Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТНА ШЕТЊА 8. ДАН Усаглашени захтеви студената, шетња до РИК-а и Владе Србије

0

Више хиљада студената и грађана на протесту "Против диктатуре" окупило се испред Скупштине Србије, а потом су у шетњи дошли до зграде Радиотелевизије Србије да искажу незадовољство радом јавног сервиса. Студенти из свих градова усагласили су своје захтеве, који су прочитани на окупљању. Протести и у Нишу, Новом Саду, Суботици, Крагујевцу.

Како се наводи, „студенти и студенткиње, заједно са ђацима, пензионерима, сељацима и свим осталим незадовољним људима Србије који већ даним протестују, желе да истакну своје захтеве и позову све у борбу за њихово остварење“.

Захтеви, који су прочитани на протесту, подељени су у две категорије – прва, која, како се наводи, подразумева „укидање диктатуре и смену политичке елите на челу са Aлександром Вучићем“ и друга, промена приоритета економске и социјалне политике.

Што се тиче конкретних захтева из прве групе, издвајају се захтеви за фер и слободним изборима – тражи се моментално уређивање бирачког списка, смена чланова РИК-а и РЕМ-а, обезбеђивање једнаког приступа медијима свим кандидатима, строго санкционисање куповине гласова и уцењивања гласача, увођење обавезног ТВ дуела, јавност финансирања кампања.

ШЕТЊА

Учесници стигли пред Скупштину. Сви су позвани да дођу на степенице пред парламентом. Вичу Вучићу одлази. И видмо се сутра у 18 часова

Протестна шетња после РТС-а  упутила се ка Влади Србије  где се зауставила узвикујући „Вучићу лопове, покрао си изборе“. Затим се колона упутила преко Славије ка РИК-у. Јавна расвета испред РИК-а угашена. Учесници седе. После проласка поред зграде Политике, а нарочито након одласка од РТС-а, протестна шетња се умањила можда за трећину пошто је одређени број демонстраната отишао кући.


И данас је у протестној шетњи било између 5 до 10 хиљада углавном младих људи. Иначе на улицама је само саобраћајна полиција и све време док траје шетња, није било ни једног ексцеса.

 

Протестна шетња уз огромну буку стигла је пред редакцију листа Информера који је близак Вучићу. За разлику од пре почетка протестног скупа, у шетњи су углавном млади људи који узвикују новинарима Информера „Излазите напоље“.

Фото: Србин.инфо

Демонстранти су се након Теразија и Трга републике упутили ка РТС-у. Занимлјиво је да пролазници који не учествују на протестном скупу стоје са стране, често се понашају као фото-репортери снимајући протестну поворку својим мобилним и таблет уређајима. Највероватнике да би видели протестни Материјал са овог протеста и делили на друштвеним мрежама.

Фото: Србин.инфо – Дејан Петар Златановић

Осим парола – Вучићу робија, Политичари нас психички злостављају, Пинк ми је узео мајку, Вучић лаже, краде, и отима – на протесту се могу видети и плакати на којима се налази познати русомрзац, албански лобиста, амерички сенатор Џо Мекејн који је нацртан као крволочна звер. На постеру пише да Мекејн није добродошао у Србију. Иначе, овог америчког политичара данас је примио Александар Вучић у Београду, а тема разговора су били Косово, Република Српска и Русија.

Испред Скупштине тренутно има 1 000- 2 000 људи, а из околних улица пристижу нови демонстранти. Протестна шетња само што није почела.  

Тренутно је на хиљаду људи, и за разлику од претходних дана, доста има и старијих особа. Иако и даље пристижу људи, на данашњем протестном скупу окупило се најмање демонстраната од кад траје протестна шетња. Можда је то разлог зашто, иако је пола седам, протестна шетња још није почела.

Синдикат пензионера подржао захтеве студената и додао своје

Удружење Синдиката пензионера Србије саопштило је да подржава захтеве студената који протестују у Београду и у неколико градова у Србији.

„Захтевима студената додајемо још један – поништавање свих закона којима су деградирана права пензионера, враћање отетих пензија и враћање пензионерима и запосленима већинских управљачких права над ПИО фондом“, наводи се у саопштењу Синдиката пензионера.

