Прочитај ми чланак

ЦИА је знала све о свима, сем о овој земљи

0

ЦИА није знала шта се дешава "иза заставе" Израела Тај утисак одају хиљаде објављених докумената ЦИА који се односе на Израел и који су у последњим недељама постали доступни свима.

Неки од тих материјала били су доступни раније, али да би се читали ваљало се пријавити Националним архивама у предграђу Вашингтона.

Већину од скоро милион страница је произвела ЦИА, али има и материјала министарстава одбране и спољних послова и других обавештајних агенција.

Ти материјали откривају велику тајну ЦИА-Израел: да су Американци знали једва по коју тајну, а да има пуно трачева и погрешних идеја.

Фокусирање на здравље совјетских лидера пре свега, а највише Леонида Брежњева је евидентно, али и оних који су дошли после њега. Разлог за то је био разумљив, јер су од 1982. до 1985. један за другим умрли Брежњев, Јуриј Андропов и Константин Черњенко.

Осим што су анализирани видео снимци и фотографије како би се пронашли знаци болести, ангажовани су експерти психијатри да процене ментално стање глобалних политичара и да дају инструкције председницима САД којим тактикама да се служе када с њима разговарају, преноси британски Индипендент.

Упркос томе, ЦИА је била у потпуности несвесна да израелска премијерка од 1969. до 1974. Голда Меир болује од терминалног лимфома, агенти су то открили тек када је умрла 1978. године.

– Ми апсолутно нисмо имали идеју о њеној фаталној болести – написано је у једном поверљивом документу, како је пренео Харец.

Осим тога САД нису знале који су мотиви иза одлуке Израела да преко јавног радија лажно мобилише израелске војне резервисте априла 1959. године.

Стварни разлог је био да се постави заседа египатским војним снагама стварањем утиска да ће Израел напасти.

Израелски лидери су веровали да ће Египат одговорити слањем својих авиона за надгледање над пустињом Негев, где израелске ваздухопловне снаге могу да их пресретну.

САД и Израел дуго имају блиске односе, али нови документи доводе у питање ниво поверења између обавештајних агенција две земље.

– Међутим, документи се односе на догађаје од пре три деценије и не морају бити показатељ савремених односа САД и Израела – пише Харец.