Прочитај ми чланак

ДРУГАРИ ИЗ БЕЧЕЈА КРЕЋУ „ЈУГОМ“ ДО МОНГОЛИЈЕ: Разлог је невероватан

0

Млади Бечејци Нинослав Трајковић (23) и Ђорђе Илчешин (23) студенти из Новог Сада припремају се за авантуру која би требало да траје 60 дана када планирају да обиђу више од 14 земаља источне Европе и Азије.

Бечејци можда и не би привукли толику пажњу јавности, да нису одлучили да на далеки пут крену, ни мање ни више него – југићем, старим 28 година, како би учествовали на „Монго релију“, који има хуманитарни карактер.

Нинославу и Ђорђу је циљ да кроз ову авантуру помогну азилу за псе јер су велики љубитељи животиња. Идеја је и настала током волонтирања у Прихватилишту за напуштене животиње у Бечеју.

– Постоји трка „Монго рели“ која се одржава средином јула и број учесника стално расте. Део новца се даје за котизацију, а део иде у хуманитарне сврхе. Ђорђе и ја смо најбољи другари, а обојица смо и авантуристи, желимо да путујемо. Желимо авантуру у југићу. Радимо ово у хуманитарне сврхе и како бисмо пробудили свест других о бризи за животње – каже Нинослав.

Југић којим су решили да се упусте у авантуру старији је од обојице возача, чак четири године, па им то представља додатни изазов у освајању знања о другим народима и културама.

– Желимо да упознамо и те неке друге културе, јер смо некако више окренути Западу. Желимо да видимо и како је тамо у пустињи…Да видимо земље у којима живе претежно муслимани и тако отварамо видике…Постоји страх око тога шта ће нам се десити….Пустиња, Сибир – признаје Ђорђе.

На пут од невероватних 20.000 километара крећу из Бечеја 20. априла.

Из родног Бечеја двојица младића крећу ка Мађарској, а потом одатле у Словачку, Пољску, Украјину, Белорусију, Русију и Монголију. За повратак су одабрали другу, како они кажу „доњу“ руту: Монголија, Казахстан, Узбекистан, Азербејџан, Грузија, Турска, Бугарска, Румунија и Србија.

Погледајте видео у коме Нинослав и Ђорђе детаљно описују разлоге и план путовања.