Прочитај ми чланак

ЖУПА: Наше нове комшије из Исламске државе

0

Одлуком владајуће већине на последњој седници СО Александровац усвојен је Локални акциони план (ЛАП) за унапређење положаја миграната. Тим планом општина Александровац се обавезује да ће у периоду од 2017. до 2021. године решити стамбено питање за најмање три породице и помоћи најмање 9 породица избеглица, миграната и повратника по основу Споразума о реадмисији, да се економски осамостале на територији наше општине.

На мала врата у срце Србије почиње се са насељавањем миграната са простора Азије и Африке. Наша општина је учествовала у Пројекту „Јачање капацитета и пружање помоћи у решавању избегличке кризе“ који је финансирала Амбасада Данске.

Поред Александровца у овом пројекту су учествовали још само 16 градова и општина. Учествовала су места као што су Тутин, Прешево, Бујановац Сјеница, Димитровград, Суботица…

Сва та места која су поред Александровца учествовала или су близу граница односно налазе се на рути којом пролазе мигранти или је у њима већинско муслиманско становништво. Ниједно од тих места нема никаквих сличности што се тиче проблема са мигрантима са нама па се поставља питање због чега смо се пријавили, због чега се сами нудимо!

Наравно, општински челници се правдају да је тај план усмерен ка избеглицама из бивших југословенских република и са Косова и Метохије, али у плану је јасно назначено да се односи и на повратнике по Споразуму о реадмисији и мигрантима. Чак је и у уводној напомени председника општине истакнуто за избеглице са Блиског истока, Азије и Африке!

По Споразуму о реадмисији земље чланице ЕУ могу вратити у Србију избеглице из „трећих земаља“ (Азије и Африке) и ми их морамо населити у Србији. Још једна занимљивост: претходни локални план који се бавио избеглицама истекао је пре три године. Три године није било потребе за усвајањем новог и сада одједном се усваја.

Ако желимо да се бринемо о избеглицама са Косова и Метохије зашто то нисмо чинили три године? Иако је Споразум о реадмисији ступио на снагу првог јануара 2008. у ЛАП-у који су одборници усвојили 2010. нигде није било речи о том споразуму.

Сада одједном има потребе и за тим. Та лица муслиманске вероисповести која се налазе у ЕУ могу у било ком тренутку да буду испоручени Србији јер је већина тих људи у Србији први пут регистрована званично од када су напустили своје државе. Ако општинска власт нема шта да крије, позивамо их да се усвоји нови ЛАП где ће бити изостављени повратници по Споразуму о реадмисији, тражиоци азила и мигранти из муслиманских земаља.

Из општинског буџета биће финансиране и куће и субвенције за запошљавање наших нових суграђана. Поред толико породица и појединаца у Жупи који немају решено стамбено питање, који немају посао или који живе у сиромаштву без елементарних услова за живот, паре и подршку ће добијати мигранти из Ирака, Пакистана, муслимани из Сирије…

Свакако међу тим мигрантима има људи који су преживели свашта, али има и оних који у Србију и Европу долазе као чланови терористичких организација Исламске државе и Ал Каиде.

Ко гарантује да ти мигранти неће кренути стопама својих колега који су по Србији већ крали, силовали, покушали отмицу детета, нападали Србе по улицама…

Наша деца, жене и старци биће изложени свакодневној опасности. Док се Мађарска (земља ЕУ) отворено бори против доласка миграната, ми им купујемо куће, дајемо субвенције и финансирамо. За разлику од Срба где породица броји око 4 члана, породице избеглица броје по десет и више чланова. Простом рачуницом долази се до бројке од преко 100 миграната који ће у првом наврату населити нашу општину.

Да ли је неко питао Жупљане шта мисле о томе? Зашто је ЛАП усвојен на брзину? Материјал од преко 40 страна за ту тачку седнице СО Александровац достављен је пред саму седницу. Због чега многе општине и градови немају усвојен ЛАП за мигранте, а ми смо то морали одмах урадити? Ако општинска власт нема шта да крије позивамо их да се усвоји нови ЛАП где ће бити изостављени повратници по Споразуму о реадмисији, тражиоци азила и мигранти из муслиманских земаља.

Информативна служба Двери у Александровцу