Прочитај ми чланак

Шта улазак у НАТО значи за Црну Гору

0

Амерички председник Доналд Трамп потписао је Протокол о приступању Црне Горе НАТО-у.

Да би и званично Црна Гора постала 29. чланица Северноатланске алијансе остало је да процедуру заврше Холандија и Шпанија.

Застава НАТО-а на дан Северноалтанске алијансе подигнута је и у Подгорици пре недељу дана. Црна Гора се после Трамповог потписа налази на корак од циља постављеног 2006. и пуноправног чланства. Чланство Црне Горе као 29. чланице Алијансе требало би да буде потврђено на самиту крајем маја у Бриселу.

„Видели смо и резултат гласања у америчком Сенату, 97 гласова од 100. За гласање то је висока сагласност две кључне партије. Сам потпис председника Трампа је логичан след догађаја без неке велике неизвесности“, сматра Златко Вујовић са ФПН у Подгорици

Чланство у НАТО-у ће, како наводи Владан Живуловић из Алтанског савета, представљати напредак за Црну Гору, од безбедносног до финансијског аспекта.
Пријемом Црне Горе ван Северноатланске алијансе из региона су остале Србија, Македонија и Босна Херцеговина.

„Кроз целу историју борби Истока и Запада траје борба за ову територију и за то ко ће да контролише ову територију. Тако да ако нисте на некој страни, рецимо као ми неутрални, увек постоји могућност сукоба за утицај на овој територији и то ће увек трајати овде док год се Србија не определи за једну или за другу страну, док год будемо у средини имаћемо тај проблем“, каже Живуловић.

На другој страни, црногорска опозиција не одустаје од захтева да се о пријему у НАТО изјасне грађани на референдуму.