Прочитај ми чланак

Напредњаци Дачићу не верују – ЗАШТО?

0

Министар финансија Душан Вујовић и даље је главни фаворит за "наследника" Александра Вучића на премијерској функцији, док шеф дипломатије Ивица Дачић "није у игри" за ту позицију, тврде за Данас незванично извори с политичке сцене Србије.

Наши саговорници истичу да напредњаци желе да неко из њихових редова, а не лидер социјалиста Дачић, добије челну функцију у Влади, након што у мају Вучић буде инаугурисан за председника државе.

„У Српској напредној странци не желе да ојачају СПС тако што би нови премијер постао Дачић. Напредњаци хоће да на том месту буде човек од највећег Вучићевог поверења, а Ивица Дачић то није“, наводе извори Данаса.

Према речима наших саговорника, поред Вујовића, који је главни фаворит да постане председник Владе, потенцијални кандидати су министарка саобраћаја Зорана Михајловић и бивши министар правде Никола Селаковић. „Избор Зоране Михајловић, која се сматра енергичном и вредном, био би, пре свега, по вољи ЕУ и Западу, а Никола Селаковић је један од људи на које Вучић озбиљно рачуна. У случају да Селаковић не постане премијер, постоји могућност и да он постане заменик председника Српске напредне странке, што би се сматрало избором по вољи Москви“, кажу извори с политичке сцене Србије. Поједини саговорници Данаса указују и да би СПС могао да добије још нека министарска места. У том контексту, помиње се да постоји шанса да се у Немањину 11 врати Бранко Ружић, који је био министар без портфеља задужен за европске интеграције. „Вучић је свестан да су му социјалисти, који су га подржали на председничким изборима, донели немали број гласова, тако да је могуће да још неки представници Дачићеве партије постану министри“, констатују наши извори. У Вучићевој влади, формираној у августу прошле године, социјалисти су добили три министарска места. Поред Дачића, министри су тада постали Славица Ђукић Дејановић и Александар Антић.

Ружић: Шта је то Вучић украо

– Младалачка, бунтовна енергија коју видимо на протестима лака је за „артикулацију од стране неких центара“ и сад је ствар стрпљења видети ко је онај који то жели да злоупотреби, рекао је потпредседник СПС-а Бранко Ружић за Н1. Он је оценио и да протесте карактерише вербално насиље које не приличи онима који се залажу за демократске вредности. Ружић је рекао да док нема насиља протести су одлика демократског друштва, али да оно што није јасно јесте како су артикулисани захтеви учесника и против чега они протестују. Свашта чујете па и апострофирање Вучића као лопова, а шта је то Вучић украо?“, казао је Ружић. Додао је да му је драго што је СПС донео важну одлуку да стане иза кандидата СНС.