Прочитај ми чланак

ЗНАЊЕ ЗА НОВО ВРЕМЕ: Уз Пупиновацију – остајте овде!

0

Парола Техничког факултета „Михајло Пупин“ из Зрењанина је „Знање за ново време“ с обзиром на програм и услове студирања које исти нуди.

Студенти поменутог факултета са поносом истичу да верују у боље сутра и да остају у својој земљи Србији. О самом факултету и порталу Пупиновација разговарала сам са студентима и члановима уређивачког колегијума Пупиновације, Лидијом Муртин и Срђаном Станишићем.

Које видове образовања нуди Технички факултет „Михајло Пупин“ у Зрењанину? Какви су услови студирања и  да ли се након добијања дипломе може наћи посао?

Технички факултет „Михајло Пупин“  у Зрењанину је државни факултет са акредитованим студијским програмима: Информационе технологије са два модула: Информационе технологије – инжењерство и Информационе технологије у пословним система, Софтверско инжењерство, Професор технике и информатике,  Инжењерство нафте и гаса, Инжењерски менаџмент, Менаџмент информационих технологија и Одевно инжењерство.

Факултет напредује из године у годину и постаје све атрактивнији за матуранте, а један од разлога је и сарадња факултета са компанијама попут Нафтне Индустрије Србије (НИС), VEGA IT Sourcing, Levi9 IT Services и ЗРЕПОК –а (Зрењанински пословни круг).

Славица Мојсин

Технички факултет „Михајло Пупин“ у Зрењанину је део акционог плана за развој ИТ Министарства просвете и у плану је повећање квота на ИТ студијским програмима. У поступку је акредитације за ИТ докторске студије, подржао је оснивање ИКТ кластера, подржава Webiz конференцију, редовно се организују стручне трибине и meetup-ови, а такође, постоји и сарадња са иностраним факултетима попут Ухтанског Универзитета из Русије. Млади који заврше Технички факултет „Михајло Пупин“ углавном брзо проналазе послодавцe и ступају у радни однос. Многи од њих остају у свом граду, а нагласили бисмо и да постоји добра сарадња Техничког факултета „Михајло Пупин“ са локалном самоуправом града Зрењанина-наводе студенти и чланови уређивачког колегијума Пупиновације Лидија Муртин и Срђан Станишић.

Како је настала идеја за портал Пупиновација?

Идеја за Пупиновацију је настала још 2013. године, када смо приметили да поједине студентске организације имају свој медијски простор, што на нашем факултету није био случај. Најпре смо приметили Интерфон, портал студената Факултета организационих наука у Београду. Нисмо се трудили да икога копирамо, већ смо осмислили рубрике и почели са писањем текстова.

У почетку смо имали састанке у локалним кафићима, док факултет није препознао идеју и уступио нам простор за рад и канцеларију за коришћење. Онда је прича постајала озбиљнија, јер смо имали и одређену дозу одговорности према факултету, прочуло се за идеју и студенти су почели да нам се јављају са жељом да пишу за Пупиновацију, да раде графички дизајн, фотографишу и слично.

Званичан сајт Пупиновације је pupinovacija.rs Временом смо стасали у једно од најбољих студентских гласила у Србији, а разлог зашто нисмо основани пре 2016-е године је помало смешан. Нисмо могли да се договоримо око званичног имена. Портал је израдио Стефан Марјанов уз сарадњу са осталим студентима. Чланови уређивачког колегијума су Лидија Муртин, Мирко Мијајловић, Стефан Марјанов и Срђан Станишић. У плану је и штампана верзија, тј. часопис који би излазио једном семестрално, а за реализацију су нам потребни сарадници и спонзор.

Лидија Муртин и Срђан Станишић

Шта се све може прочитати на вашем порталу и који су вам планови за будућност?

Читаоци и пратиоци нашег рада могу да сазнају о студентским стипендијама, праксама, али исто тако и да прочитају кратке репортаже са конференција и семинарa, на којима су присуствовале колеге са нашег факултета. Може се читати и о актуелностима из света информационих технологија, роботике, заштите животне средине, али и о догађајима из света моде. Трудимо се да испратимо догађаје и актуелности у граду Зрењанину и тиме пружимо квалитетне информације не само студентима већ и људима који ту живе.

Узимајући у обзир да постојимо тек неколико месеци, имамо још много тога у плану. Планирамо да порадимо на дизајну веб-портала, као и да до краја 2017. године издамо се местрално штампано издање одређеног садржаја портала. Сарађивали смо већ у неколико наврата са компанијом Levi9 IT Services. Радимо на томе да се списак сарадника у будуће повећа. Спремни смо за сарадњу са свима, који виде потенцијал у ономе што радимо. Наравно, уложићемо много труда и рада како бисмо то све постигли, али како ниједан труд није узалуд требало би да успех буде резултат свега тога. 

Порука младима који су ипак одлучили да са факултетском дипломом остану овде, да ли је то вера у боље сутра без обзира на стање у друштву, вера која је поткована знањем?

Знање је оно у шта треба улагати. Порука младима је да не беже из земље “трбухом за крухом”, већ да остану овде. Превише младих одлази у потрази за бољим животом и диплома факултета је, многима,  нажалост, карта у једном правцу. Ми се трудимо да одржимо свест код младих да остану у држави, па и у нашем граду, Зрењанину.

Са развојем информационих технологија, отварају се многе могућности за запошљавање и самозапошљавање, а за младе људе са знањем и идејом увек постоји посао. Конкретно, што се само ИТ сектора тиче, Србија је у дефициту од 15.000 програмера.За крај бисмо желели да поделимо песму, која можда најбоље одговара на ово питање. Алексе Шантића, „Остајте Овдjе“: „Од своје мајке ко ће наћи бољу, а мајка ваша земља вам је ова“- закључују уредници уређивачког колегијума Пупиновације.