Тај синдикат је подсетио да је 28. марта одржао протест у Београду због умањења пензија од новембра 2014. године.

Свакодневни протести судената организовани преко друштвених мрежа, почели су 3. априла, а њихови захтеви су смена чланова савета РЕМ-а и чланова РИК-а, као и челника РТС-а, разрешење председнице Народне скупштине Маје Гојковић, сређивање бирачког списка, поједностављење процедуре гласања у дијаспори и поништавање у делу јавности спорних доктората министра полиције Небојше Стефановића и градоначелника Београда Синише Малог.

Протест Нишлија: Ово је земља за нас

Неколико хиљада Нишлија учествовало је у протестној шетњи и „Протесту против диктатуре“, који је осми пут заредом организован. Као и претходних дана учесници протеста су се окупили на Тргу краља Милана, а потом прошетали главним градским булеварима до Градске куће. На челу колоне и ове вечери налазили су се млади са бубњевима и великим транспарентом на коме пише „Ово је земља за нас“. 

„Није наш председник, покрао си изборе, готов је“ само су неке од парола које су учесници протеста узвикивали за време протестне шетње, уз стално звиждање из пиштаљки и вувузела.

Мукла тишина у колони владала је и ове вечери када је колона пролазила поред Клиничког центра.

 Уз скандирање „онесвести се, онесвести се“, учесници протеста су у неколико наврата седањем и чучањем на коловоз симулирали падање у несвест. 

Као и претходних дана у колони је било највише студената, али су шетале и породице са малом децом, радници пропалих друштвених фирми, професори нишког Универзитета, чак и неколико људи у инвалидским колицима.

Ни ове вечери није било обраћања, али је један од студената позвао све окупљене да на протесте не долазе било каква страначка обележја, јер, како је истакао, протест не организују странке већ млади. 

За сутра је најављено ново окупљање на Тргу краља Милана.

И Краљевчани и Чачани на улицама

У Краљеву је најупорнијих стотинак грађана прошетало градским улицама, носећи само један транспарент на коме је писало „Било би нас више, ал’ немамо аутобусе“. 

Углавном млади Краљевчани окупили су се на Тргу српских ратника, а и овај протест заказан је преко друштвених мрежа. 

Одатле су они дувајући у пиштаљке кренули у шетњу градским улицама у покушају да анимирају суграђане да им се придруже. Они су успут скандирали „Устани, Србијо!“ 

Учесници протеста одбијају да говоре за медије, тврдећи да више никоме не верују и да свима у држави све треба да је јасно кад младост изађе на улице.

Око 50 Чачана, ученика средњих школа, студената и грађана протестовало је у Чачку. Учесници протреста окупили су се око 18.30 часова на градском тргу у центру града, а пола сата након тога кренули су у протестну шетњу централним градским улицама.

Они су носи транспаренте на којима је писало „РТС=СНС“, „Искључи ТВ, искључи мозак“, „Изађи на улице“, „Коју пеглу користите“, „Мали Aлек напоље“, „Aко вам је добро, онда ништа“, „Ово је земља за нас“, „Нећу да се селим“, „Ја овде остајем“, „Готов је“. 

Пас Мишко, који је свако вече на протесту заједно са власницом, носио је паролу прикачену за каиш на леђима на којој је писало „Нећу коску, хоћу протест“. 

Неколико учесника протеста носили су лист Данас у знак подршке тим дневним новинама.

ПРАТИТЕ СРБИН.ИНФО И НА ВАЈБЕРУ!
КЛИКНИ ОВДЕ!

Током протестне шетње, која се кретала тротоарима и једном страном коловоза, није било застоја у саобраћају, а демонстранти су узвикивали „Изађите на улице“, „Ви сте само душе продане“, „СНС мафија“, „Вучићу, лопове“, „Бандо продана, колко кошта Србија“. Протестна колона зауставила се испред зграде Српске напредне странке где су демонстранти узвикивали „СНС братија најача је мафија“, „Шта то пада – пада влада“. 

Запаљене су и две бакље.