Прочитај ми чланак

ШИД НА НОГАМА – ДОСТА ИМ ЈЕ СВЕГА: Народ у страху од миграната!

0

Шид на ногама после упада избеглице са Блиског истока у кућу породице Штимац. Нападнуте девојчице још у страху

Тражимо да се хитно затвори мигрантски центар у Шиду. Да га потпуно иселе. Желимо свој град назад. Отели су га. Запосели. Одузели су нам слободу. Више немамо паркове, игралишта, улице. Постали смо таоци миграната – поручило је јуче више стотина мештани Шида окупљених на протесту у центру града, а захтев је упућен општинским, али и републичким властима.

Последња кап, је како кажу, био инцидент од пре неколико дана када је у кућу породице Штимац упао мигрант са секиром, док су унутра биле једанаестогодишње девојчице Данијела Штимац и њена комшиница и вршњакиња Јована Савић.

– Деца су још под стресом – каже нам Бранислава Штимац, Данијелина мајка. – Дан некако и прође, али ноћу је страшно. Девојчице су преплашене и под траумом су. Све се догодило у поподневним сатима. Отишла сам код комшинице на кафу усред бела дана, а њих две су остале у кући да се играју. Хтеле су да нас изненаде и припреме нам палачинке, али дочекао нас је прави ужас. Мигрант је упао у кућу, а када су га деца видела почела су да вриште. Од тада више не смем да их оставим саме ни секунд.

Како су нам девојчице рекле, покушале су да затворе врата, али он је показао секиру и наредио им да ћуте.

– Тражио је цигарете и још нешто неразговетно говорио, а ми смо се тресле од страха и вриштале – прича Јована Савић. – Узео је са стола новчаник и два мобилна телефона и побегао преко баште.

Од тог, за Шид узнемирујућег дана, породице своју децу не испуштају из вида. Прате их до школе, закључавају домове. Кажу да је Шид до доласка мигранта био мирно место, а сада је постао град страха у ком се живи под кључем. Зато су грађани и устали како би протестом и захтевима надлежнима скренули пажњу да је дара превршила меру. Не намеравају да од протеста одустану све док се њихови захтеви не испуне.

– Наставићемо да се на овај начин изборимо за мир и безбедност за наше породице у Шиду – казао је Пера Станивуковић, обраћајући се окупљенима на протесту. – Ово што се догодило нашим комшијама не желим да се икоме догоди. Разумемо да су ови људи побегли од ужаса и да траже спас, али зашто ми да будемо њихови таоци.

Станивуковић је додао да Општина није подржала протест, јер окупљање људи није било званично пријављено.

– Нисмо имали времена да пријавимо протест, јер је потребно пет дана раније пријавити скуп – додаје Бранислава Штимац. – Али и то ћемо решити, како бисмо се свакодневно окупљали. Договор је да се овде састајемо сваког дана у пола пет и надамо се да ће нас бити све више.

Да проблем са мигрантима траје дуже време потврдио је за „Новости“ и Ивица Јовић, општински повереник Комесаријата за избеглице.

– Све их је више и зато је сада тај проблем ескалирао – каже Јовић. – На подручју наше општине постоје још два прихватна центра, у Адашевцима и у Париповцу, али највећи проблем имамо са мигрантима у центру града, где их је око 500. Укупно их је, бар званично, око две хиљаде, а не знамо колико их је још по улицама. Зато је Општинско веће донело одлуку да се и од надлежног министарства тражи исељење прихватног центра који се налази у најужем градском језгру.

У Шиду кажу да им највећи проблем праве мигранти који уопште нису пријављени Комесаријату, већ чекају своју прву шансу за даљи пут. За то време окупљају се, углавном у групама уз саму пругу, у парку, иза приватних кућа, поред железничке станице…

– Много тога смо истрпели – говори нам Иван Борић. – Овде, поред аутобуске станице где живи моја породица, ноћу је несносна бука. Смећа има на све стране, а и није први пут да мигранти људима, најнормалније, уђу у кућу, чак у току ноћи. Да, жалимо се полицији, али полиција каже да они нису надлежни… Од миграната у нашем граду, морам и то да кажем, многи су имали користи. Само наша деца и ми – штету. И то нећемо више да трпимо.

ОТКАЗИВАЊЕ ГОСТОПРИМСТВА

У међувремену општински Савет за безбедност је ипак прихватио иницијативу Градског већа за измештање прихватног центра за мигранте. Упутио је захтев надлежним републичким органима да се, у циљу обезбеђивања личне сигурности грађана и њихове имовине, повећа број полицајаца на улицама, да се непријављеним мигрантима најхитније откаже гостопримство, да се осветли простор око железничке станице, обезбеде композиције са опасним материјама…

ПЕТИЦИЈА ЗА ИЗМЕШТАЊЕ ЦЕНТРА

Више стотина људи на протестном скупу у Шиду јуче је потписало и петицију за измештање прихватног центра за избеглице и мигранте. У петицији је образложено да грађани Шида то чине због све сложеније ситуације, учесталих крађа, разбојништава, престрашивања малолетне деце, упадања у домове и претњи оружјем. Док се Центар не измести, затражили су да се ограничи кретање мигрантима и јасно обележе зоне у којима могу да се крећу уз појачану контролу.

САМО ЖЕЛИМО ДА ОДЕМО ОДАВДЕ

– Научили смо нешто о инциденту од пре неколико дана, али ми нисмо одговорни за то, већ су то Арапи, мигранти – каже нам Сабе Али из Авганистана. – Ми никога не нападамо, нити отимамо, само желимо да што пре одемо одавде. Нисмо у центру за мигранте, одбијени смо, јер, како нам је речено, тамо више нема места. У Шиду смо тек две недеље, а у Србији девет месеци. Верујем да постоје они који праве неред и чине лоше ствари, али то није мој народ.