Прочитај ми чланак

Лек за „Трампово лудило“ – Си Ђинпинг

0

САД и Кина постигли су изгледа необичну погодбу - амерички председник Доналд Трамп рекао је да неће означити Пекинг као манипулатора валутом.

Он је изразио уверење да ће му кинески председник Си Ђинпинг помоћи поводом све веће претње Северне Кореје.

Још један исход дипломатских препирки је и изненађујућа кинеска уздржаност у УН приликом гласања о резолуцији којом се осуђује напад хемијским оружјем у Сирији, наводи агенција Асошијетид прес.

Трамп је у јуче поздравио блискост са Сијем коју је изградио током прошлонедељног састанка на Флориди и која је изгледа довела до моменталног смањења тензија поводом неуравнотежене трговинске размене две земље, али и до напора да се Северна Кореја спречи да развије нуклеарне пројектиле са дометом до САД.

„Мислим да он жели да нам помогне поводом Северне Кореје“, рекао је Трамп за кинеског председника и похвалио Кину због враћања бродова с угљем који Северна Кореја продаје Кини с којом та земља обавља око 90 одсто трговине.

Трамп је начинио оштар заокрет рекавши да неће означити Кину као манипулатора валутама, што је током кампање обећавао да ће учинити и што би, да је испунио, довело до повећаних царина на увоз кинеске робе. Трамп је том оптужбом на рачун Кине објашњавао губитак радних места у САД, пошто свесно потцењена валута побољшава кинески извоз и вештачки обара цене, што све иде на рачун америчких произвођача.

„Они нису манипулатори валутом“, рекао је Трамп јуче за Вол стрит џурнал и додао да Кина месецима није манипулисала валутом, као и да би америчко означавање Кине као манипулатора могло да угрози разговоре с том земљом о Северној Кореји.

Реткост је да амерички председници повезују неслагања поводом валуте с питањима међународне безбедности и Трампови претходници та питања су углавном третирали одвојено, наводи АП. Упитан да ли је његов став да Кина не манипулише валутом део договора о Северној Кореји, Трамп је рекао: „Видећемо. Видећемо око тога.“

Он је поновио да би трговинска питања могла да буду део договора о већој сарадњи поводом Северне Кореје, а прошле недеље је рекао Сију: „Начин да склопите добар трговински споразум јесте да нам помогнете са Северном Корејом, у супротном ћемо то морати сами. И то ће такође бити у реду. Али то да ћемо бити сами значи да ћемо бити са много других држава.“

Трамп је похвалио и неочекиван потез Кине, њихову уздржаност приликом гласања у УН. Док је Пекинг у време Трамповог претходника Барака Обаме заједно с Москвом ставио вето на неколико резолуција западних земаља, Кина овај пут није уложила вето на резолуцију којом се осуђује прошлонедељни напад хемијским оружјем у сиријској провинцији Идлиб.

Ипак, уздржаност Кине није представљала значајан допринос пошто је она знала да ће Русија искористити право вета.

Напредак у односима с Кином поклопио се с погоршањем односа САД и Русије, с којом је Трамп обећавао успостављање новог партнерства. Он је јуче рекао да су америчко-руски односи достигли „најнижи ниво икада“ услед размимоилажења поводом ситуације у Сирији.

Трамп и Си разговарали су телефоном у уторак увече, неколико дана после њиховог дводневног самита на Флориди, док су се Трамп и Путин чули прошле недеље после бомбашког напада у метроу у Санкт Петербургу.

САД притсикају Кину да употреби своју моћ према Северној Кореји, која је прошле године извела две подземне нуклеарне експлозије и више од 20 ракетних проба и која је све ближе развоју нуклеарног пројектила који би могао да досегне до копна САД-а.

Трамп је дао на значају америчким захтевима и употребом силе. Док је Си био у посети САД прошле недеље, амерички председник је наредио испаљивање 59 крстарећих ракета на сиријску ваздухопловну базу, што је био одговор на наводни хемијски напад сиријског режима у којем је коришћен нервни гас налик сарину. Ове недеље Трамп је послао носач авиона ка корејском полуострву како би одвратио Северну Кореју од извођења још једне нуклеарне пробе.

Званичници америчких Федералних резерви, које објављују извештаје о валутама сваких шест месеци, потврдили су да Кина неће бити означена као манипулатор валутом у извештају који се очекује ове недеље.

Неки чланови америчке Демократске странке подржавали су Трампове раније ставове о Кини. Лидер демократа у Сенату Чарлс Шумер рекао је: „Најбољи начин да се Кина приволи на сарадњу поводом Северне Кореје јесте да се заузме чврст став према њој по питању трговине, што је за кинеску владу најважнија тема. Када их председник (Трамп) не означи као манипулаторе валутом, он им изнова и изнова даје зелено светло за крађу наших радних места и богатства.“

У јучерашњем интервјуу за Вол стрит џорнал Трамп је рекао да би волео да америчка централна банка држи референтну каматну стопу на релативно ниском нивоу и оставио је отворену могућност да предложи председницу Федералних резерви Џенет Јелен за други четворогодишњи мандат. То би био још један заокрет у односу на обећања из кампање, када је говорио да ће вероватно заменити Јелен када јој истекне мандат у фебруару следеће године.

„Бићу искрен према вама, мени се свиђа политика ниске референтне каматне стопе“, рекао је председник САД.