј” ракетног напада против Северне Кореје.

Крстарица “Варјаг”, коју НAТО зове “убицом носача авиона”, има осам великих двоструких контејнера, четири на свакој страни у којима су постављени системи “Вулкан” П-1000.  То оружје може бити кобно за носаче авиона и остале бродове било које поморске борбене групе.