Прочитај ми чланак

Звезда у Загребу трећи пут освојила АБА лигу!

0

Кошаркаши Црвене звезде су трећи пут узастопно освојили трофеј у Јадранској лиги, пошто су у финалној серији регионалног такмичења победили Цедевиту са 3:0.

Црвено-бели су у трећој утакмици у Загребу тријумфовали са 77:61 (22:18, 24:21, 19:9, 12:13).

Звезда је освајањем Јадранске лиге изборила пласман у Евролигу и то ће јој бити пета година узастопно у најјачем европском такмичењу.

Најефикаснији у екипи Дејана Радоњића био је Дион Томпсон са 14 поена, а пратили су га Марко Симонович који је додао поена мање и Нејт Волтерс са 11.

У пораженом саставу Рашад Џејмс је убацио девет, а једини двоцифрени на мечу био је Тони Катић са дванаест поена.

Гости су одлично стартовали и повели са 8:0 после тројке капитена Луке Митровића. Успела је Цедевита да после три минута дође до коша и да направи серију од 5:0. Београдски тим је чувао предност све до два и по минута до краја прве четвртине, када је Цедевита серијом 7:0 стигла до изједначења 14:14.

Изабраници Дејана Радоњића су на први одмор отишли с предношћу од четири поена, а ту деоницу „затворио“ је Волтерс поенима уз звук сирене.

Цедевита је у другој четвртини захваљујући, пре свега, шуту за три поена успела да стигне до првог водјства на утакмици (31:28), али је Звезда врло брзо одговорила сјајном серијом од 13:0.

Београдски клуб је на полувреме отишао са седам поена предности, а ту предност је на почетку треће четвртине додатно увећао Џенкинс – 53:39.

Црвено-белу су наставили у истом ритму, повећавали су предност током треће четвртине, да би она на почетку последње деонице износила великих 20 поена.

Бек црвено-белих Чарлс Џенкинс проглашен је за најкориснијег играча финалне серије плеј-офа Јадранске лиге. Он је на последње три утакмице просечно постизао 14,6 поена, уз 5,6 асистенција и 3,6 скокова.

Ток меча:

Стартне петорке:

Цедевита: Бабић, Џејмс, Томас, Жганец, Билан

Звезда: Џенкинс, Дангубић, Лазић, Митровић, Кузмић

Дангубић је сјајно отворио меч атрактивним блокирањем Жгањеца, да би у следећем нападу фаулом зауставио Џејмса.

Прве поене за београдски тим уписао је Кузмић, а Лазић тројком прави серију од 5:0 за бољи старт Звезде. Нову тројку за тим Дејана Радоњића постиже Лука Митровић (8:0).

Хрватски тим после три минута постиже прве поене преко Жганеца, затим је Бабић био прецизана са линије 6,75 па Цедевита прави серију од 5:0 и смањује предност противника (5:8).

Дангубић се уписује у листу стрелаца и са полудистанце поентира, док Митровић поенима из продора погађа, а на другој страни одговара Џејмс (7:12).

Гудурић је погодио оба слободна бацања за „плус седам“, али је ту предност Звезда лако испустила и тројком Шурне уз фаул Хрвати долазе до изједначења (14:14).

Кузмић после офанзивног скока прекида серију домаћина 7:0, али у наставку Мирза Бегић са црте изједначава резултат.

Муса није успео да погоди за вођство Цедевите, што је на другој страни искористио Нејт Волтерс постигавши прве поене на мечу.

Сјајни Гудурић и поново Волтерс повећавају предност црвено-бели за +4 после првих десет минута игре – 18:22 (1/4).

У другом делу меча, Катић је погодио за Цедевиту, док је Лазић био прецизан на другој страни. Цедевита је боље заиграла, а Шурна сјајним закуцавањем смањује вођство црвено-белих (22:24). Потом је Крушлин погодио тројку за прво вођство домаћег тима на мечу.

Тим Вељка Мршића сјајно шутира за три и при вођству од 31:28, тера Дејана Радоњића на први тајм-аут.

Звезда се, пре свега, добром одбраном вратила и поново води – 33:34, а у три напада одличан је био Дион Томпсон. Црвено-бели праве серију од 6:0, да би Дангубић фантастичним закуцавањем повећао предност, па је Вељко Мршић морао да затражи нови тајм-аут.

Беогрђани тројком Симоновића долазе до нове двоцифрене предности од плус десет – 33:43. Четири узастопна поена Џејмса и Цедевита је поново на „минус 6“, па Радоњић тражи тајм-аут.

Лазић је промашио отворен шут за три, а Томпсон је потом направио фаул у рекету. Поенима Катића и Шурне Цедевита се приближила на 39:43, али је на другој страни Волтерс одговоио новом тројком, па црвено-белина одмор одлазе са седам поена предности –39:46 (2/4).

Одмах на старту треће деонуце Дион Томпсон наставља где је и стао Дион Томпсон и на асистенцију Лазића погађа са дистанце.

Прве поене уписао је Џенкинс, прво је погодио за два,а потом погађа са дистанце и Звезда прави серију од 7:0 за 39:53. Тренер екипе из Загреба затражио је тајм-аут, а послел паузе, серију гостујућег тима прекида Миро Билан.

Томас је изнудио фаул којимје Звезда испунила бонус, али је био половићан са пенала, док Лазћ погађа тројку за плус 14 – 42:56.

Дион Томпсон је изнудио неспортски фаул и оба слободна бацања је погодио, да би Волтерс утрчао под кош за максмиланих плус 16.

Трећи фаул направио је Бранко Лазић над Биланом, а центар донаћих користи оба бацања.

Кузмић сјајним закуцавањем повећава предност, док Џенкинс постиже још једну тројку за 48:65. Последњи напада црвено-бели нису искористили и трећу деоницу доијају убедљиво (9:19) – 48:65 (3/4).

Симоновић у наставку тројком, а Волтерс „флоутером“ постављају максималних „плус 20“ у корист гостујућег тима.

У наставку нешто слабији ритам, али браниоци титуле нису дозвољавали домаћинима да им се резултатски прикључе и одржавали су двоструку предност и на крају заслужено славили резултатом 77:61 за трећу узаступну титулу