Прочитај ми чланак

ЗБОГ СУКОБА ВЛАСТИ и ОПОЗИЦИЈЕ ускоро ванредни републички избори?

0

Власт разматра опцију да се иде на биралишта ако се тензије са улице прелију у законодавни дом. Није искључено да се за нови сазив парламента гласа већ на јесен. У истом пакету би била изборна битка за Београд.

Уколико се и наредних недеља наставе протести и оспоравања убедљиве победе Александра Вучића на председничким изборима, а атмосфера на ивици сукоба између власти и опозиције пренесе и у парламент, није искључено да се, најкасније на јесен, одрже ванредни парламентарни избори, заједно са београдским.

Фото: А.С.

Ова опција, како сазнајемо, разматра се у врху власти, а са циљем да се смире тензије у друштву и гласањем за нов скупштински сазив још једном потврди легитимитет коалиције окупљене око СНС.

Овакав расплет постизборне политичке кризе наговестио је и сам премијер, који не искључује могућност да грађани поново изађу на биралишта, јер страхује да би дешавања са улица могла да се пренесу у Скупштину и доведу до хаоса у клупама.

Да ли ће се „обрачун“ распламсати и у скупштинској сали биће познато већ следеће среде, за када је шефица парламента Маја Гојковић заказала наставак седнице прекинуте почетком кампање, а одмах и ново заседање, за петак, 21. април.

Иако су на дневном реду протоколарне ствари – предлози закона о биомедицински потпомогнутој оплодњи и о трансфузијској медицини – очекује се оштра дебата представника власти и опозиције због узавреле атмосфере у политичкој арени.

СПРЕМИО ПИТАЊЕ
Нови посланик ДС Душан Милисављевић, који је у парламент ушао уместо Бојана Пајтића, најавио је да ће своје прво посланичко питање поставити у вези са саопштењем Хитне помоћи да због протеста не могу да помажу људима у центру Београда између 18 и 21 сат.

То су практично најавили опозициони посланици, који су се током јучерашњег дана ређали у скупштинском холу и на конференцијама за медије понављали да, без обзира на то што су њихови наводи оспорени, настављају да инсистирају на причи о великом броју злоупотребљених гласачких листића.

Шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић одбацио је наводе о крађи гласова, указујући да је опозиција имала четири пута више чланова бирачких одбора него владајућа коалиција:

– Они који тврде да су избори наводно покрадени имају проблем који је описао Карл Јунг – да за људе који пате од аутизма Рајна тече од ушћа према извору. Изгледа да је тако и за опозицију.

Упитан какве доказе има за тврдње о изборној крађи, лидер Двери Бошко Обрадовић поновио је да су то несређени бирачки списак, неравноправни медијски третман председничких кандидата, ћутање РЕМ и притисак и претње запосленима у јавном сектору да гласају за Вучића. Обрадовић је позвао све опозиционе представнике у РИК, који имају већину, да не гласају за проглашење коначних резултата председничких избора.

Група од 23 посланика, међу којима су они из ДС, независни посланици Зоран Живковић и Мариника Тепић, као и Санда Рашковић Ивић и Ђорђе Вукадиновић из посланичке групе Нова Србија – Покрет за спас Србије, предала је јуче у Скупштини Србије предлог да се по хитном поступку покрене процедура за смену чланова РЕМ.

Лидер „Нове“ Зоран Живковић тражио је да се дневни ред седнице заказане за идућу недељу допуни захтевом за смену Гојковићеве и расправом о председничким изборима.